štvrtok, 25 apríla, 2024
DomovAktuálneKukuricová polievka - recept

Kukuricová polievka – recept

Kukurica pochádza z Ameriky, ktorá je aj jej najväčším producentom. V Európe sa táto plodina bohatá na potrebné nutričné látky tiež pestuje vo veľkom. Škoda len, že väčšinou na tom istom mieste, čo odoberá pôde veľa živín. My sa poďme pozrieť do Mexika, ako tam pripravujú kukuricovú polievku.

Ešte predtým, ako sa pustíme do prípravy, povedzme si, čo všetko kukurica obsahuje. Kto si stráži sacharidy, kukurica ich má. 100 gramov obsahuje okolo 19 gramov sacharidov. Potom sú to vláknina, bielkoviny, celý rad vitamínov a minerálnych látok.

Kukurica je bezlepková, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, posilňuje nervy, výkonnosť mozgu. Je tiež výborná, ak chcete mať krásnu a zdravú pleť a vlasy.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/kremova-karfiolova-polievka/

Kukuricová ppolievka
Zdroj foto: http://www.pexels.com

Kukuricová polievka – potrebujeme

Počet porcií: 6, potrebujeme: ponorný mixér

Suroviny

3 čerstvé kukurice

4 lyžice olivového oleja

1 cibuľa

1 lyžička kurkumy

2 strúčiky cesnaku

1 lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru

1,1 l vriacej vody

1 batat (cca 270 g)

1 lyžička soli

čierne korenie

čerstvá petržlenová vňať

400 g bieleho jogurtu / smotany

štipľavá paprička / chilli

Kukuricová polievka – Postup

Umyté klasy kukurice zarovnáme v dolnej časti kvôli stabilite a vertikálnym rezom zo všetkých strán postupne oddelíme zrná. Orezané klasy odložíme na neskôr.

Vo väčšom hrnci na oleji 3 minúty opekáme nasekanú cibuľu. Potom pridáme kukuričné zrná a za občasného miešania pokračujeme ďalších 10 minút. Následne odoberieme pár lyžíc kukurice pre záverečné zdobenie polievky. Do hrnca pridáme kurkumu, nasekaný cesnak, strúhaný zázvor a na veľmi slabom plameni premiešame. Všetko zalejeme vriacou vodou.

Tip: Chuť bude ešte intenzívnejšia, ak namiesto vody použijeme obľúbený vývar. 

Potom pridáme očistený a pokrájaný batat, zrezané klasy kukurice a pod pokrievkou varíme 20 minút.

Po dovarení vyberieme kukuričné klasy. Polievku ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme ju do hladka a nakoniec vmiešame aj hrsť nasekanej petržlenovej vňate.

Servírovanie

Kukuricovú polievku servírujeme v hlbokom tanieri alebo v miske. Do každej porcie vložíme bohatú dávku jogurtu alebo smotany, posypeme nakrájanou papričkou, posekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme opečenými zrnkami kukurice.

Tip: Jogurt alebo smotana dodajú mierne sladkej polievke nezameniteľnú krémovú chuť. Tú dosiahneme aj pridaním kokosového mlieka, s ktorým môžeme rozmixovanú polievku ešte krátko prevariť.
Čítajte tiež: Suchá pokožka. Ako jej pomôcť?

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články