štvrtok, 25 apríla, 2024
DomovAktuálneImunita - ako ju podporiť?

Imunita – ako ju podporiť?

Imunita je slovo o ktorom v poslednom období počúvame zo všetkých strán. V poslednom období to bolo najmä v súvislosti s pandémiou COVID – 19. Teraz sa nám opäť “prebudila” chrípka a zdá sa, že má namierené na nás udrieť v plnej sile. Ako si v jesenných a zimných mesiacoch posilniť imunitu?

Čo je to imunita

Je to schopnosť nášho tela brániť sa proti nežiaducim vplyvom. Patria sem niektoré vírusy, baktérie, huby a plesne. Imunitný systém si možno predstaviť ako určitú bariéru alebo obrannú líniu v tele. V imunitnom systéme funguje pokožka, sliznica, žľazy a tráviaci trakt. Vzniká tak efektívny systém, ktorý dokáže bojovať proti množstvu hrozieb, útočiacich na naše telo.

Keď naše telo napadnú mikrobakteriálne infekcie, imunitný systém si s nimi nevie sám poradiť. Niektoré choroby, ako napríklad žalúdočné vredy, infekcie slinivky či iné choroby tráviaceho traktu, sa tak môžu ľahko transformovať do chronickej podoby, preto vždy vyžadujú lekársku starostlivosť.

Imunita
http://www.pixabay.com

Deti a imunita

Začnime od začiatku. Od detí. Všimli ste si, že niektoré mamičky držia deti v sterilnom prostredí? Je to správne? Práve naopak. Ak žije dieťa v sterilnom prostredí, nedokáže si jeho telo vytvoriť dostatočnú imunitu a je, naopak, omnoho náchylnejšie na rôzne choroby. Už od útleho detstva by sme preto mali svojich potomkov vystavovať prirodzenému prostrediu, ktoré obsahuje rôzne mikroorganizmy.

Imunitný systém detí si na tieto baktérie a vírusy zvykne, vytvorí protilátky a v budúcnosti sa už s nimi bude vedieť vysporiadať.

Čo môžeme urobiť pre posilnenie imunity?

Základom je zdravý životný štýl. S dostatkom spánku. Zdravý životný štýl zahŕňa zdravšie jedlo, ideálne stredomorský jedálniček. Dostatok pohybovej aktivity je nevyhnutný. Nielen pre budovanie imunity. Všetko so všetkým súvisí. Šport je výborný aj na udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu, vysokého krvného tlaku, a celkovej pohody. Šport navyše produkuje endorfíny a tie potrebujeme, aby sme boli šťastní. A neprepadali úzkostným stavom či depresiám.

Imunita
http://www.pixaby.com

Prečo je spánok dôležitý?

Medzi spánkom a imunitným systémom existuje silné puto. Kľúčový je kvalitný spánok, ktorý regeneruje telo a dodáva mu energiu na boj s psychickou a fyzickou záťažou. Táto miera je vždy individuálna a závisí na potrebách daného človeka.

Všeobecne sa ale uvádza, že dospelí jedinci by mali venovať spánku 7 až 8 hodín denne, mladiství 9 až 10 hodín denne, pre školákov je optimálna doba spánku aspoň 10 hodín, pre predškolákov 11 až 12 hodín a novorodenci by mali ideálne spať 16 až 18 hodín za deň.

Štúdia britskej University of Surrey totiž odhalila, že spánkový deficit mení aktivitu génov a buniek, ktorých vplyvom sa znižuje imunita. Ľudský organizmus následkom toho nedokáže odolať negatívnym vonkajším faktorom, čo môže poškodiť zdravie. Spánok, naopak, tieto bunky obnovuje, posilňuje obranyschopnopsť a vplyvom toho pomáha telu bojovať s baktériami či stresom.

Doplnky stravy sú nevyhnutné

Áno, súčasné ovocie a zelenina už nie sú také, aké boli pred 20 rokmi. Zem je vyrodená, všetko podlieha určitým chemickým procesom. Ak môžete, nakupujte priamo od farmárov. V každom prípade, ovocie a zelenina a celkovo jedlo z obchodov neobsahuje toľko vitamínov a výživných látok, aby to stačilo.

Je preto viac než nutné a najmä počas chrípkových období organizmus posilňovať. Mne sa osvedčil výživový doplnok IMUNAX. Obsahuje prírodné aktívne látky na podporu imunity a obranyschopnosti. Jeho zloženie je unikátne: prírodné látky echinacea, hliva, reishi, ženšen, šišiak, rakytník, laktobacily, vitamín C, vitamín B6, kys. listová a zinok zaisťujú maximálny synergický efekt. Neobsahuje laktózu, mliečnu bielkovinu ani lepok.

IMUNAX je teraz navyše v skvelej zľave. Namiesto 19,19 euro, zaplatíte 13,49 euro. Pri objednaní 3 kusov, máte dopravu zadarmo. IMUNAX KÚPITE TU

Imunita
Imunax je komplexný výživový doplnok. Obsahuje prírodné aktívne látky na podporu imunity a obranyschopnosti. Nevhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy a osoby trpiace na kardiovaskulárne choroby.

IMUNAX KÚPITE TU

Vždy je dobré poznať pri prechladnutí či chrípke aj nejaké domáce recepty.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články