piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálne6 dôvodov pre zakalený moč a preventívnu urologickú prehliadku

6 dôvodov pre zakalený moč a preventívnu urologickú prehliadku

Nakoľko je táto téma pomerne osobná a intímna, veľa času a pozornosti jej nevenujeme, čo je chyba, pretože zakalenie moču môže signalizovať vo vašom tele problém, ktorý treba riešiť minimálne preventívnou urologickou prehliadkou.

Priemerný človek močí 6 – až 7-krát denne, čo keď si vynásobíte  číslom 365 a absolvujete približne 2 555 ciest na toaletu za rok. Alarmujúca situácia môže nastať, ak začnete u seba v tomto správaní pozorovať  zmenu. Nielen intenzita, ale aj zafarbenie moču sa vie vplyvom rôznych faktorov meniť. Niektoré príčiny zakaleného moču našťastie možno vyriešiť veľkým pohárom vody, zatiaľ čo iné si môžu vyžadovať lekársku pomoc v podobe dobrého urológa vo vašom okolí.

Ak preto u seba pozorujete zmenu aj vy, mali by ste spozornieť a zistiť, či nie je dôvodom takéhoto správania niektoré zo závažných ochorení.

Prečo mení moč farbu a môže byť dôvodom na preventívnu urologickú prehliadku?

Farbe moču zväčša pozornosť nevenujeme až do momentu, kedy výrazne stmavne, čo už môže byť dosť neskoro. Netreba však hneď robiť paniku. Farba vášho moču sa môže meniť aj v závislosti od určitých potravín, liekov a príjmu vody. Normálna farba moču sa pohybuje od svetložltej až po tmavo jantárovú.

Tmavšie zafarbenie moču však môže signalizovať problémy s močovými cestami, mechúrom alebo obličkami. Dôvodov na kompletnú preventívnu urologickú prehliadku je však oveľa viac.

Infekcia močových ciest

Infekcie močových ciest sa vyskytujú, keď sa baktérie z kože alebo konečníka dostanú do močovej trubice. Príznaky tohto ochorenia zahŕňajú bolesť alebo pálenie pri močení, časté močenie, krvavý moč, zakalený moč alebo tlak a kŕče v dolnej časti brucha. Našťastie sa infekcia močových ciest vo všeobecnosti pomerne ľahko lieči predpísaním antibiotík. Prevencia v podobe väčšej hygieny a opatrnosti sú tiež dobrá cesta.

Diabetes

Zakalený moč môže byť aj príznakom cukrovky, pretože cukor sa hromadí vo vašom moči a vytvára nepriehľadný vzhľad. Konkrétne diabetes typu II, pretože môže vyvolať problémy s hladinou cukru v krvi. Cukrovka môže tiež spôsobiť sladkú alebo ovocnú vôňu moču. Medzi ďalšie varovné príznaky diabetu typu II patrí nadmerný hlad alebo smäd, únava, prírastok alebo strata hmotnosti, rozmazané videnie alebo v niektorých prípadoch žiadne príznaky.

Obličkové kamene

Odborní lekári definujú obličkové kamene ako tvrdé kompozity vyrobené z chemikálií v moči. Medzi ich príznaky patria zakalený moč, horúčka a zimnica, silná bolesť panvového dna na oboch stranách dolnej časti chrbta, bolesť žalúdka, ktorá nezmizne, alebo nevoľnosť a vracanie. Obličkové kamene môžu pri zvýšenej spotrebe vody prejsť samy. Ak sú príliš veľké na to, aby prešli močovým mechúrom von, môžu sa odstrániť chirurgicky.

Dehydratácia

Nielen v lete počas najväčších horúčav by sme mali dbať na dostatočný pitný režim. Dehydratácia môže byť tiež dôvodom zakaleného moču. Dá sa pomerne ľahko liečiť. Základom je vypiť v závislosti od veku, hmotnosti a úrovne fyzickej aktivity dostatočné množstvo vody denne.

Sexuálne prenosné infekcie

Ďalším dôvodom zakaleného moču môžu byť sexuálne prenosné infekcie. Tmavšia farba moču dokonca patrí k bežným príznakom týchto ochorení, ktoré sprevádzajú aj nezvyčajné výtoky z pohlavných orgánov alebo konečníka, svrbenie genitálií, hrčky, kožné výrastky alebo krvácanie. Aby ste preto mali istotu, že nejde o nič vážne a zároveň ste situáciu nepodcenili, je najjednoduchšie ísť na preventívnu urologickú prehliadku, kde vás kompletne vyšetria.

Vaginitída

K urológovi nechodia len muži, ale aj ženy. Častým dôvodom je vaginitída, ktorá sa týka rôznych porúch spôsobujúcich infekciu alebo zápal vagíny. Aj tu patria medzi prvé symptómy zakalený moč, nezvyčajný výtok, svrbenie, podráždenie alebo bolestivý pohlavný styk.

Aby ste predišli vaginitíde, vyhýbajte sa vírivkám, kúpeľom a iným dráždivým látkam, ako sú vonné tampóny, sprchy a vonné mydlá. Ak sa u vás aj napriek tomu vyvinie vaginitída, liečba často zahŕňa použitie krému alebo vaginálnych čapíkov a rovnako konzultácie s dobrým urológom v okolí.

Zdroj obrázka: Africa Studio/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články