piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálneBez ktorých orgánov môžeme žiť?

Bez ktorých orgánov môžeme žiť?

Ľudské telo tvorí komplex orgánov, ktoré sú navzájom poprepájané. Spolu tvoria celok, vďaka ktorému môžeme plnohodnotne žiť. Existujú však aj orgány, bez ktorých môžeme žiť. Naša anatómia a fyziológia totiž majú určité kompenzačné mechanizmy.

Človek môže žiť bez niektorých orgánov, záleží však na tom, ktoré orgány chýbajú a v akom rozsahu. Niektoré orgány sú kľúčové pre prežitie a ich chýbajúca funkcia môže viesť k vážnym zdravotným problémom alebo dokonca smrti.
Čítajte tiež: Choré obličky nebolia

Niektoré orgány, bez ktorých by sme mohli prežiť bez závažných následkov sú napríklad slepé črevo, žlčník, slezina, hrubé črevo, žalúdok, jedna oblička, jedno pľúce, reprodukčné orgány. Prinášame vám krátke informácie o orgánoch, bez ktorých môžeme žiť. Na čo slúžia a čo sa stane, ak o ne náhodou prídeme?
Čítajte tiež: Diabetes mellitus – základné fakty

Slezina

Nachádza sa v ľavej hornej časti brucha, vedľa žalúdka a za ľavými rebrami. Pomáha filtrovať krv, bojuje proti baktériám v krvi, kontroluje hladinu bielych krviniek, skrínuje krv a odstraňuje všetky staré a poškodené červené krvinky.

Je dôležitou súčasťou imunitného systému, ale môžeme prežiť aj bez nej. Je tomu tak preto, že mnohé funkcie sleziny môže prevziať pečeň. Najčastejšie o ňu ľudia prichádzajú po dopravných alebo športových nehodách, po silnom údere do brucha alebo po zlomenine rebier.

Pacienti, ktorým bola odstránená slezina, sú náchylní na určité typy infekcií. Najmä pneumokokové a hemofilové.

Štúdia

Slepé črevo

Je to malý slepý výbežok umiestnený na začiatku hrubého čreva, v pravom dolnom kvadrante brušnej dutiny. Slepé črevo je orgán, ktorý nemá špecifickú funkciu u ľudí. Jeho úloha doteraz nie je jasná.

Niektoré štúdie hovoria, že môže zohrávať určitú úlohu v imunitnom systéme, môže tiež slúžiť ako sklad prospešných baktérií, ktoré pomáhajú pri obnove mikrobiálnej infekcie počas ochorení alebo antibiotickej liečbe.


K jeho odstráneniu dochádza väčšinou vtedy, keď sa v slepom čreve nahromadí hlien, stolica alebo iné látky. Môže tak prísť k zápalu, známemu ako apendicída. Je to závažný stav, ktorý si vyžaduje chirurgický zákrok na odstránenie slepého čreva (apendektómia).

Štúdia

Žlčník

Je to malý orgán hruškovitého tvaru, ktorý ukladá a uvoľňuje žlč. Žlč je tekutina, ktorú produkuje pečeň a ktorá pomáha tráviť tuky v jedle. Žlčník sa nachádza v pravej hornej časti brucha, tesne pod pečeňou.

Medzi najčastejšie problémy so žlčníkom patria žlčové kamene. Zvyčajne sú neškodné. Môžu však spôsobiť bolesť, nevoľnosť či zápal. Vyššiu predispozíciu k ich vzniku majú ľudia s nadváhou – najmä ženy. Je to preto, že majú v žlči viac cholesterolu.

Zápal žlčníka alebo cholecysticída sa môže vyskytnúť, keď žlčový kameň blokuje výstup žlče zo žlčníka. Cholecysticída spôsobuje horúčku a bolesť a zvyčajne vyžaduje chirurgický zákrok. Ďalším problémom môže byť pankreatitída žlčových kameňov.

Je to vlastne zápal pankreasu. Vyskytuje sa vtedy, keď sa žlčový kameň dostane do spoločného žlčovodu a zablokuje pankreatický kanál v spoločnom bode tesne pred odtokom do tenkého čreva. Väčšina problémov so žlčníkom sa lieči odstránením žlčníka – cholecystektómia.

Čo sa zmení po jeho odstránení? Žlčník nie je nevyhnutný, ale pomáha tráviť tučné jedlá. Po jeho odstránení preto ľudia musia tieto jedlá vylúčiť zo svojho jedálnička.   

Štúdia

 Hrubé črevo

Je to rúrkovitý orgán, ktorý je na jednom konci spojený s tenkým črevom. Na druhom s konečníkom. Hrubé črevo má štyri časti: slepé črevo, hrubé črevo, konečník a análny kanál.

Čiastočne strávená potrava prechádza cez slepé črevo do hrubého čreva, kde sa odstraňuje voda, niektoré živiny a elektrolyty. Zvyšný materiál, nazývaný stolica, sa pohybuje cez hrubé črevo, ukladá sa v konečníku a opúšťa telo cez análny kanál a konečník.

Medzi ochorenia hrubého čreva patria zápaly, ako je kolitída alebo divertikulóza a abnormálne rasty, ako sú benígne alebo malígne nádory. Práve rakovina je najčastejšou príčinou odstránenia tohto orgánu.

Bez hrubého čreva sa dá žiť. Kvalita života je síce ovplyvnená a takýto zásah do tela ovplyvňuje život (najmä pri vyprázdňovaní), je to však možné.

Štúdia

Žalúdok

Žalúdok je dôležitý orgán a najrozšírenejšia časť tráviaceho systému. Predchádza mu pažerák a nasleduje tenké črevo. Je to veľký, svalnatý a dutý orgán, ktorý umožňuje držanie potravy.

Medzi jeho primárne funkcie patrí dočasné skladovanie potravy a čiastočné chemické a mechanické trávenie potravy. Väčšinu problémov so žalúdkom, ak sa zistia dostatočne skoro, možno liečiť, aby sa predišlo väčšej deštrukcii orgánu.

Problémy s týmto orgánom môžu ovplyvniť nutričnú pohodu pacienta tým, že mu neumožnia prijímať základné živiny prostredníctvom tejto tráviacej cesty.

O časť alebo celý žalúdok ľudia väčšinou prichádzajú kvôli rakovine tohto orgánu. Chirurgické odstránenie žalúdka sa nazýva gastrektómia. Život bez žalúdka je jednoduchší pre ľudí, ktorým zostala aspoň časť.

Pri odstránení celého žalúdka je tenké črevo pripojené priamo k pažeráku. To pacientom umožňuje jesť ľahké jedlá.

Štúdia:

Pľúca

Sprístupňujú nášmu telu kyslík a odstraňujú plyny, ako je oxid uhličitý. Tento proces prebieha 12 až 20 – krát za minútu. Tvoria veľkú časť nášho dýchacieho systému.

Máme dve pľúca, jednu na každej strane hrudníka.

Pľúca na pravej strane sú rozdelené do troch lalokov: horný, stredný a dolný. Pravá strana je kratšia ako ľavé pľúca, ale aj širšia. Ľavé pľúca majú dva laloky: horný a vnútorný. Ľavé pľúca sú menšie ako pravé, pretože srdce je tam, kde by bol stredný lalok na ľavých pľúcach.

Medzi časté ochorenia pľúc patria astma, bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc, cystická fibróza a ďalšie.

Ak sa odstráni jedno z pľúc, alebo časť z neho, zvyšné pľúca sa môžu rozšíriť, aby prevzali časť práce chýbajúcich pľúc. Následkom toho je ťažšie dýchanie a nemožnosť cvičiť tak intenzívne ako s dvoma zdravými pľúcami.

Štúdia:

Obličky

Sú to párové orgány v tvare fazule na oboch stranách chrbtice, pod rebrami a za bruchom. Ich úlohou je filtrovať krv. Odstraňujú odpad, kontrolujú telesnú rovnováhu tekutín a udržiavajú správnu hladinu elektrolytov. Ako to prebieha? Krv prichádza do obličiek, odpad sa odstraňuje a soľ, voda a minerály sa upravujú. Prefiltrovaná krv sa vracia späť do tela, odpad sa premení na moč.

Môžeme žiť bez obličiek?

Každá oblička má okolo milióna malých filtrov nazývaných nefróny. Mohlo by vám fungovať len 10 % obličiek a nemuseli by ste si pritom všimnúť žiadne príznaky. Ak ale prestane prúdiť do obličky krv, jej časť alebo celá môže odumrieť.

To môže viesť až k ich zlyhaniu. Existuje ešte niekoľko ochorení, ktoré môžu prispieť k zlyhaniu obličiek. Ak sa tak stane, prichádza na rad dialýza a čakanie na transplantáciu.

Človek môže žiť aj s jednou obličkou a viesť plnohodnotný život. Existujú však určité obmedzenia. Ľudia s jednou obličkou si musia upraviť svoju stravu na takú, ktorá neobsahuje vyšší obsah bielkovín. Strava s vysokým obsahom bielkovín by mohla zaťažovať obličky.

Samozrejmosťou je udržiavanie si celkového zdravia, kam patria aj športové aktivity. Nie však kontaktné, pri ktorých hrozí zvýšené riziko úrazu (futbal, bojové umenia, box alebo napríklad hokej). 

Štúdia:

Reprodukčné orgány

Reprodukčné orgány mužov i žien, vrátane semenníkov a maternice, sú potrebné na splodenie dieťaťa. Nie sú však potrebné na udržanie života.

Mnohým ľuďom boli reprodukčné orgány odstránené následkom liečby rakoviny alebo iných ochorení.

Pečeň – môžeme bez nej žiť?

Toto sú orgány bez ktorých môžeme žiť plnohodnotný život, aj keď s určitými úpravami a obmedzeniami. V našom tele máme orgány, ktorých zlyhanie alebo odstránenie, nie je zlučiteľné so životom.

Na čele tohto rebríčka je srdce, ktorého funkciu nikto z nás nepodceňuje. Na druhej strane, orgán, ktorého funkciu máme tendenciu stále podceňovať, je pečeň. Viete však, že aj pečeň je orgán, bez ktorého nedokážeme žiť? Prečo je tomu tak?
Foto: http://www.pexels.com

Andrea Hinková-Tarová s použitím lekárskych štúdií

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články