Pri slove káva nás ako prvý napadne kofeín. Avšak, káva tiež obsahuje antioxidanty a ďalšie látky prospešné pre zdravie. Tieto zložky, ako uvádzajú výživoví experti, môžu znižovať vnútorné zápaly a chrániť telo pred rôznymi chorobami.
Káva je teda viac než len povzbudenie, ktoré si s radosťou doprajeme aj na každej príjemnej dovolenke, pretože má pre naše telo a psychiku mnohé zdravotné prínosy, na ktoré sa teraz spoločne pozrieme.
Predĺženie života
Viaceré štúdie ukázali, že u ľudí, ktorí pijú kávu, je nižšie riziko úmrtia na bežné zdravotné problémy ako koronárne srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka a ochorenia obličiek.
Je samozrejme dôležité, aby bola káva zrnková čerstvá a jej konzumácia v primeranej miere.
Lepšie spracovanie glukózy
Káva môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu, čo súvisí s jej schopnosťou zlepšiť spracovanie glukózy v tele.
Nižšie riziko srdcového zlyhania
Pitie kávy v množstve jednej až dvoch šálok denne môže pomôcť predchádzať srdcovému zlyhaniu.
Prevencia Parkinsonovej choroby
Kofeín v káve môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby a pomáhať v kontrole pohybov u ľudí s touto chorobou.
Ochrana pečene
Pravidelná a zároveň primeraná konzumácia lahodnej slovenskej kávy, či už s kofeínom alebo bez neho, prispieva k zdraviu pečene a udržiava hladiny pečeňových enzýmov v normálnom rozmedzí.
Tmavo pražená káva môže dokonca znižovať poškodenie DNA, čo znižuje riziko rakoviny a nádorov. Zaujímavé zároveň je, že milovníci kávy majú podľa výskumov až o 26 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Ochrana pred Alzheimerovou chorobou a mŕtvicou
Pravidelná konzumácia kávy môže údajne znížiť aj riziko vzniku Alzheimerovej choroby, najmä u žien starších ako 65 rokov.
U žien je pitie kávy spájané aj so zníženým rizikom mŕtvice, ktorá je vo všeobecnosti jednou z hlavných príčin úmrtia.
Zdroj obrázka: Ground Picture/Shutterstock.com