sobota, 20 apríla, 2024
DomovAktuálneAj jarné slnko je nebezpečné

Aj jarné slnko je nebezpečné

Pozor na prvé jarné slniečko. Dodáva novú energiu, ale je to i najvplyvnejší faktor spôsobujúci starnutie pleti. Navyše rakovina kože má bohužiaľ stúpajúcu tendenciu. Podľa štatistík sa výskyt rakoviny kože, predovšetkým melanómu, za posledných 30 rokov zvýšil až štvornásobne. Dôvodom je starnutie populácie, zmena v štýle obliekania, cestovanie k moru a nadmerné slnenie.

Po zime, kedy v našich zemepisných šírkach nesvieti toľko slnko, môže mať organizmus nedostatok vitamínu D. Väčšina Slovákov navyše menej konzumuje ryby. Podľa odborníkov zaoberajúcich sa kĺbmi a chorobami pohybového aparátu by mali ľudia stráviť na jarnom slniečku 15 minút denne. Dermatológovia sú ale rezervovanejší.
Čítajte tiež: Bambucké maslo – zázrak z prírody

Aj jarné slnko môže spôsobiť rakovinu kože.

Slnko dodáva vitamín D, ale buďte na pozore

Ak je slnečný deň, nastavte tvár a ruky slnku a zostaňte tak štvrť hodiny. Doplníte si tým potrebnú dávku vitamínu D. Nedostatok vitamínu D telu totiž spôsobuje rednutie kostí a svalové problémy. Organizmus totiž nedokáže efektívne spracovávať kalcium z potravy a telo slabne.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/melanom-je-zakerny-a-mnohotvarny/

I keď slnko vie pomerne rýchlo doplniť rezervy, onkológovia a kožní lekári varujú pred zbytočným riskovaním. Aj v prvých jarných týždňoch sa človek môže nebezpečne spáliť a mal by pri dlhšom pobyte vonku používať ochranné opaľovacie krémy. K aktivizácii vitamínu D stačí veľmi málo. Kto navyše využíva jarné slniečko, dostáva veľké dávky slnečného žiarenia.

Aj v prvých jarných týždňoch sa človek môže nebezpečne spáliť a mal by pri dlhšom pobyte vonku používať ochranné opaľovacie krémy.

Slnko spôsobuje starnutie pleti aj rakovinu kože

Takmer 80 percent prejavov predčasného starnutia (vrásky, pigmentové škvrny atď.) má na svedomí práve slnečné žiarenie. UVB žiarenie spôsobuje spálenie pleti a poškodzuje vrchné vrstvy kože, UVA lúče zase prenikajú hlbšie a i napriek tomu, že ich efekt nie je viditeľný okamžite, veľkým dielom prispievajú k starnutiu a ochabovaniu pleti.

Rakovina kože – kto je najohrozenejší?

Najohrozenejší sú ľudia s bledým typom pokožky, s veľkým počtom znamienok, s genetickým sklonom k vzniku kožnej rakoviny, ľudia s oslabeným imunitným systémom, či tí, ktorý už niekedy kožnú rakovinu prekonali. Zmyslom preventívnych kampaní akou je aj Európsky deň melanómu je upozorniť širokú verejnosť o rizikových faktoroch kožnej rakoviny, jej klinických prejavoch, možnostiach diagnostiky a liečby.

Najohrozenejší sú ľudia s bledým typom pokožky, s veľkým počtom znamienok, s genetickým sklonom k vzniku kožnej rakoviny, ľudia s oslabeným imunitným systémom, či tí, ktorý už niekedy kožnú rakovinu prekonali.

Absolvujte preventívne dermatologické vyšetrenie

Práve takéto aktivity často podporia rozhodnutie absolvovať preventívne dermatologické vyšetrenie. Pri kožnej rakovine, obzvlášť pri malígnom melanóme, sú včasná diagnostika a liečba veľmi dôležité.

“Čím skôr je nádor zachytený a liečený, tým je prognóza pre pacienta priaznivejšia. Verím , že aj tohtoročná kampaň privedie do dermatovenerologických ambulancií čo najviac doposiaľ váhajúcich pacientov a zároveň pripomenie dôležitosť racionálneho pobytu na slnku bez zbytočného spálenia kože.“, uvádza onkodermatologička MUDr. Zuzana Murárová, PhD, z národného onkologického ústavu v Bratislave a delegátka za Slovensko v skupine Euromelanoma.

Rakovina kože – včasná diagnostika a liečba

Pri kožnej rakovine, obzvlášť pri malígnom melanóme, sú včasná diagnostika a liečba veľmi dôležité. Čím skôr je nádor zachytený a chirurgicky odstránený, tým je prognóza pre pacienta priaznivejšia. V prípade metastatického ochorenia existujú v súčasnosti možnosti systémovej liečby.

Tá sa stanovujeme podľa tzv. mutačného stavu melanómu. Ďalšími modernými možnosťami liečby sú imunoterapia a biologická liečba BRAF + MEK inhibítormi. Tieto inovatívne možnosti liečby významne predlžujú život pacienta s metastatickým ochorením.

Kam najčastejšie melanóm metastázuje?

Melanóm má vysokú schopnosť tvoriť metastázy tak lymfatickou, ako aj krvnou cestou. Môže metastázovať prakticky do všetkých orgánov a tkanív v tele. Najčastejšie však metastázuje do kože, podkožia a najbližších, tzv. Regionálnych lymfatických uzlín.

Po vybratí pôvodného melanómu pozorujeme na koži, predovšetkým v okolí jazvy, často tzv. „satelitné“ metastázy. Najčastejším orgánovým postihnutím krvnou cestou sú metastázy v pečeni, pľúcach, mozgu, kostiach a vo vzdialenejších lymfatických uzlinách.
Foto: http://www.pexels.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články