piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálneČaj zrýchľuje metabolizmus

Čaj zrýchľuje metabolizmus

Čaj je po vode druhým najpopulárnejším nápojom na svete. Jeho pitie má bohatú históriu a tradíciu. Pre mnohých ľudí je neoddeliteľnou súčasťou ich každodenných životov. Pri čaji však nejde len o jeho chuť a vôňu – je prospešný aj pre naše zdravie.

Čaj sa vyrába z lístkov kríka Camellia sinensis. Tri hlavné druhy čajov zahŕňajú čierny čaj, zelený čaj a čaj oolong. Tieto tri odrody vznikajú rôznym spracovaním listov po ich zbere.

Čaj a jeho zrod

Čierny čaj je najrozšírenejšou a najčastejšie konzumovanou komerčnou odrodou najmä v západných krajinách. Po zbere sa lístky ošetrujú pri konštantnej teplote a vlhkosti. Počas tohto procesu sa prírodné zlúčeniny v čaji oxidujú, čo spôsobuje stmavnutie lístkov.

Zelená odroda čaju sa získava tak, že sa zabráni prirodzenému procesu oxidácie. Hneď po zbere sú lístky vystavené teplu (buď prostredníctvom pary, alebo suchého tepla), čím sa spomaľujú enzymatické procesy. Týmto spôsobom si lístky zachovávajú charakteristickú zelenú farbu.

Tretia odroda, čaj oolong, je medzistupňom medzi zeleným a čiernym čajom, pretože podlieha len čiastočnej oxidácii. Jeho farba je mierne do červena a žlta. Komerčne sa tento čaj môže označovať ako červený (nezamieňať s čajom rooibos, ktorý sa získava z listov inej rastliny Aspalathus linearus).
Čítajte tiež: Čokoláda počas diéty – áno alebo nie?

5 výhod čaju na základe vedeckých poznatkov

V závislosti od druhu a zmesi má pitie čaju mnoho výhod pre naše zdravie. Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition, približuje niekoľko dôvodov, prečo je dobré zaradiť čaj do svojho každodenného jedálnička.

1. Kofeín v čaji môže zrýchliť metabolizmus a dodať energiu

Niekoľko nezávislých štúdií venujúcich sa konzumácii čaju ukázalo, že čaj môže dočasne zrýchliť metabolizmus – čiže proces, pri ktorom vaše telo premieňa to, čo zjete a vypijete, na energiu.

Väčšina týchto nápojov obsahuje kofeín, ktorý vo všeobecnosti stimuluje termogenézu v tele, čo je proces tvorby tepla a teda výdaj energie. Okrem mierneho množstva kofeínu obsahuje zelený čaj polyfenolové zlúčeniny, ktoré v porovnaní so šálkou kávy jeho účinok na tvorbu tepla ešte zintenzívňujú. Polyfenol EGCG (epigalokatechín polyfenol galát) môže prispieť k miernemu zrýchleniu metabolizmu, resp. k produkcii energie, ktorú vaše telo vynakladá na základné telesné procesy.

2. Čaje môžu poskytovať antioxidačnú podporu

Zelený aj čierny čaj obsahujú flavonoidy – ide o skupinu fytonutrientov, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu v tele. Tieto prírodné rastlinné zlúčeniny pomáhajú podporovať zdravie mozgu aj kardiovaskulárneho systému.

Zelený dodáva niekoľko polyfenolov, ako sú flavanoly, flavonoidy a fenolové kyseliny. Flavanoly, vrátane katechínov, môžu byť zodpovedné za mnohé zo spomenutých účinkov zeleného čaju. Čierny čaj, vrátane Orange Pekoe, tiež obsahuje polyfenoly, vrátane katechínov, tearubigínov a teaflavínov, o ktorých sa predpokladá, že sú zodpovedné za mnohé z jeho pozorovaných antioxidačných účinkov.

Čierny môže vďaka obsahu kofeínu vyvolať pocit väčšej energie. V závislosti od spôsobu spracovania a času lúhovania môže čierny čaj poskytnúť až 2-krát viac kofeínu ako zelený čaj. Teaflavíny sú jedinečnou skupinou polyfenolov na podporu kardiovaskulárneho systému.

3. Pitie čaju môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca a kardiovaskulárneho systému

Ak konzumujete stravu bohatú na ovocie a zeleninu, za blahodárne účinky na zdravie srdca čiastočne vďačíte flavanolom. Tie sú okrem čaju obsiahnuté aj v bobuľovitom ovocí, jablkách či kakau.

4. Kofeín v čaji nám pomáha cítiť sa sviežo a ostražite

Kofeín je jedným zo zdrojov horkej chuti čaju a jeho konzumácia v množstve, ktoré sa nachádza v mnohých čajových a kávových nápojoch, zlepšuje ostražitosť. Zelený, čierny a biely čaj obsahujú L-teanín, aminokyselinu, o ktorej sa hovorí, že zlepšuje kognitívne schopnosti a náladu avšak bez povzbudivých účinkov kofeínu.

5. Skvelý doplnok pitného režimu

Ľudia sa často pýtajú, či ich pitie kofeínových nápojov, ako sú čaj a káva, len viac dehydruje. V skutočnosti malé množstvo kofeínu nevypudí vodu vo vašom tele. Hoci voda by mala byť vaším primárnym zdrojom tekutín, čaj môže doplniť potreby pitného režimu a vzhľadom na svoju jedinečnú chuť vám môže poskytnúť aj určitú rozmanitosť.

Hoci obyčajný neobsahuje tuk, cukor, ani kalórie, dávajte si pozor na niektoré komerčné čajové nápoje – veľké množstvo pridaného cukru a mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku môže rýchlo zvýšiť počet kalórií.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články