piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálneCOVID19- ako ho zvládnuť doma?

COVID19- ako ho zvládnuť doma?

Ako zvládnuť mierny priebeh COVID-19 v domácich podmienkach, čo na toto ochorenie nezaberá? Kedy už vyhľadajte lekársku starostlivosť?

Pozitívnou správou je, že prevažná väčšina ľudí má pomerne mierny priebeh ochorenia COVID. Nie je teda potrebná hospitalizácia. V takom prípade trvajú intenzívne príznaky choroby zvyčajne 4 – 5 dní.
Čítajte tiež. Diabetes mellitus – základné fakty

Zmierňujte symptómy

Keďže na COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny liek, domáca liečba sa rovnako ako pri chrípke a ďalších vírusových ochoreniach zameriava na zmierňovanie symptómov. Absolútnym základom je výdatný oddych. Dôležitý je aj dostatočný pitný režim. Postará sa o odvádzanie toxínov z tela, ktoré vznikajú v dôsledku boja imunitného systému s nákazou.
Čítajte tiež: Ovplyvňuje vás zmena počasia?

Liečba symptómov COVID-19?

Na zníženie teploty, miernenie bolesti a liečbu zápalu môžu užívať lieky na báze kyseliny acetylsalicylovej, ako je napríklad Acylpyrín. Ten je dostupný okrem klasickej tablety aj vo forme rozpustných šumivých tabliet s vitamínom C. Ďalej sa odporúčajú aj prípravky s obsahom ibuprofenu alebo paracetamolu, ktorý tiež znižuje teplotu a tlmí bolesť.

Kedy vyhľadajte lekársku starostlivosť?

Ak máte podozrenie na COVID-19, nemusíte chodiť k lekárovi. Naopak, zostaňte v izolácii od ostatných, aby sa nákaza nešírila ďalej. Svoj stav môžete konzultovať telefonicky. S vyhľadaním odbornej pomoci však neváhajte, ak sa u vás objaví niektorý z týchto príznakov:

  • ťažkosti s dýchaním,
  • bolesti a tlak na hrudi,
  • zmätenosť,
  • modrasté pery a bledá tvár,
  • extrémna ospalosť a neschopnosť zostať hore.

 Ako dlho musím zostať v izolácii?

Karanténu nesmiete skončiť skôr ako 10 dní od vykonania odberu alebo skôr ako 10 dní od objavenia sa prvých príznakov.

Čo na COVID-19 nezaberá?


Ak vám po liečbe iného ochorenia zostali doma nejaké antibiotiká, neliečte nimi COVID-19. Nezaberú. Antibiotiká sú totiž určené na liečenie konkrétnych bakteriálnych ochorení. COVID-19 je respiračné ochorenie. Antibiotiká by vám tak mohli dokonca uškodiť. Dočasne totiž nabúravajú imunitný systém, ktorému sa potom ťažko bojuje s inými infekciami.

Ako sa účinne chrániť pred vírusovými infekciami vrátane COVID-19?


Základ spočíva v dodržiavaní hygienických pravidiel. Pravidelne a často si umývajte ruky. Používajte virucídné dezinfekcie a noste ochranné pomôcky.

Do svojho stravovacieho režimu zaraďte aj výživové doplnky, ktoré pomôžu posilniť obranyschopnosť organizmu. Ide konkrétne o vitamín D, betaglukány, zinok a selén.

Hlavné symptómy

Covid-19 sa najbežnejšie prejavuje horúčkou, únavou a kašľom. Často sa dostavia aj bolesti svalov a kĺbov, hrdla, hlavy, ale aj strata chuti a čuchu. Práve posledne menovaný symptóm je jedným z hlavných odlíšení voči chrípke či prechladnutiu. Alergia sa od obidvoch ochorení odlišuje nádchou, upchatým nosom, svrbením či opuchom očí. Tie sú pre alergiu typické, kým pri chrípke či koronavíruse sa vyskytujú len ojedinele.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/nadcha-a-chripka-aky-je-medzi-nimi-rozdiel/

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články