sobota, 15 júna, 2024
DomovAktuálnePravda o tukoch

Pravda o tukoch

Protituková hystéria sa datuje od 70 rokov minulého storočia. Posledných 10 – 20 rokov sa úspešne búra. Tuky totiž tvoria spolu so sacharidmi a bielkovinami tri hlavné makroživiny v strave. Majú z nich najvyššiu energiu – 1 gram tuku dáva 38 kJ.

Fakt, že obsahujú najviac kJ je dôvod, prečo sa ich snažia niektorí ľudia obmedzovať. Žijeme totiž v omyle, že množstvo prijatého tuku sa rovná množstvu uloženého tuku.

Tuky sú v našej výžive nenahraditeľné. Vďaka nim vstrebávame dôležité živiny (A,D,E,K). Majú stavebnú funkciu a sú súčasťou všetkých buniek tela.

Tvoria sa z nich mnohé látky v tele – vitamín D, lipoproteíny a ďalšie.

Tuky sú v našej výžive nenahraditeľné. Vďaka nim vstrebávame dôležité živiny (A,D,E,K). Majú stavebnú funkciu a sú súčasťou všetkých buniek tela.
Vďaka tukom vstrebávame dôležité živiny (A,D,E,K). Majú stavebnú funkciu a sú súčasťou všetkých buniek tela.

Čo sú tuky?

Z chemického hľadiska sú zlúčeninou glycerolu s mastnými kyselinami. Podľa typu mastnej kyseliny v tukoch ich rozdeľujeme na dve hlavné skupiny – nasýtené a nenasýtené.

Vo všetkých potravinových zdrojoch tukov sa nachádzajú v rôznom zastúpení obidve skupiny.

Neexistuje teda čistý nasýtený a čistý nenasýtený zdroj tukov tvorený len jedným typom mastných kyselín.

To je dôvod, prečo by sme mali používať čo najširšie spektrum tukov a olejov. Získame tak rôzne mastné kyseliny s rôznorodým účinkom a funkciou.

Najvhodnejšie je, ak sa vo výžive objavujú pôvodné zdroje tukov, pri živočíšnych pri minimálnej tepelnej úprave.
Najvhodnejšie je, ak sa vo výžive objavujú pôvodné zdroje tukov, pri živočíšnych pri minimálnej tepelnej úprave.

Poznáme rastlinné a živočíšne tuky

Najvhodnejšie je, ak sa vo výžive objavujú pôvodné zdroje tukov, pri živočíšnych pri minimálnej tepelnej úprave. Ide najmä o ryby, vajcia, maslo, mliečne kysané produkty.

Z rastlinných je to široké spektrum orechov a semienok, avokádo, kokos, kakao, olivy.

Nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny

Potraviny, ktoré sú prirodzeným zdrojom tukov obsahujú zmes rôznych druhov nasýtených a nenasýtených mastných kyselín.

O nasýtených mastných tukoch sa vedú fámy o tom, že sa spájajú s rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Nie je to celkom tak, problémom je skôr ich kombinácia s cukrom. Nasýtené mastné tuky nájdete v mlieku a mliečnych produktoch, palmovom tuku a rôznych orechoch.

Nenasýtené mastné tuky sa nachádzajú najmä v rastlinných zdrojoch. Olivový olej je napríklad zdrojom mononenasýtených mastných tukov.

Tie sa ďalej rozdeľujú ešte na Omega 3 a Omega 6. Obidve skupiny sú pre naše telo nevyhnutné. Musíme si však dávať pozor na ich pomer v stravovaní.

Omega 6 sú prítomné v niektorých druhoch mäsa, mliečnych produktoch a napríklad aj v slnečnicovom oleji.

Nadbytok Omega6 sa spája s prozápalovým efektom. Omega 3 pôsobia opačne, teda protizápalovo a sú súčasťou rybieho tuku, niektorých olejov a nachádzajú sa aj v semienkach a orechoch.

Majú priaznivý vplyv na naše telo a môžu pôsobiť preventívne proti rôznym ochoreniam.

Ktorým tukom by sme sa mali vyhýbať?

Tuky, ktoré by sme mali vyradiť zo svojho jedálnička sú trans – tuky, respektíve trans – nenasýtené mastné kyseliny.

Nachádzajú sa v priemyselne spracovaných potravinách, ktoré obsahujú stužený pokrmový tuk – sladké pečivo, koláče, šišky, sušienky, zákusky, chipsy, polevy a podobne.

Ktoré tuky radšej vyraďte zo svojho jedálnička?
Ktoré tuky radšej vyraďte zo svojho jedálnička?

Problémom teda nie je samotný tuk, ale spôsob jeho spracovania.

Dôležitú úlohu zohráva aj kvalita potravín, ktoré sú zdrojom tukov, pretože zvieratá, ktoré produkujú mlieko a mäso sa prirodzene kŕmia nezdravým zdrojom tukov.

Je teda dôležité vedieť, akým spôsobom sú zvieratá chované a aký typ krmiva užívajú.

Pri živočíšnych tukoch nie je problémom cholesterol, ktorý obsahujú. Skôr prítomnosť nevhodných látok používaných pri chove, či pri pestovaní rastlín alebo výrobe mlieka.

Ďalším faktorom je skladovanie. Tuky sa pôsobením vzdušného kyslíka oxidujú alebo žltnú. Pri zle zatvorenej fľaši rastlinného oleja, prichádza k strate vitamínov, ale aj k zmene zloženia esenciálnych mastných kyselín.

Problematická je tepelná úprava. Vznikajú pri nej toxické až karcinogénne látky.

Autorka článku: Andrea Hinková Tarová
Foto: http://www.canva.com

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články