nedeľa, 28 apríla, 2024
DomovAktuálneHerpes - ako ho liečiť?

Herpes – ako ho liečiť?

Herpes je vírusová infekcia, ktorá môže spôsobiť vyrážky a iné príznaky. Sú dva hlavné typy herpesvírusov: herpes simplex typu 1 (HSV-1), ktorý spôsobuje problémy okolo úst a herpes simplex typu 2 (HSV-2), ktorý je spojený s genitálnymi vyrážkami.

Herpes sa prejavuje vyrážkami alebo pľuzgiermi na koži alebo slizniciach. Typickými príznakmi sú pálenie a bolesť v mieste vyrážky.

Príznaky prechádzajú obdobiami zhoršenia a ústupu, pričom niektorí ľudia môžu mať len občasné výskyty, zatiaľ čo iní majú pravidelné vyrážky.

Herpes sa prejavuje vyrážkami alebo pľuzgiermi na koži alebo slizniciach.
Herpes sa prejavuje vyrážkami alebo pľuzgiermi na koži alebo slizniciach.

Ako sa herpes prenáša?

Herpes sa prenáša prostredníctvom kontaktu s infikovanými oblasťami kože alebo sliznice, či už pri sexe, bozku alebo dotyku infikovaného miesta.

Pri prvom kontakte s vírusom vzniká primárna infekcia. Inkubačná doba, teda obdobie medzi kontaktom s vírusom a vznikom prvých prejavov, trvá 2-12 dní.

Táto infekcia býva často bez príznakov, poprípade ju môžu sprevádzať nešpecifické príznaky, ako zvýšená teplota, bolesť svalov alebo únava.

Inkubačná doba, teda obdobie medzi kontaktom s vírusom a vznikom prvých prejavov, trvá 2-12 dní.
Inkubačná doba, teda obdobie medzi kontaktom s vírusom a vznikom prvých prejavov, trvá 2-12 dní.

Dôvody, prečo niektorí ľudia majú prejavy herpesu ako iní, môžu spôsobiť príčinu, stres, únavu alebo ďalšie faktory súvisiace s aktivitou.

Herpes na perách

Ochorenie spôsobené vírusom Herpes simplex sa prejavuje najčastejšie na perách ako herpes labialis. Od nákazy alebo aktivácie vírusu môže uplynúť doba 2-5 dní bez príznakov.

Je veľmi bežný a prejavuje sa vyrážkou okolo úst. Tieto vyrážky sú známe ako opar alebo “chladové pľuzgiere”.

Ako liečiť herpes?
Ako liečiť herpes?

Herpes na perách je vírusová infekcia, ktorá sa často prenáša prostredníctvom kontaktu s infikovanou oblasťou, či už cez sliny alebo priamym kontaktom.

Príznaky herpesu

Typické príznaky herpesu na perách zahŕňajú:

Malé pľuzgiere: Vyrážky sa začínajú ako malé, bolestivé pľuzgieriky.

Svrbenie a pálenie: Pľuzgiere pomaly začínajú páliť a svrbieť v miestach, kde sa objavia vyrážky.

Bolestivosť: Vyrážky môžu byť bolestivé, najmä keď sa dotýkate postihnutej oblasti alebo počas jedla či pitia, keď sa nachádzajú na alebo okolo pier.

Otvorenie pľuzgierov: Po niekoľkých dňoch sa pľuzgiere môžu roztrhnúť a spôsobiť bolestivé vredy.

Ako sa zbaviť herpesu?

V akútnej fáze, kedy pociťujete svrbenie alebo pálenie, zvoľte antivirotickú terapiu. Tá síce nezaručí, že infekcia neprepukne, ale môže aspoň zmierniť priebeh ochorenia.

Na lokálne použitie sú vhodné krémy s obsahom účinnej látky aciklovir alebo penciklovir. Tieto látky priamo pôsobia proti vírusu herpesu tým, že zabraňujú jeho množeniu.

Na lokálnu liečbu môžete tiež použiť náplasť na opary. Priehľadná náplasť slúži ako bariéra, ktorá sa nalepí na suchú a čistú pokožku pier.

Chráni pľuzgier pred ďalšou kontamináciou a prípadným vznikom komplikácií. Zmierňuje brnenie, bolesť a podporuje hojenie.

Ak sa u vás objaví herpes, môže to byť volanie o pomoc. Alebo oddych. Vaše telo je unavené a vyčerpané.

Akonáhle sa vám herpes objaví, prekonávate stav, v ktorom sa váš organizmus necíti pohodlne a istým spôsobom mu ubližujete. Ak môžete, hneď spomaľte, podporte imunitný systém a oddychujte.

Vedeli ste, že

Rozdiel medzi oparom a herpesom

Rozdiel medzi oparom a herpesom je len v tom, v akých slovných spojeniach tieto slová použijete. Liečba herpesu, či oparu je však závislá od jeho druhu a lokácie.

Aký vitamín treba dopĺňať pri herpese?

Už pri prvých príznakoch je potrebné posilniť imunitu. Zinok, selén, vitamíny skupiny B a vitamín C sú vhodné ako doplnková liečba a tiež ako prevencia. Na urýchlenie tvorby chrást sa používa zinková masť.

Skúste Aloe vera

Aloe vera má úžasné účinky ako na tráviaci trakt, tak na poranenia kože, vrátane tých spôsobených oparom. 

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články