piatok, 3 mája, 2024
DomovAktuálneDiagnóza: Záškrt

Diagnóza: Záškrt

Keď sa pozeráte na historické filmy, takmer vždy sa objaví choroba, ktorá zabíja najmä malé deti. A nielen tie. Záškrt (différia) veľmi potrápil Európu najmä v 18. a 19. storočí. Bol jednou z hlavných príčin úmrtí deti a dospievajúcich. Ak si myslíte, že toto ochorenie sa stratilo v histórií, opak je pravdou.

Záškrt: Komplexný prehľad o ochorení, jeho prevencii a liečbe

Čo je záškrt a ako sa prejavuje

Základná charakteristika záškrtu

Ako sa prejavuje záškrt: Príznaky a inkubačná doba

Záškrt u detí: Špecifické prejavy a riziká

Šírenie a výskyt záškrtu

Ako sa záškrt šíri a prenáša

Diagnostika a liečba záškrtu

Ako sa diagnostikuje záškrt: Postupy a nástroje

Liečba záškrtu: Antibiotiká a protizáškrtové sérum

Komplikácie záškrtu: Možné následky a ich liečba

Prevencia záškrtu: Očkovanie a iné opatrenia

Očkovanie proti záškrtu: Základná dávka a revakcinácia

Význam vysokého percenta zaočkovanosti v boji proti záškrtu

Iné možnosti prevencie záškrtu

Zhrnutie

Vďaka antibiotikám a očkovaniu už nemá epidemiologické parametre ani nie je tak rozšírený ako v minulosti. Skôr sa vyskytuje len v ojedinelých prípadoch. Očkovanie proti záškrtu bolo u nás zavedené v roku 1946.  

Záškrt, známy tiež ako čierny kašeľ, je bakteriálne infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphteriae, ktorá produkuje špecifický difterický toxín.

Je zodpovedný za rozvoj infekcie a následné prejavy ochorenia.
Čítajte tiež: Diagnóza: Migréna

Záškrt, známy tiež ako čierny kašeľ, je bakteriálne infekčné ochorenie.

Záškrt – príznaky

Záškrt je vysoko infekčné ochorenie. Postihuje najmä sliznice horných dýchacích ciest. Prejavuje sa zápalovým procesom a tvorbou povlakov – tzv. pablán (pseudomembrán) v hrdle.

Hlavnými príznakmi sú silný kašeľ, ktorý môže byť sprevádzaný záchvatmi, štekavým zvukom, alebo vracaním po kašli. Záškrt je veľmi náročný a môže byť vážny, najmä u malých detí.

Na záškrt sú najviac náchylné deti do 3 rokov.

Diagnóza záškrtu sa zvyčajne zakladá na klinických príznakoch a histórii chorôb. A tiež na laboratórnych testoch. Najčastejšie sa robia kultivačné testy, pri ktorých sa odoberú vzorky. Z nich sa zisťuje, či sú prítomné Bordetellasis.

Ďalšie možnosti je polymerázová reťazová reakcia (PCR), ktorá dokáže identifikovať genetický materiál baktérie.
Čítajte tiež: Diagnózy: Cievna mozgová príhoda

Záškrt postihuje najmä deti do 3 rokov.

Záškrt a komplikácie

Záškrt môže spôsobiť veľa vážnych problémov, najmä u malých detí. Niektoré z týchto komplikácií môžu zahŕňať:

Dýchacie problémy: Kašeľ spôsobený záškrtom môže byť tak silný, že spôsobuje dýchacie ťažkosti a dusenie, najmä u kojencov.

Záškrtový záchvat: Dlhé a vyčerpávajúce záchvaty kašľa môžu viesť k strate dychu a vedomiu. Tieto záchvaty môžu byť veľmi vyčerpávajúce pre pacientov.

Infekcia stredného ucha: Zásah môže zvýšiť riziko vzniku infekcie stredného ucha, čo môže spôsobiť bolesť v ústach a horúčku.

Infekcia horných dýchacích ciest: Záškrt môže viesť k ďalším infekciám dýchacích ciest, ako sú zápaly priedušiek alebo pľúcny zápal (pneumónia).
Čítajte tiež: Byť diabetikom je “drahý špás”

Záškrt môže viesť k ďalším infekciám dýchacích ciest, ako sú zápaly priedušiek alebo pľúcny zápal (pneumónia).

Záškrt – liečba

Záškrt je vážne ochorenie, ktoré vyžaduje odbornú lekársku starostlivosť. Liečba záškrtu zvyčajne zahŕňa niekoľko prístupov:

  1. Antibiotiká: Lekár môže predpísať antibiotiká. Pomáhajú skrátiť dobu, po ktorej je pacient infekčný, a zabraňujú šíreniu baktérií na ďalších ľudí.
  2. Podpora dýchania: Pri ťažkých príznakoch, najmä u malých detí, môže byť potrebná kyslíková terapia alebo umelá pľúcna ventilácia.
  3. Izolácia: Pacienti s diagnostikovaným záškrtom musia byť izolovaní od ostatných ľudí. Najmä od tých, ktorí nie sú očkovaní proti záškrtu
Antibiotiká pomáhajú pri záškrte skrátiť dobu, po ktorej je pacient infekčný, a zabraňujú šíreniu baktérií na ďalších ľudí.


Ako sa šíri?

Záškrt je veľmi nákazlivé ochorenie, ktoré sa šíri vzdušnou cestou, teda vdychovaním infikovaných častíc. Kvapôčky sa uvoľňujú, keď chorý človek kašle, kýcha alebo hovorí. Ochorenie môže roznášať aj človek bez symptónov (asymptomatická osoba).

Okrem toho sa môže šíriť aj priamym kontaktom s kožou, napríklad pri bozkoch, objatiach alebo zdieľaní spoločných riadov.

Inkubačná doba sa pohybuje od 2 do 5 dní. Potom prichádza k prejavom ochorenia. To sa môže spočiatku javiť ako chrípka alebo angína.

Zahŕňa horúčku, opuch alebo bolesť hrdla, ťažkosti s prehĺtaním, výtok z nosa, zdurené lymfatické uzliny, nechutenstvo, či výraznú slabosť.
Čítajte tiež: Čo dokáže váš tlakomer?

Záškrt bol v minulosti príčinou vysokej úmrtnosti, najmä medzi malými deťmi.

Prevencia

Očkovanie je účinnou metódou prevencie záškrtu. Deti sú zvyčajne očkovanou kombinovanou vakcínou proti záškrtu, čiernemu kašli a tetanu, ktorá sa zvyčajne podáva v sérii počas prvých rokov života, následovaná ďalšími očkovacími dávkami v priebehu detstva a dospievania.

V minulosti sa na záškrt umieralo

Záškrt bol v minulosti príčinou vysokej úmrtnosti, najmä medzi malými deťmi. Existuje niekoľko, prečo záškrt v minulosti mohol byť smrteľný:

  1. Nedostatočná liečba: V minulosti neboli k dispozícii účinné lieky na liečbu záškrtu. Moderné antibiotiká, ktoré sú teraz používané k liečbe tohto ochorenia, neboli k dispozícii. Ľudia tak nemali žiadnu primeranú liečbu proti baktériám Bordetella pertussis, spôsobujúcich záškrt.
  2. Nedostatočná prevencia: Očkovanie proti záškrtu nebolo dostupné.
  3. Zraniteľná populácia: Najviac ohrozenou populáciou boli malé deti, najmä kojenci. Nemali dostatočne silný imunitný systém, aby zvládli vážne komplikácie spôsobené záškrtovou infekciou.

Foto: http://www.canva.com
Autorka článku: Andrea Hinková – Tarová

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články