Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia?
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov.
Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma naše telo potravou, predovšetkým zo živočíšnych zdrojov.
Čítajte tiež: Veďme deti k humánnosti, jedzme zdravé vajcia
Koľko cholesterolu obsahujú vajcia?
Živočíšne zdroje, ktoré obsahujú cholesterol sú napríklad pečeň, vnútornosti, mlieko, mliečne výrobky, mäso a údeniny. Zaujímavú potravinu v súvislosti s cholesterolom tvoria vajcia.
Vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, zároveň však vajce obsahuje 1 700 mg lecitínu, ktorý napomáha cholesterol odbúravať.
Čítajte tiež: Vajcia – ako ich správne skladovať
Konzumácia vajec teda nezvyšuje existujúce množstvo cholesterolu v tele (závisí od množstva, veku a genetiky jedinca).
Potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä saturovaných a transmastných kyselín, majú oveľa väčší vplyv na zdravie srdca, ako cholesterol nachádzajúci sa vo vaječnom žĺtku.
Čítajte tiež: Bielkoviny a zdravé vajcia
Čo obsahuje vaječný žĺtok?
Okrem toho obsahuje vaječný žĺtok vápnik a železo. Tie našom tele fungujú ako prenášači kyslíka v krvi.
Potrebuje ich tiež náš imunitný systém a energetický metabolizmus a iné dôležité funkcie.
Železo vo vaječnom žĺtku má formu hemoglobínového železa, a to je najlepšie absorbovateľná a použiteľná forma železa nachádzajúca sa v potravinách.
A prečo by ste mali jesť bielka?
Bielka z vajec sú bohatým zdrojom bielkovín. O bielkovinách je dobre známe, že sú to jedny z najdôležitejších látok v tele.
Jednoducho povedané, ľudské telo využíva bielkoviny pre budovanie nového svalstva a opravu starého. Jedno stredne veľké vajce má približne také isté množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny.
Vaječná bielkovina je tak nielen najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, ale je aj najlacnejšia.
Kedy jesť vajcia?
Najlepšie ráno. Vajcia majú vysoký index sýtosti, takže na raňajky vám dodajú potrebnú energiu a nutričné látky na celý deň. Mnohé štúdie potvrdili, že keď začínate deň vajíčkami, zvýšite si pocit nasýtenia. To je aj dôvod, prečo sa odporúčajú pri redukčných diétach.
Vyskúšajte na raňajky napríklad varené vajcia. Dajte si k nemu toust z tmavého chleba, obložte ho syrom alebo šunkou a pridajte k nemu paradajky a trochu bazalky.
Odporúčajú vajcia výživoví poradcovia?
Lekári aj výživoví poradcovia odporúčajú zaradiť vajcia do svojho jedálnička (ideálne 2 až 3 denne). Vajcia v sebe majú veľa vitamínov a výživných látok, ktoré sú prospešné pre naše srdce a zdravý životný štýl.
Nehľadajme chyby tam, kde nie sú. Namiesto tohto začnime uprednostňovať prírodné potraviny a polotovary či fast foody úplne škrtnime zo svojho jedálnička.
Mali by sme jesť to, čomu rozumieme. Čítajme zloženie potravín a tabuľky s nutričnými hodnotami. Aj cereálna tyčinka môže mať v sebe toľko cukru, že by sme tomu ani neverili.
Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo sa kupovalo kedysi – zelenina, ovocie, mäso, vajcia, ryža a zdravé tuky. Do nášho každodenného života zaraďme aj fyzickú aktivitu (aspoň dlhú prechádzku), minimalizujme stres a kvalitne spime.
Pri potravinách dbajme na ich kvalitu a pôvod.
Pred kúpou vajec si skontrolujte krajinu pôvodu vajec a nakupujte iba slovenské vajcia. Sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.
Pôvod vajec zistíte podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK.
Každé vajce je označené číselným kódom, na základe ktorého môžete identifikovať nielen jeho pôvod, ale aj spôsob produkcie.
Prvé číslo na kóde prezrádza, v akom (v akej technológii) systéme chovu bolo vajce vyprodukované:
0 – Ekologický chov (Bio)
1 – Voľný chov (chov vo voľnom výbehu)
2 – Podstielkový chov, voliérový chov
3 – Klietkový chov
Čítajte tiež: Ktoré potraviny sú vhodné na ubolené svaly?
Andrea Tarová
Foto: http://pexels.com, http://www.canva.com
Mohlo by vás zaujímať
- Zeler: Zázrak prírody, ktorý zlepšuje vaše zdravie a energiu!Zeler je zelenina, ktorú možno často vidíte na svojom tanieri, no možno neviete, aké úžasné zdravotné prínosy môže ponúknuť. Tento krehký a svieži kúsok prírody je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu zázračne podporiť vaše zdravie. Ale čo všetko vám zeler môže priniesť? Poďme sa pozrieť na to, ako vám táto zelenina môže… Čítať viac: Zeler: Zázrak prírody, ktorý zlepšuje vaše zdravie a energiu!
- Prečo je chronická myelocytová leukémia dnes ľahšie liečiteľná, než si myslíte!Chronická myelocytová leukémia (CML) je forma rakoviny krvných buniek, ktorá môže zasiahnuť ľudí v každom veku. Vďaka moderným liečebným postupom je dnes oveľa lepšie zvládnuteľná než kedykoľvek predtým. Bola prvým opísaným typom leukémie vôbec. Pod označením leukémia sa však neskrýva len jedno, ale celý rad ochorení, pričom jednotlivé podkategórie sa líšia v prognóze i v spôsobe… Čítať viac: Prečo je chronická myelocytová leukémia dnes ľahšie liečiteľná, než si myslíte!
- Suchá pokožka. Ako jej pomôcť?Suchá a popraskaná pokožka trápi počas chladných mesiacov mnoho žien. Už s príchodom prvých jesenných mesiacov nám vonkajšie faktory, ako sú chlad, či mráz môžu spôsobiť nepríjemnosti. Suchej pokožke sa však dá predísť správnou starostlivosťou, ktorá zabezpečí hydratáciu a takisto dôkladne posilní jej ochrannú vrstvu, čím tiež predíde ďalšiemu vysušovaniu. Ako na to prezrádzajú nasledujúce riadky. Suchá… Čítať viac: Suchá pokožka. Ako jej pomôcť?
- Čokoláda počas diéty – áno alebo nie?Sladké potešenie vo forme niekoľkých štvorčekov čokolády si rád dopraje hádam každý z nás. Čokoláda totiž pomáha uspokojiť chuťové poháriky a často sa stáva najlepším priateľom pri riešení problémov alebo v stresových situáciách, ktorých je v predvianočnom zhone až až. Lenže, čo ak v tejto hektickej dobe práve držíte diétu a vaše chúťky sú silnejšie ako vaša vôľa? Ako veľmi vám… Čítať viac: Čokoláda počas diéty – áno alebo nie?
- Menopauza a extrasystoly. Zbavte sa nepravidelného srdca pomocou týchto 5 prírodných liekov!Extrasystoly alebo predčasné komorové kontrakcie sú typom srdcovej arytmie . Vyskytujú sa vždy, keď je kontrakčný stimul vyslaný v predstihu zo sinoatriálneho uzla v srdci, ktorý je normálnym iniciátorom srdcového tepu. Spôsobuje to dosť nepríjemný pocit „vynechaného srdcového tepu“ alebo búšenia srdca v hrudníku. Extrasystoly zvyčajne nie sú nebezpečné. Ak sú sporadické. V prípade, že sú častejšie, mali by ste… Čítať viac: Menopauza a extrasystoly. Zbavte sa nepravidelného srdca pomocou týchto 5 prírodných liekov!