Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia?
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov.
Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma naše telo potravou, predovšetkým zo živočíšnych zdrojov.
Čítajte tiež: Veďme deti k humánnosti, jedzme zdravé vajcia
Koľko cholesterolu obsahujú vajcia?
Živočíšne zdroje, ktoré obsahujú cholesterol sú napríklad pečeň, vnútornosti, mlieko, mliečne výrobky, mäso a údeniny. Zaujímavú potravinu v súvislosti s cholesterolom tvoria vajcia.
Vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, zároveň však vajce obsahuje 1 700 mg lecitínu, ktorý napomáha cholesterol odbúravať.
Čítajte tiež: Vajcia – ako ich správne skladovať
Konzumácia vajec teda nezvyšuje existujúce množstvo cholesterolu v tele (závisí od množstva, veku a genetiky jedinca).
Potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä saturovaných a transmastných kyselín, majú oveľa väčší vplyv na zdravie srdca, ako cholesterol nachádzajúci sa vo vaječnom žĺtku.
Čítajte tiež: Bielkoviny a zdravé vajcia
Čo obsahuje vaječný žĺtok?
Okrem toho obsahuje vaječný žĺtok vápnik a železo. Tie našom tele fungujú ako prenášači kyslíka v krvi.
Potrebuje ich tiež náš imunitný systém a energetický metabolizmus a iné dôležité funkcie.
Železo vo vaječnom žĺtku má formu hemoglobínového železa, a to je najlepšie absorbovateľná a použiteľná forma železa nachádzajúca sa v potravinách.
A prečo by ste mali jesť bielka?
Bielka z vajec sú bohatým zdrojom bielkovín. O bielkovinách je dobre známe, že sú to jedny z najdôležitejších látok v tele.
Jednoducho povedané, ľudské telo využíva bielkoviny pre budovanie nového svalstva a opravu starého. Jedno stredne veľké vajce má približne také isté množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny.
Vaječná bielkovina je tak nielen najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, ale je aj najlacnejšia.
Kedy jesť vajcia?
Najlepšie ráno. Vajcia majú vysoký index sýtosti, takže na raňajky vám dodajú potrebnú energiu a nutričné látky na celý deň. Mnohé štúdie potvrdili, že keď začínate deň vajíčkami, zvýšite si pocit nasýtenia. To je aj dôvod, prečo sa odporúčajú pri redukčných diétach.
Vyskúšajte na raňajky napríklad varené vajcia. Dajte si k nemu toust z tmavého chleba, obložte ho syrom alebo šunkou a pridajte k nemu paradajky a trochu bazalky.
Odporúčajú vajcia výživoví poradcovia?
Lekári aj výživoví poradcovia odporúčajú zaradiť vajcia do svojho jedálnička (ideálne 2 až 3 denne). Vajcia v sebe majú veľa vitamínov a výživných látok, ktoré sú prospešné pre naše srdce a zdravý životný štýl.
Nehľadajme chyby tam, kde nie sú. Namiesto tohto začnime uprednostňovať prírodné potraviny a polotovary či fast foody úplne škrtnime zo svojho jedálnička.
Mali by sme jesť to, čomu rozumieme. Čítajme zloženie potravín a tabuľky s nutričnými hodnotami. Aj cereálna tyčinka môže mať v sebe toľko cukru, že by sme tomu ani neverili.
Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo sa kupovalo kedysi – zelenina, ovocie, mäso, vajcia, ryža a zdravé tuky. Do nášho každodenného života zaraďme aj fyzickú aktivitu (aspoň dlhú prechádzku), minimalizujme stres a kvalitne spime.
Pri potravinách dbajme na ich kvalitu a pôvod.
Pred kúpou vajec si skontrolujte krajinu pôvodu vajec a nakupujte iba slovenské vajcia. Sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.
Pôvod vajec zistíte podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK.
Každé vajce je označené číselným kódom, na základe ktorého môžete identifikovať nielen jeho pôvod, ale aj spôsob produkcie.
Prvé číslo na kóde prezrádza, v akom (v akej technológii) systéme chovu bolo vajce vyprodukované:
0 – Ekologický chov (Bio)
1 – Voľný chov (chov vo voľnom výbehu)
2 – Podstielkový chov, voliérový chov
3 – Klietkový chov
Čítajte tiež: Ktoré potraviny sú vhodné na ubolené svaly?
Andrea Tarová
Foto: http://pexels.com, http://www.canva.com
Mohlo by vás zaujímať
- Liečba vysokého LDL cholesterolu je vo väčšine prípadov doživotnáČo vám hrozí, ak nebudete riešiť vysokú hladinu LDL cholesterolu? Stačia na zníženie LDL cholesterolu voľnopredajné lieky? Kedy je liečba vysokého cholesterolu doživotná? To je len niekoľko otázok, ktoré často kladú pacienti svojim lekárom. V rámci 4-týždňového seriálu Odpovede zo srdca, ktorý vznikol z iniciatívy Únie pre zdravšie srdce, sme zozbierali najčastejšie otázky pacientov a opýtali sa diabetológa… Read more: Liečba vysokého LDL cholesterolu je vo väčšine prípadov doživotná
- Dali vám v lekárni “náhradu” vášho lieku?Určite ste už boli v situácii, keď vám lekár predpísal konkrétny liek, ale lekáreň ho práve nemala na sklade. V takomto prípade vám zrejme lekárnik navrhol náhradu predpísaného lieku s rovnakou účinnou látkou, tzv. generický liek. Generiká sú často dostupnejšou alternatívou originálnych liekov, no napriek tomu mnohí pacienti nad ich voľbou váhajú. Generické lieky denne… Read more: Dali vám v lekárni “náhradu” vášho lieku?
- Zápalový potenciál niektorých potravín môže ovplyvniť rozvoj NAFLDSlovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene. A týka sa to aj mladších ročníkov. Mnoho ľudí pritom ani netuší, že má problém s týmto veľmi dôležitým orgánom. Pečeň a jej ochorenie totiž v skorých štádiách nebolí, ani nedáva iným spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku. Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením.… Read more: Zápalový potenciál niektorých potravín môže ovplyvniť rozvoj NAFLD
- Donieslo vaše dieťa zo školy vši? Toto urobte!Vši sú malý parazitický hmyz, ktorý sa najčastejšie vyskytuje vo vlasoch. Tri hlavné typy vší sú hlavové vši, telové vši a lonové vši (tzv. filcka). Hlavové sa najčastejšie vyskytujú v oblastiach vlasov, zatiaľ čo všetky sa nachádzajú v tele a najčastejšie sa vyskytujú najčastejšie v oblečení. Ako rozoznáte vši? Veľmi jednoducho a určite si ich… Read more: Donieslo vaše dieťa zo školy vši? Toto urobte!
- Toto vyhoďte z vášho jedálničkaZvýšená hladina cholesterolu je jednou z chorôb modernej doby a stretávame sa s ňou už pomerne často. Ide o jeden z najrizikovejších faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a komplikácii z toho vyplývajúcich, ako napríklad neprekrvenie dolných končatín, cievne mozgové príhody či infarkt myokardu. Hladina cholesterolu a ateroskleróza ,,Ateroskleróza koronárnych artérii začína už v mladom veku, čo vyplýva aj z vyšetrení 262 transplantovaných… Read more: Toto vyhoďte z vášho jedálnička