sobota, 27 apríla, 2024
DomovAktuálnePäť spôsobov, ako znížiť brušný tuk

Päť spôsobov, ako znížiť brušný tuk

Nadmerné hromadenie telesného tuku môže mať vplyv na váš zdravotný stav. Vždy, keď je energetická bilancia pozitívna (spotrebujete viac kalórií, než vydáte), hromadí sa energia vo forme tuku (tukového tkaniva). Tukové tkanivo sa môže hromadiť v ktorejkoľvek oblasti tela. Ale práve abdominálny tuk uložený v oblasti brušnej dutiny je najškodlivejší.

„Abdominálny tuk v blízkosti pečene, pankreasu, obličiek a čriev pôsobí ako akési cudzie teleso. Imunitný systém tela ho vníma ako niečo, čo tam nemá byť.

Je to najčastejšia príčina hypertenzie, cukrovky 2. typu a zvýšenia hladiny tuku v krvi,“ hovorí doktor Nataniel Viuniski, člen poradného výboru pre výživu spoločnosti Herbalife.

Abdominálny tuk v blízkosti pečene, pankreasu, obličiek a čriev pôsobí ako akési cudzie teleso. Imunitný systém tela ho vníma ako niečo, čo tam nemá byť.

Brušný tuk – ako ho zmerať?

Tieto zdravotné komplikácie môžu vzniknúť aj z iných príčin, takže riešenie obezity nemusí nutne znížiť alebo odstrániť zdravotné riziko.

Na diagnostiku a meranie abdominálnej obezity existuje mnoho nástrojov, vrátane ultrazvuku, počítačovej tomografie a ďalších.

Najjednoduchšou cestou je zmerať si obvod pásu. Toto číslo dnes v lepšom pochopení zdravotného stavu človeka zohráva dôležitejšiu úlohu než telesná váha.

U mužov by priemerný obvod pása nemal merať viac ako 94 cm. U žien je odporúčané maximum 80 cm.

Ako si správne zmerať obvod pása?

Pre správne zmeranie obvodu pásu je potrebné stáť. Merajte si časť medzi posledným rebrom a najvrchnejšou časťou bedrového kĺbu.

„U mužov by priemerný obvod pása nemal merať viac ako 94 cm. U žien je odporúčané maximum 80 cm.

Ak sú tieto čísla väčšie ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien, existuje veľmi vysoké riziko vzniku cukrovky alebo kardiovaskulárnych ochorení,“ hovorí doktor Viuniski.

Najúčinnejším spôsobom prevencie i riešenia abdominálnej obezity je osvojenie si zdravého a aktívneho životného štýlu.

Najúčinnejším spôsobom prevencie i riešenia abdominálnej obezity je osvojenie si zdravého a aktívneho životného štýlu.

Odborníci na výživu a zdravie odporúčajú:

1. Pravidelné aeróbne a anaeróbne cvičenie, chôdzu, tanec, plávanie a jazdu na bicykli.

2. Zvýšte konzumáciu vysoko hodnotných bielkovín (sója, vajcia, chudé mäso a srvátka).

3. Zaraďte do každodenného jedálnička kvalitné zdroje vlákniny, vitamínov, minerálov a fytonutrientov s antioxidačnými vlastnosťami. Dôležité sú aj kvalitné sacharidy s nízkym glykemickým indexom.

4. Zaraďte doplnky stravy, ktoré obsahujú zložku Fiit-NS™. Fiit-NS™ obsahuje vitamín B3, ktorý spoločne s vybranými polyfenolmi a kofeínom podporuje metabolický proces, pri ktorom telo premieňa potravu na energiu a pomáha tak znižovať únavu a vyčerpanie.

Štúdie naznačujú, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti rastlinných zlúčenín pomáhajú podporovať zdravie kardiovaskulárneho systému, čo následne môže zlepšiť fyzické funkcie a vitalitu. [1],[2]

5. Vyhýbajte sa nadbytočným kalóriám z jednoduchých cukrov, cukrom sladeným nápojom a tučným jedlám.

6. V boji proti abdominálnej obezite je dôležitá aj kontrola stresu a kvalitný spánok.


  1. [1] Cases, J., et al., Regular consumption of Fiit-ns, a polyphenol extract from fruit and vegetables frequently consumed within the Mediterranean diet, improves metabolic ageing of obese volunteers: a randomized, double-blind, parallel trial. Int J Food Sci Nutr, 2015. 66(1): p. 120-5.
  1. [2] Romain, C., et al., Sixteen Weeks of Supplementation with a Nutritional Quantity of a Diversity of Polyphenols from Foodstuff Extracts Improves the Health-Related Quality of Life of Overweight and Obese Volunteers: A Randomized, Double-Blind, Parallel Clinical Trial. Nutrients, 2021. 13(2)

Foto: http://www.canva.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články