sobota, 27 apríla, 2024
DomovAktuálneKoľko rokov majú vaše cievy?

Koľko rokov majú vaše cievy?

Naše cievy nemusia zodpovedať nášmu reálnemu veku. Vaskulárny vek (alebo cievny vek) si zvyšujeme neliečeným vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom v krvi, nesprávne liečenou cukrovkou a fajčením.

Môže sa tak pokojne stať, že cievy päťdesiatnika budú vyzerať, ako keby mal 70. Nemôže sa potom čudovať, keď v 50 roku veku dostane infarkt. Iný človek môže mať v 70 rokoch cievy päťdesiatnika a infarktom ohrozený nebude.

Môže sa tak pokojne stať, že cievy päťdesiatnika budú vyzerať, ako keby mal 70. Nemôže sa potom čudovať, keď v 50 roku veku dostane infarkt.
Môže sa tak pokojne stať, že cievy päťdesiatnika budú vyzerať, ako keby mal 70. Nemôže sa potom čudovať, keď v 50 roku veku dostane infarkt.

Cievy – poznáte svoj cholesterol a krvný tlak?

Vaskulárny alebo cievny vek je dôležitá veličina, na ktorej výpočet majú lekári niekoľko postupov. Aj odporúčaní na jeho zníženie.

Základom však je, že každý človek musí vedieť, aký má cholesterol a krvný tlak. A ako s tým má pracovať.

Vysoký cholesterol ani vysoký krvný tlak nebolia. Práve preto je potrebné VEDIEŤ a POZNAŤ svoje hodnoty.

Človek, ktorý nemal kardiovaskulárnu príhodu, by mal mať celkový cholesterol na hranici pod 5 nmol/l, LDL pod 3 nmol/l.

Ak ste v sekundárnej prevencií (po infarkte, mŕtvici…) hranica LDL cholesterolu je prísnejšia (1,4 nmol/l a nižšie).

Poznáte svoje kardiovaskulárne riziko?
Poznáte svoje kardiovaskulárne riziko?


Ako starnú naše cievy?

„Naše cievy starnú spolu s nami hneď od nášho narodenia. Je to prirodzený proces, ktorý môže byť za určitých okolností akcelerovaný. A prerásť do patologického starnutia – t.j. do zmien súvisiacich s aterosklerózou. 

Ateroskleróza je ochorenie, pri ktorom dochádza k tvorbe aterosklerotických (AS) plátov na vnútornej stene ciev – tepien, čiže artérií.

AS pláty sa skladajú predovšetkým z LDL (tzv. zlého) cholesterolu, viacerých druhov buniek imunitného systému, usadenín vápnika a aj iných tukových látok.

Cievy - ich vek môže viesť k ateroskleróze a neskôr k infarktu a/alebo mŕtvici.
Cievy – ich vek môže viesť k ateroskleróze a neskôr k infarktu a/alebo mŕtvici.

AS pláty sa postupne zväčšujú, zužujú tepny a zhoršujú v nich prietok krvi, čím sa obmedzí zásobovanie orgánov a tkanív kyslíkom.“ hovorí MUDr. Ivana Šóošová, PhD, MPH, FESC, primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH, a.s.

Existuje viacero rizikových faktorov aterosklerózy

Tzv. neovplyvniteľné tvorí genetika, čiže výskyt srdcovocievnych ochorení u pokrvných príbuzných. Ďalej pohlavie – muži sú na tom horšie ako rovnako staré ženy. Vo fertilnom veku, po menopauze sa riziko medzi pohlaviami vyrovnáva.

Samozrejme aj vek hrá proti nám, starnutie organizmu a ateroskleróza idú ruka v ruke.

K ovplyvniteľným rizikovým faktorom patrí fajčenie, nedostatok pohybu, spánku, zlé stravovacie návyky, obezita a tiež viaceré iné diagnózy. Cukrovka, vysoký krvný tlak a porucha metabolizmu tukov (najmä vysoký cholesterol).

Aké sú ovplyvniteľné a aké neovplyvniteľné faktory cievneho veku?
Aké sú ovplyvniteľné a aké neovplyvniteľné faktory cievneho veku?

Skladačka, ktorá vedie k infarktu či mŕtvici

„Všetky tieto faktory tvoria „skladačku“, pričom výsledný obrázok nám povie o kardiovaskulárnom (KV) riziku. Čiže riziku vzniku nejakej srdcovocievnej príhody – napríklad infarktu alebo cievnej mozgovej príhody.

Čím viac rizikových faktorov človek má, tým je pochopiteľne KV riziko vyššie. Najvyššie je u ľudí, ktorí už nejakú srdcovocievnu príhodu prekonali.“ hovorí MUDr. Ivana Šóošová.

Ako môžeme ovplyvniť vek našich ciev alebo ako sa starať o cievy?

Najdôležitejšie je eliminovať fajčenie a udržiavať lipidový profil (hladinu tukov v krvi, najmä cholesterolu) v zdravom rozmedzí.

To môžeme ovplyvniť vyváženou stravou a dostatočným pohybom, minimálne 150 (optimálne 300) minút týždenne.

Strava by mala obsahovať čo najmenej nasýtených mastných kyselín (tučné mäso a mäsové výrobky, maslo, stužené tuky…). A viac nenasýtených (orechy, semienka, ryby…).

Odporúča sa tiež navýšiť príjem zeleniny, ovocia a strukovín. Konzumovať celozrnné výrobky a kvalitné chudé mäso, pričom mäso stačí 2-3 krát týždenne.

Ak režimové opatrenia nestačia, prichádzajú lieky

Dôležitý je aj dostatočný pitný režim – najlepšie čistá voda, odporúča sa obmedziť príjem alkoholu. Často sa zabúda v rámci prevencie na pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu, elimináciu príčin stresu a dostatok spánku.

„Ak uvedené režimové opatrenia nestačia, na adekvátnu kontrolu hladiny cholesterolu je nevyhnutné užívať lieky (väčšinou hlavne statíny).

Zistilo sa, že práve statíny dokážu veľmi priaznivo ovplyvniť stav ciev a dokonca spomaliť AS proces. To súvisí jednak s ich potenciálom redukovať „zlý“ cholesterol, ale tiež s ich protizápalovým efektom.

Veľmi dôležitá je tiež  kontrola a samotné skoré diagnostikovanie ostatných súvisiacich ochorení ako cukrovka a hypertenzia (vysoký krvný tlak).

Keďže liečba funguje len v prípade, že pacient dodržiava odporúčania lekára a užíva predpísané lieky, je potrebné, aby pochopil princípy KV rizika. Je to nevyhnutný predpoklad pacientovej adherencie (ochoty sa liečiť) a spolupráce. „hovorí MUDr. Ivana Šóošová.

Autor článku: Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články