nedeľa, 28 apríla, 2024
DomovAktuálneKedy je nízky tlak nebezpečný?

Kedy je nízky tlak nebezpečný?

Vonku je chvíľu pekne, a onedlho začne pršať. Toto sú presne tie stavy, ktoré zamávajú s našim krvným tlakom. Bolí vás hlava, ctite akoby na vás išli mdloby? Stáva sa vám to často? Poznáte pojem hypotenzia?

Je to stav, kedy krvný tlak klesne nižšie ako 90/60 mmHg. Hypozenzia nemusí byť tak nebezpečná ako hypertenzia (vysoký krvný tlak). Môže byť bezpríznaková, nepatologická a niekedy sa počas nej vyskytujú závrate alebo mdloby. Pokles tlaku môžete pocítiť napríklad vtedy, keď prudko vstanete.

Kedy je nízky krvný tlak nebezpečný?

Hypotenzia nemusí nič znamenať a môže byť život ohrozujúca

Ak je hypotenzia častá alebo ju sprevádzajú viaceré príznaky, poraďte sa s lekárom. Hypotenzia totiž môže byť v niektorých prípadoch životu ohrozujúca. Príčiny nízkeho krvného tlaku siahajú od dehydratácie až po vážne zdravotné stavy.
Čítajte tiež: Infarkt myokardu – mám ho? A čo teraz?

Kedy treba spozornieť?

Hypotenzia je často bezpríznaková, niektorí ľudia však môžu mať viaceré príznaky. Niektoré z nich môžu byť z dlhodobého hľadiska nebezpečné. Počas hypotenzie sa totiž narúša prekrvenie životne dôležitých orgánov. Napríklad mozog (je najcitlivejší na obmedzené prekrvenie), obličky, či srdce.

Príznaky hypotenzie:
– nadmerné potenie
– Únava a ospalosť
– Bolesť a motanie hlavy
– Studené končatiny
– Pocity na omdlenie
– Závrate pri vstávaní
– Plytké dýchanie

Poznáme niekoľko typov nízkeho krvného tlaku:

Ortostatická hypotenzia:
Ide o náhly pokles krvného tlaku v stoji zo sedu alebo po ležaní. Príčiny zahŕňajú dehydratáciu, dlhodobý odpočinok na lôžku, tehotenstvo, určité zdravotné ťažkosti a niektoré lieky. Tento typ nízkeho krvného tlaku je bežný u starších ľudí.

Postprandiálna hypotenzia:
K tomuto poklesu krvného tlaku dochádza 1 až 2 hodiny po jedle. Postihuje najmä starších ľudí, najmä tých, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo ochorenia autonómneho nervového systému, ako je Parkinsonova choroba. 
 
Nervovo sprostredkovaná hypotenzia:
Ide o pokles krvného tlaku, ku ktorému dochádza po dlhom státí. Tento typ nízkeho krvného tlaku postihuje väčšinou mladých dospelých a deti. 

Ako môžeme predísť hypotenzií?

Pite veľa vody: Jednou z príčin nízkeho krvného tlaku je nedostatočný pitný režim. Preto si dajte pozor a to najmú v letných mesiacoch na dostatočný príjem tekutín. Dohliadnite tiež nato, aby vaši starí rodičia pili počas dňa väčšie množstvo vody.

Pravidelne jedzte: Konzumujte počas dňa malé jedlá s nízkym obsahom sacharidov. Krvný tlak je totiž ovplyvnený aj hladinou cukru v krvi. Preto, ak ste napríklad na detoxe alebo diéte, dajte pozor na dostatočné množstvo kalórií.

Vstávajte pomaly: Trpíte často nízkym tlakom? Keď vstávate, zatmie sa vám pred očami alebo vám príde nevoľno? Zastavte sa, počkajte, situáciu predýchajte a doplňte tekutiny.

Doprajte si pohybové aktivity: Pravidelná fyzická aktivita zvlášť na čerstvom vzduchu pomáha udržiavať naše srdce zdravé a tým aj hladinu krvného tlaku. Doprajte si pravidelne aeróbne cvičenie, ako je plávanie, rýchla chôdza, beh, aerobik alebo cyklistika.

Pri závažnejších stavoch hypotenzie sa používa farmakologická liečba na zvýšenie krvného tlaku.
Foto: http://www.pexels.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články