sobota, 27 apríla, 2024
DomovAktuálneVitamín D - načo ho potrebujeme?

Vitamín D – načo ho potrebujeme?

Vitamín D je esenciálny živinový prvok, ktorý hrá kľúčovú úlohu vo viacerých aspektoch zdravia a wellnessu. Od zdravia kostí po posilnenie imunitného systému, jeho význam pre ľudské telo je nezvratný. Tento článok sa zameriava na dôležitosť vitamínu D, jeho prírodné zdroje a doplnenie formou potravy a doplnkov.

Pokračujte v čítaní, aby ste objavili všetko, čo potrebujete vedieť o vitálne dôležitom vitamíne D a jeho vplyve na váš životný štýl a pohodu.

Je dôležitý pre množstvo funkcií v tele. Nazýva sa vitamín, no ide vlastne o hormón. Tvorí sa totiž v koži pôsobením slnečného svetla.

Vitamín D. Nazýva sa vitamín, no ide vlastne o hormón. Tvorí sa totiž v koži pôsobením slnečného svetla. Je to teda hormón, ktorý si dokáže naše telo samo vytvárať a tiež živina, ktorú môžeme prijímať v strave a prostredníctvom doplnkov výživy farmaceutickej kvality. A to najmä v zimných mesiacoch, kedy je slnečného žiarenia nedostatok.
Vitamín D. Nazýva sa vitamín, no ide vlastne o hormón. Tvorí sa totiž v koži pôsobením slnečného svetla. Je to teda hormón, ktorý si dokáže naše telo samo vytvárať a tiež živina, ktorú môžeme prijímať v strave a prostredníctvom doplnkov výživy farmaceutickej kvality. A to najmä v zimných mesiacoch, kedy je slnečného žiarenia nedostatok.

Je to teda hormón, ktorý si dokáže naše telo samo vytvárať a tiež živina, ktorú môžeme prijímať v strave a prostredníctvom doplnkov výživy farmaceutickej kvality. A to najmä v zimných mesiacoch, kedy je slnečného žiarenia nedostatok.

Prečo potrebujeme Vitamín D?

Podpora zdravia kostí: Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik, čo je kľúčové pre zdravie kostí. Jeho nedostatok môže viesť k oslabeniu kostí a zvýšenému riziku zlomenín.

Imunitný systém: Pomáhať posilniť imunitný systém a chrániť telo pred infekciami a chorobami.

Zdravie srdca: Niektoré štúdie naznačujú, že dostatočná hladina vitamínu D môže pomáhať chrániť zdravie srdca a ciev.

Zlepšenie nálady: Vitamín D sa často spája s reguláciou nálady a emocionálneho blaha. Nedostatok vitamínu D bol spojený so zvýšeným rizikom depresie a úzkosti.

Podpora zdravia svalov: Vitamín D môže mať úlohu pri udržiavaní silných a zdravých svalov.

Vitamín D sa často spája s reguláciou nálady a emocionálneho blaha.
Často spája s reguláciou nálady a emocionálneho blaha. V akých potravinách ho nájdete?

Vitamín D sa syntetizuje v koži po expozícii slnečnému žiareniu, ale môže byť tiež získaný z potravy alebo doplnkov.

Vitamín D môžeme získať z niekoľkých zdrojov:

  1. Slnečné žiarenie: Expozícia slnečnému žiareniu je hlavným spôsobom, ako telo syntetizuje vitamín D. Keď je vaša koža vystavená UV žiareniu zo slnečného svetla, začne produkovať vitamín D.
  2. Potraviny: Nachádza sa v niektorých potravinách. Najlepším zdrojom sú ryby, ako sú losos, sleď, tuniak a makrela. Ďalšie zdroje zahŕňajú vaječný žĺtok, mliečne výrobky obohatené vitamínom D a mnohé obilniny a nápoje.
  3. Doplnky: Ak nedostávate dostatok vitamínu D zo slnečného žiarenia alebo z potravy, môžete si kúpiť doplnky. Existuje množstvo vitamínových doplnkov, ktoré obsahujú vitamín D v rôznych formách, ako je D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol).

Niektoré faktory, ako je geografická poloha, ročné obdobia, kožný pigment a použitie ochrany pred slnkom, môžu ovplyvniť množstvo vitamínu D, ktoré telo syntetizuje zo slnečného žiarenia.

V akých potravinách nájdete vitamín D?
V akých potravinách nájdete vitamín D?

V niektorých prípadoch môže byť potrebné dodatočné zabezpečenie vitamínu D formou doplnkov. Pred užívaním doplnkov však odporúčam konzultovať s lekárom.

Ako si správne vybrať?

Najlepšia forma doplnkov vitamínu D môže závisieť od individuálnych potrieb a preferencií. Tu sú dve najbežnejšie formy doplnkov vitamínu D:

Najlepšia forma doplnkov vitamínu D môže závisieť od individuálnych potrieb a preferencií.
Najlepšia forma doplnkov vitamínu D môže závisieť od individuálnych potrieb a preferencií.

Vitamín D3 (cholekalciferol): Tento typ je často považovaný za efektívnejší, pretože je bližšie k prirodzene sa vyskytujúcemu vitamínu D v tele.

Vitamín D3 sa často extrahuje zo zvieracích zdrojov, ako je napríklad lanolín (tuková látka nachádzajúca sa v ovčej vlny), ale existujú aj rastlinné zdroje.

Je to tiež forma vitamínu D, ktorá sa prirodzene syntetizuje v ľudskej koži po expozícii slnečnému žiareniu.

Vitamín D2 (ergokalciferol): Tento druh je častejšie syntetizovaný umelo a môže sa získavať z rastlinných zdrojov, ako sú napríklad huby. Vitamín D2 sa používa aj v niektorých doplnkoch.

Niektoré štúdie naznačujú, že vitamín D3 môže byť účinnejší pri zvyšovaní hladiny tohto vitamínu v krvi.

Pri výbere doplnku zvážte nielen formu, ale aj dávkovanie a kvalitu doplnku.

Andrea Hinková Tarová
Foto: http://www.canva.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články