štvrtok, 18 apríla, 2024
DomovAktuálneČo je získaná a adaptívna imunita?

Čo je získaná a adaptívna imunita?

Imunita je schopnosť organizmu brániť sa proti rôznym patogénom. Teda vírusom, baktériám, hubám, parazitom, cudzím telesám a pod. Imunitný systém má dva typy mechanizmov, ktoré chránia telo pred infekciami. Sú to vrodená a získaná imunita.

Prvá obranná línia: vrodená imunita

Vrodená imunita je prvým obranným mechanizmom, ktorý umožňuje telu reagovať, aby účinne bojovalo s agresívnym patogénom. Vrodenú imunitu máme od narodenia. Tvoria ju naše prirodzené bariéry, akými sú koža, sliznice ale aj výlučky, ktoré tvoria chemickú bariéru. Sliny, žalúdočné šťavy a slzy. Vo vnútornom prostredí bojujú imunitné bunky, ktoré bránia množeniu infekčných patogénov, ktoré už do tela prenikli.
Čítajte tiež: Imunita – ako ju podporiť?

Druhá obranná línia: získaná imunita

Získaná imunita (tzv. adaptívna) je druhým štítom. Po prvom kontakte s cudzím mikro-organizmom a po tom čo dokázal prekonať prvé bariéry nastupuje do boja adaptívna imunita. Mobilizujú sa lymfocyty B, ktoré tvoria špecifické protilátky na boj s určitým patogénom.

Na druhej strane sa mobilizujú aj lymfocyty (T), ktoré dokážu rozpoznať a zničiť bunky infikované patogénom. Skupina „pamäťových“ lymfocytov zostáva uložená v tele, v týmuse, slezine a lymfatických uzlinách. Uchovávajú spomienku na patogény, s ktorými sa už stretli, aby ich pri následnom stretnutí účinnejšie a rýchlejšie neutralizovali.

Sú veľmi citlivé, veľmi reaktívne a majú životnosť niekoľko desaťročí. Adaptívna imunita má pamäť na predchádzajúce „nákazy“. S každým novým vystavením mikroorganizmu, vstupuje do hry rýchlejšie a silnejšie. To je vysvetlením prečo ovčie kiahne, mononukleózu, hepatitídu A a iné infekčné choroby dostanete len raz. 

Ako si posilniť imunitu?

Rozhodujúcimi faktormi pre udržanie imunity sú zdravý životný štýl, zdravá a vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita. V zime je však naše telo navyše oslabené stresom a únavou. Ohrozujú nás aj sezónne vírusové epidémie ako chrípka, nazofaryngitída, vírusová angína, bronchitída, gastroenteritída. To je vhodný čas posilniť si imunitný systém.

Pomôcť môžu potravinové doplnky a éterické oleje. Homeopatické lieky sú prirodzene bezpečným a bezrizikovým riešením na posilnenie imunity. Odporúčajú ho mnohí zdravotníci, homeopatickí lekári a lekárnici. Táto terapia pôsobí dlhodobo.

Úvodné foto: http://www.pixabay.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články