štvrtok, 5 decembra, 2024
DomovAktuálneToto vyhoďte z vášho jedálnička

Toto vyhoďte z vášho jedálnička

Zvýšená hladina cholesterolu je jednou z chorôb modernej doby a stretávame sa s ňou už pomerne často. Ide o jeden z najrizikovejších faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a komplikácii z toho vyplývajúcich, ako napríklad neprekrvenie dolných  končatín, cievne mozgové príhody či infarkt myokardu.

Hladina cholesterolu a ateroskleróza

,,Ateroskleróza koronárnych artérii začína už v mladom veku, čo vyplýva aj z vyšetrení 262 transplantovaných „zdravých“ sŕdc od pacientov, v priemernom veku 33 rokov ± 13 rokov.

Vyšetrenia, ktoré prebehli pomocou intravaskulárneho ultrazvuku preukázali prítomnosť aterosklerotických lézii až v prípade 136 pacientov, čo predstavuje viac než 50 percent testovaných.“  Na tento fakt upozorňuje známy kardiológ a obezitológ, MUDr. Ivan Majerčák.

Ateroskleróza je spôsobená práve ukladaním cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie potom strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu.

Preto je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni.

Ateroskleróza je spôsobená práve ukladaním cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie potom strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu.

Čomu sa teda vyvarovať a neprekročiť tak hranicu zdravotne škodlivého cholesterolu?

Vyhýbajte sa civilizačným nástrahám

To platí nielen o alkohole a cigaretách, ale aj o všadeprítomnom strese. Tomu dokážeme čeliť pomocou psychohygieny či upevňovaním duševného zdravia, jednoduchou relaxáciou, či prechádzkou v prírode.

Menej živočíšnych tukov

Zabudnite na červené mäso ako bravčové či hovädzie a zvoľte radšej tzv. chudé, ideálne morčacie, kuracie, jahňacie mäso a ryby.

Veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.

Veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.

Sladké jedlá a hladina cholesterolu

Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže viesť ku zvyšovaniu zlého cholesterolu ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. Ak si potrebujete niečo osladiť, existujú rôzne alternatívy.

Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor.

Nepríjemnou pravdou je, že k životu „čistý biely ani hnedý cukor„ nepotrebujeme vôbec.

Vyprážané jedlá

Vyprážané jedlá predstavujú absolútne tabu vo vašom jedálničku. Pri vyprážaní totižto dochádza k znehodnocovaniu tukov a tie následne ľahšie zanášajú naše cievy.

Cestou k zdravej hladine cholesterolu je zdravá strava.

Pochutiny

Vyhýbajte sa transmastným tukom, napr.margarín – stužený pokrmový tuk, ktorý obsahuje toxické transmastné kyseliny (nachádza sa napr. v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, dressingoch, či nekvalitných cukrovinkách – napr. čokoládové figúrky).

Vystriedajte ich radšej vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi, ktorých denný príjem dokáže zázraky.

Nápoje

Dodržiavanie pitného režimu je dôležitou súčasťou v prípade prevencie proti vysokému cholesterolu.

Zvoľte však radšej čistú vodu a obmedzte príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup (HFCS), ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Vyvarujte sa zvýšenej spotrebe aj nápojov sladených náhradnými sladidlami.

Prečo je LDL cholesterol nebezpečný?
Stačí len zmena životného štýlu a kedy je už potrebné začať užívať lieky?
Stačia výživové doplnky?
Na tieto a ďalšie otázky, odpovedá vo videu diabetológ Doc MUDr. Branislav Vohnout, CsC.

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články