štvrtok, 28 marca, 2024
DomovAktuálneOtužovanie ako cesta z neustálych chorôb

Otužovanie ako cesta z neustálych chorôb

Je vo vašom okolí niekto chorý a vy s istotou viete, že sa nakoniec chorobe nevyhnete ani vy? Najskôr vás už nebaví sa stresovať z kýchnutia cudzieho človeka a hľadáte cestu na zlepšenie imunity? Tým najprirodzenejším pomocníkom je otužovanie.  

Podľa vedeckých štúdií má otužovanie pozitívny dosah na zdravie. Nemáte radi zimu, pocit studených rúk a v mrazoch sa obliekate ako cibuľa, ale stále je vám zima? V tomto smere je naša spoločnosť rozmaznaná. Už len slabý chlad v byte zaháňame prikurovaním, trávime väčšinu času zatvorení v miestnostiach a nepriaznivému počasiu sa vyhýbame. To je chyba. Otužovanie vás naučí pracovať s vnútorným chladom a pripraviť sa naň.

Čo je to otužovanie? 

Otužovanie je zámerné vystavovanie tela chladu na určitý, časovo obmedzený čas. Otužovanie je v tejto podobe činnosť, ktorá telo naučí zvládať vonkajšie teplotné zmeny. Ak telo vystavíme pravidelne chladu, začne si na nižšie teploty zvykať a bude na ne lepšie reagovať.

Telu a imunite pomôže pravidelnosť otužovania. Je to podobné ako pri cvičení. Najskôr naše telo imunitne oslabí, ale v dlhodobom horizonte má svoje klady. Ak necháme zimu pôsobiť na telo krátkodobo, naučíme ho tento stav lepšie zvládať. Pravidelné otužovanie preto vedie k zoceleniu tela. Už po dvoch týždňoch sa organizmus pravidelným vystavovaním sa chladu posilní.

Čo sa deje s telom pri otužovaní?

Dlhšia zima predstavuje pre telo stresujúci prvok. Chlad v našom tele najprv rozbúši srdce, zrýchli dych, zvýši tepovú frekvenciukrvný tlak. Zježia sa nám chlpy. Pre našich predkov predstavovali dôležitú termoregulačnú vrstvu. Na prstoch na rukách a nohách dôjde k zúženiu ciev, na tvári zbledneme, aby sa čo najviac zabránilo úniku tepla z tela von. Organizmu sa snaží udržať teplo vo vnútri tela pri vnútorných orgánoch.

Po určitom čase tento stav odznie a cievy sa roztiahnu, čo urýchli tepelné straty. Telo si bude chcieť teplo vyrobiť samo, napr. drkotaním zubov, rôznymi záchvevmi a triaškou. Keď chlad prestane pôsobiť, cievy sa rozšíria a dôjde opäť k lepšiemu prekrveniu týchto častí.

Na čo je dobré otužovanie?

Otužovanie pomáha telu vytvoriť si prirodzenú ochranu proti ochoreniam. Funguje ako prevencia proti nachladnutiu, angíne, chrípke, ale môže byť užitočné aj pri liečbe vysokého krvného tlaku. Existujú taktiež štúdie, ktoré ukazujú, že otužovanie pomáha k zlepšeniu psychického stavu. Endorfíny vyplavené studenou vodou poskytujú podporu v liečbe depresie. Hlavný dôvod, prečo sa do otužovania pustiť, je podpora imunitného systému.

Rada! Nebojte sa otužovať aj deti. Doma vyvetrajte, vybehnite na čerstvý vzduch, po kúpaní ich osprchujte studenou vodou. Urobte z otužovania zábavu.

Foto: http://www.pexels.com

Ako správne otužovať?

Na otužovanie choďte s mierou a rozumom. Počúvajte svoje telo. Najjednoduchšie je začať s otužovaním v domácich podmienkach. Najznámejšie je studené sprchovanie.


Ako otužovať pomocou studenej sprchy?

  • praktikujte ho denne,
  • ľadová sprcha má predstavovať príjemný zážitok,
  • počas prvých dní začnite len s vlažnou vodu a neskôr uberajte teplotu,
  • ideálny čas na studenú sprchu je ráno, večer je potrebný dvojnásobok času,
  • v zime sa odporúčajú 1-3 minúty, v lete 3-5 minút,
  • pri sprchovaní sa pohybujte,
  • dajte si pár cvikov aj po samotnom otužovaní.

Otužovať môžete aj inak. Vzduchom a ľadom. Keď vonku udrie chlad a mrazy, vyskúšajte vybehnúť na chvíľu von a užiť si pocit chladu.

Tip! Vyneste smetie len tak v oblečení, v ktorom ste doma. Obíďte ešte svoj dom. Budete mať dávku otužovania na daný deň hotovú. Začať sa dá aj takto jednoducho.

Súčasná situácia možno nakoniec k otužovaniu aj prispeje. V domácnostiach vetrajte, aby ste mali teploty pod 19 °C. Spočiatku sa vám pocitovo nebude zdať situácia úplne ideálna, ale prospejete tým svojmu tréningu. Navyše v chlade spaľuje telo rýchlejšie, rozprúdi krv, aby vytvorilo viac tepla a vy spaľujete viac kalórií.

Zoberte si ľad, ľadovú triešť a trite si ňou predlaktie, potom prednú stranu tela a boky. Nezabudnite na hrudník, hornú časť chrbta, ramená a krk. Rozohráte tým uvoľňovanie energie a tepla z tukov. Otužovanie zažívate aj pri saunovaní.

Pobyt vo fínskej saune s teplotami v rozmedzí 80-120 °C a nízkou vlhkosťou najprv telo rýchlo zahreje, pričom dochádza k rozšírení ciev. Zvyčajne sa odporúča pobyt na 5-20 minút podľa pocitu každého jednotlivca. Saunovanie má výrazné detoxikačné účinky. Potom nasleduje prudké ochladenie, pri ktorom telo otužujete. Ideálne by ste túto aktivitu mali opakovať 2-4x za sebou.

Chyby pri otužovaní

Zdá sa, že je otužovanie jednoduché. Dajte si však pozor  na niekoľko možných chýb:

  • vyvarujte sa sedavému kúpeľu v studenej vode,
  • ani pri sprchovaní nestojte na jednom mieste, doprajte si aspoň trochu pohybu,
  • nenamáčajte si hlavu,
  • otužovanie nevynechávajte, bez pravidelnosti nebude mať otužovanie potrebný efekt.

Rozhodne naopak vynechajte otužovanie, ak ste chorí, alebo máte horúčku. Telo by ste neprimerane oslabili. Nie je ani vhodné začínať s otužovaním počas tehotenstva. Ak ste už boli na otužovanie zvyknuté pred tehotenstvom, nemalo by tehotenstvo predstavovať dôvod, prečo skončiť. Radšej sa však poraďte s lekárom.

O otužovanie sa nepokúšajte, ak trpíte kŕčovými žilami, na zápalové ochorenia svalov, máte klaustrofóbiu, trpíte vysokým tlakom a máte výraznú nadváhu. V zimnom období sa darí infekciám a respiračným chorobám preto, že naše telo nie je naučené vo veľkej miere pracovať s chladom. Pripravte sa na chlad pomocou otužovania. Predstava ľadovej sprchy vás však desí? Choďte na to postupne. Nemusíte na seba hneď nasmerovať ľadovú sprchu.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články