piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálneMobilita je kľúč k zdraviu v každom veku

Mobilita je kľúč k zdraviu v každom veku

Zdravie kĺbov je pre mobilitu človeka kľúčové. S tým, ako starneme, dochádza k zmenám v ich pohyblivosti. To môže ovplyvňovať celkové zdravie aj ich funkčnosť. Primeraná fyzická aktivita v akomkoľvek veku zmierňuje bolesť kĺbov a posilňuje svaly, ktoré ich obklopujú.

Ak chcete udržiavať svoje kĺby zdravé, zaraďte do svojho života pohybové aktivity s nízkou záťažou. Patria sem napríklad chôdza, bicyklovanie, plávanie či golf.

Pri nedostatočnej fyzickej aktivite dochádza k tuhnutiu svalstva, strate flexibility a zníženiu pohyblivosti. Ľahko potom vznikajú zranenia, keď kĺb či sval nezvládne fyzickú záťaž, ktorá je nad jeho sily.
Čítajte tiež: Cvičenie v zrelom veku? Poďte do toho

Niektoré kĺby, napríklad v oblasti bedrovej chrbtice či dolnej časti chrbta, majú prirodzene nižšiu pohyblivosť. Bedrové či ramenné kĺby sú pohyblivejšie.

Nedostatok pohybu týchto kĺbov môže vytvárať nerovnováhu, ktorá vedie ku kompenzácii pohybu a zvýšenému riziku zranenia.
Čítajte tiež: Cvičenie – ako nestratiť motiváciu?

Mobilita – ako ju zlepšiť?

Pravidelným cvičením. Príkladom cvičenia zlepšujúceho mobilitu môže byť aj pravidelný strečing či cvičenia s pomocou masážneho či penového valca.

Vedecké štúdie ukázali, že aj cvičenie zamerané na posilňovanie svalov prispieva k zlepšeniu mobility. Fyzická aktivita, predovšetkým chôdza, hrá kľúčovú úlohu, a to najmä u starších ľudí.

Dôležitou súčasťou budovania mobility a posilňovania svalstva je strečing. Pre tento účel je vhodnejší dynamický strečing.

Vykonávate pri ňom rýchle kontrolované pohyby (rotácia, úkroky). Statický strečing je menej vhodný (naťahovanie zamerané na výdrž v krajnej polohe). Podobne aj balistický (pruženie a kmitanie) strečing.

Mobilita a flexibilita – aký je v nich rozdiel?

Pojmy mobilita a flexibilita sa často zamieňajú, no je v nich rozdiel. Vďaka dobrej mobilite môžeme pohybovať rukami dopredu, dozadu, zo strany na stranu, alebo nimi krúžiť. Flexibilita označuje schopnosť svalu natiahnuť sa, čo umožňuje vykonať pohyb sám o sebe.

Je dôležité starať sa o mobilitu tela, aj o jeho flexibilitu. V opačnom prípade totiž môže dochádzať k nechceným zraneniam. Dobrá mobilita, ktorá nám umožňuje vykonávať širokú škálu pohybov nestačí, potrebujeme aj dostatočnú flexibilitu svalov.

Mobilita vedie k náprave svalových nerovnováh, zlepšuje držanie tela, pomáha predchádzať zraneniam a rozširuje rozsah pohybu, ktorý sme schopní vykonať pri cvičení alebo počas každodenných aktivít.

Pravidelná fyzická aktivita spojená so zdravým a vyváženým jedálničkom dokáže podporiť kondíciu vašich svalov, kostí a kĺbov v akomkoľvek veku.

Samantha Clayton, viceprezidentka pre vzdelávanie a fitness v spoločnosti Herbalife Nutrition

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články