piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálneZhoršená pleť? Ako jej pomôcť?

Zhoršená pleť? Ako jej pomôcť?

Máte po sviatkoch zhoršenú pleť? Medzi najčastejšie problémy pleti po vianočných sviatkoch patria akné, kruhy pod očami, dermatitída a rôzne vyrážky. Tie vznikajú nadmernou produkciou mazu, či upchávaním pórov. Príčinou týchto napohľad nie veľmi príjemných kožných nedokonalostí je viacero faktorov.

Zhoršená pleť a stres

Stres je jedným z hlavných faktorov, ktorý spôsobuje vznik kožných vyrážok, akné, vačkov pod očami, suchej kože, či dokonca vrások. Pýtate sa aký má súvis stres s pokojnými sviatkami? Stačí ak si pripomeniete obdobie pred Vianocami.

Naháňanie, vybavovačky, predvianočné večierky, dlhé večery v práci a aj doma. K tomu ešte nedostatok spánku a nepravidelná, nevyvážená strava. Výsledkom je unavená a podráždená pleť.
Čítajte tiež: Prírodné oleje- poznáte ich využitie?

Stres samotný je spúšťačom niekoľkých stavov, ktoré vedú k vzniku vyrážok a začervenaniu pokožky. Nedostatok spánku a nadmerné fyzické vypätie zasa spôsobuje vznik nielen vačkov pod očami, ale tiež jemných vrások.

Zhoršená pleť súvisí so stravou

Ďalším veľmi dôležitým faktorom, ktorý vplýva na kvalitu našej pleti je strava. Hoci môžeme celý rok dodržiavať zásady vyváženej a zdravej stravy, pár týždňov počas Vianoc a Nového roka môže stav našej pokožky poriadne vykoľajiť.

Prečo? Je to jednoduché. Potraviny s vyšším glykemickým obsahom (biely cukor, múka, pečivo, sladké nápoje, čokoláda..) rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a teda spôsobujú produkciu inzulínu.
Čítajte tiež: Bambucké maslo – zázrak z prírody

Inzulín stimuluje mužské hormóny, ktoré napríklad stimulujú vyššiu tvorbu kožného mazu a tiež produkujú bunky, ktoré eventuálne spôsobujú upchávanie mazových žliaz. Takto si teda telo vytvára na pokožke vyrážky, suché mapy, zhrubnutie a póry. A pár sviatočných týždňov môže inak nášmu pestovanému vzhľadu dať poriadne zabrať.
Čítajte tiež: Chrípka alebo nachladnutie? Hlavné rozdiely

Čo s tým?

Najprv si doprajme potravinovú očistu a oddych. Čo sa týka prvej fázy, pomáha aspoň čiastočný detox, obmedzenie pitia alkoholických nápojov a konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom (strukoviny, celozrnné potraviny, ovocie a zelenina). Dodržiavajte aj pitný režim. Toto v spojení s kvalitnou starostlivosťou o pleť istotne prinesie viditeľné výsledky.

Kozmetické ošetrenia

V prípade starostlivosti o pleť je dôležitý výber vhodnej kozmetiky. Začnite peelingom. Medzi osvedčené produkty patrí napríklad dvojfázový peeling s kyselinou mliečnou od maďarskej značky Omorovicza. Obsahuje účinné zložky ako sódu bikarbónu, kyselinu mliečnu a meď. Tie vylepšujú mikro-reliéf pokožky a redukujú vznik jemných vrások. 

Okrem peelingu sa zamerajte aj na séra, ktoré bojujú proti hyperpigmentácii. Tie nielen farebne zjednocujú pleť, ale tiež odstraňujú aj známky po akné. 

Ak vás naopak po sviatkoch trápi extrémne citlivá a začervenaná pleť, vyhýbajte sa aktívnejším zložkám a siahnite skôr po produktoch na prírodnej báze.

Okrem masky je dobré podráždenú pleť na noc ošetrovať liečivými balzamami, ktoré tiež nájdete v ponuke značiek so zameraním na prírodnú kozmetiku. Netreba však zabúdať, že to čo sme intenzívne niekoľko týždňov narúšali, budeme musieť chvíľu naprávať a to kombináciou vhodnej stravy, spánku, pitného režimu a kvalitnej kozmetiky.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články