piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálneŠtyri dôvody, prečo si kúpiť kolieskové korčule

Štyri dôvody, prečo si kúpiť kolieskové korčule

Vedeli ste, že kolieskové korčule nie sú žiadnou novinkou? Svoju históriu píšu už od 19. storočia a ich popularita za tie roky vôbec neklesla, skôr naopak. Toto sú niektoré z dôvodov, prečo sú korčule stále v kurze a investícia do nich je dobrý nápad:

Spevníte si telo a zlepšíte kondíciu

Korčuľovanie je obľúbenou formou kardio tréningu, navyše na čerstvom vzduchu. Pravidelný pohyb má priaznivý účinok na kardiovaskulárny systém a zdravie vášho srdca. Vďaka korčuľovaniu si môžete príjemným spôsobom rozprúdiť krv a okysličiť si telo, ale tiež zlepšiť si aeróbnu kapacitu a popracujete aj na svojej kondícii a rovnováhe. Korčuľovanie so sebou prináša naozaj veľa zdravotných benefitov.

Pri jazdení na kolieskových korčuliach dostanú zabrať najmä stehná, lýtka a sedacie svaly, no nie je to všetko. Aj svaly brucha, chrbta a stabilizačný systém sa dostávajú k slovu, pretože ich zapájate pri udržiavaní rovnováhy a vzpriamenej polohy. Ruky sa starajú o koordináciu pohybov, takže môžeme povedať, že si môžete vyformovať celé telo. A navyše bez nadmernej záťaže kĺbov, pretože v porovnaní s behom ich korčuľovanie zaťažuje až o polovicu menej.

Korčuľovanie je obľúbený spôsob chudnutia

Jazda na kolieskových korčuliach je jedným zo spôsobov, akým si môžete poriadne naštartovať metabolizmus, aby sa telo dokázalo ľahšie zbaviť prebytočného telesného tuku a ďalších škodlivých látok. Ak budete na kolieskových korčuliach jazdiť pravidelne, okrem vyformovanej postavy stratíte aj nadbytočné kilogramy.

Počas jednej hodiny korčuľovania totiž dokáže telo spáliť približne 400 až 800 kilokalórií. Samozrejme, závisí to od náročnosti terénu, zvolenému štýlu a rýchlosti jazdy či od vašej kondície, no výsledok sa dostaví rýchlo. Ak si so sebou na korčule vezmete do slúchadiel aj obľúbenú hudbu, chudnutie vás bude baviť o to viac.

Na korčuliach ľahko odbúrate stres a zlepšíte si psychické zdravie

Ako každý šport, aj kolieskové korčule vám pomôžu vyčistiť si hlavu po náročnom dni v práci a odbúrať nahromadený stres. Ten, ako isto viete, nepriaznivo vplýva na naše zdravie a podieľa sa na vzniku viacerých civilizačných ochorení. Využite teda pekné počasie, zajazdite si na korčuliach a nechajte si telo zaplaviť hormónmi šťastia. Lepšia nálada bude zárukou menšieho rizika vzniku depresií, budete sa cítiť vitálnejšie, plní energie a mať počas dňa omnoho lepšiu náladu. Aj kvalita spánku sa vám pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu zlepší, čo tiež vplýva na celkové zdravie a pohodu.

Šport pre celú rodinu

Ak hľadáte šport, ktorý zabaví všetkých členov rodiny, korčuľovanie je horúcim kandidátom, pretože je vhodné pre deti od predškolského veku až po starších ľudí. Aj takýmto spôsobom môžete spolu všetci tráviť čas, utužovať vzťahy a urobiť niečo pre svoje zdravie. Korčuľovanie patrí medzi obľúbené aktivity, a navyše investícia do vybavenia nebýva vysoká, stačiť vám bude niekoľko desiatok eur, preto je čoraz populárnejšie.

Deťom môžete kúpiť nastaviteľné kolieskové korčule, ktoré budú rásť s dieťaťom a vydržia niekoľko sezón. Vyhnite sa nákupu príliš veľkých korčúľ, do ktorých dieťaťu dorastie noha, stačí veľkosť o pol čísla až číslo väčšia. Nezabudnite ani na bezpečnosť a dokúpte chrániče či prilbu na hlavu, aby ste neriskovali nepríjemné úrazy. Potom vám už nič nebráni nájsť si v okolí cyklotrasu s rovnou asfaltovou plochou a užiť si jazdu.

Korčule so sebou môžete brať aj na výlety, sú ľahké a nenáročné na prenášanie, takže ich zbalíte aj do batoha či kufra auta.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články