streda, 24 apríla, 2024
DomovAktuálneChrípka alebo nachladnutie? Hlavné rozdiely

Chrípka alebo nachladnutie? Hlavné rozdiely

Jeseň prináša všetky farby a príroda nás láka von. Sychravé dni, strieda babie leto a my nevieme, ako sa obliecť. A ako bumerang každý rok prichádza aj obdobie typických jesenných ochorení. Navyše deti prichádzajú po prázdninách späť do kolektívov a kým si vybudujú imunitu, sú oni aj ich rodičia skúšaní soplíkmi a kašlíkmi. Ich imunitný systém si totiž musí na kolektív zvyknúť. Zmeny počasia sú veľkou skúškou aj pre náš imunitný systém. Ten nemusí byť po „letnom prázdninovaní“ bez vonkajšej podpory dostatočne pripravený. Chrípka a iné respiračné ochorenia.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva, sú typickými jesennými ochoreniami chrípka, prechladnutie a iné respiračné ochorenia, depresia, a do konca októbra aj alergie. No a v poslednom období nesmieme zabúdať na COVID 19.
Čítajte tiež: Máte chrípku alebo COVID19?

Chrípka 

Je jedným z najčastejších infekčných ochorení. Pri niektorých rizikových skupinách môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Chrípková sezóna na severnej pologuli trvá od októbra do konca apríla nasledujúceho roku (od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka).
Čítajte tiež: Infarkt myokardu – mám ho? A čo teraz?

Chrípka nie je banálne ochorenie


Chrípka je vysoko nákazlivé a rýchlo sa šíriace infekčné ochorenie dýchacích ciest. Patrí medzi najčastejšie ľudské infekčné ochorenia. Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. V niektorých prípadoch môže mať chrípka vážny priebeh s komplikáciami. Vírus chrípky naruší a oslabí sliznicu dýchacích ciest, čo uľahčuje jej bakteriálnu infekciu. Takže súčasne s vírusovou infekciou, alebo v nadväznosti na ňu, vznikajú aj bakteriálne zápaly ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a zápal pľúc.
Čítajte tiež: Sklerodermia – máte tvrdú kožu na rukách?

Ako sa šíri chrípka?


Prameňom pôvodcu chrípky je chorý človek v akútnom štádiu ochorenia. Chrípka sa rýchlo šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo dochádza k prenosu aj nepriamo – predmetmi a rukami kontaminovanými výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojovky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojovky.

Obdobie nákazlivosti, teda obdobie, kedy sa od chorého na chrípku môžu nakaziť ľudia v jeho okolí, je 3–5 dní od vzniku príznakov u dospelých. Do 7 dní u malých detí. Najvyššia nákazlivosť je na začiatku ochorenia.

Vírus chrípky je premenlivý


Pôvodcom ochorenia na chrípku je vírus chrípky. Rozlišujú sa tri typy vírusov  chrípky označované A, B, C. Vírusy chrípky typu B a C vyvolávajú infekcie len u človeka. Vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov, prasiat a koní.

Chrípka a prechladnutie- aký je medzi nimi je rozdiel

Mnoho ľudí si mýli chrípku so silným prechladnutím. Prechladnutie a iné respiračné ochorenia – s poklesom vonkajších teplôt sa vo zvýšenej miere prejavujú okrem chrípky aj iné respiračné ochorenia. 

Chrípka a jej prejavy

Má náhly nástup príznakov z plného zdravia. Sprevádza ju vysoká teplota (38°C). Typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov, silná bolesť hlavy – často za očami, bolesť svalov. Prejavuje sa suchým a dráždivým kašľom, často sa objaví zimnica a triaška, po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla.

Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3-5 dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov od prvých príznakov.

Prechladnutie a jeho prejavy

Príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. Toto ochorenie sa obmedzuje na horné dýchacie cesty. Nevzniká náhle z plného zdravia triaškou. Prechladnutie nesprevádza vysoká teplota, bolesti kĺbov a svalov. Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka.

Antibiotiká sa pri nekomplikovanom priebehu bežne nepoužívajú, pretože na vírus chrípky neúčinkujú.

Liečba chrípky je v kompetencii klinických lekárov

Liečba chrípky je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest.

Ide o vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami. Antibiotiká sa pri nekomplikovanom priebehu bežne nepoužívajú, pretože na vírus chrípky neúčinkujú. Používajú sa iba vtedy, ak je chrípka komplikovaná sekundárne bakteriálnou infekciou.

Za dôležitý sa považuje zvýšený príjem tekutín, vitamínov a pokoj na lôžku. Únavu a malátnosť však možno pociťovať ešte niekoľko dní, či týždňov po ústupe chrípky.

Vírus chrípky prežije na niektorých povrchoch aj dva dni


Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8-12 hodín. Na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24-48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty je umývanie rúk jednou zo základných foriem prevencie chrípky. 

Vyskúšajte Imunax

Imunita

Je preto viac než nutné a najmä počas chrípkových období organizmus posilňovať. Mne sa osvedčil výživový doplnok IMUNAX. Obsahuje prírodné aktívne látky na podporu imunity a obranyschopnosti. Jeho zloženie je unikátne: prírodné látky echinacea, hliva, reishi, ženšen, šišiak, rakytník, laktobacily, vitamín C, vitamín B6, kys. listová a zinok zaisťujú maximálny synergický efekt. Neobsahuje laktózu, mliečnu bielkovinu ani lepok.

IMUNAX je teraz navyše v skvelej zľave. Namiesto 19,19 euro, zaplatíte 13,49 euro. Pri objednaní 3 kusov, máte dopravu zadarmo. IMUNAX KÚPITE TU

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články