piatok, 12 apríla, 2024
DomovAktuálnePrírodné oleje- poznáte ich využitie?

Prírodné oleje- poznáte ich využitie?

Rastlinné, prírodné oleje sa používajú celé tisícročia naprieč celým svetom. Už staré civilizácie vedeli oceniť ich pozitívne účinky. Používali ich na ochranu, hydratáciu a najmä výživu pokožky. Prírodné oleje sú prirodzeným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, vitamínov, minerálov, či antioxidantov.

Kvalitné prírodné oleje na tvár sú skvelou alternatívou k pleťovým krémom. Hoci prírodných olejov existuje veľké množstvo medzi najznámejšie patrí olivový, mandľový, jojobový, nechtíkový a levanduľový.
Čítajte tiež: Bambucké maslo – zázrak z prírody

Prírodné oleje – olivový olej – zelené zlato

Olivový olej je pre ľudskú pokožku doslova zázračný. V Stredomorí nazývaný ako zelené zlato, olivový olej sa stal súčasťou rituálov krásy už od staroveku. Ukrýva v sebe cenné látky. Je bohatým zdrojom vitamínu E a mastných kyselín, ktoré účinne chránia, vyživujú a hydratujú pleť.
Čítajte tiež: Suchá pokožka. Ako jej pomôcť?

Zloženie mastných kyselín je veľmi podobné ľudskému mazu. Preto je vhodný pre suchú, pokožku so sklonom k zapáleniu, alergickú, podráždenú, poranenú alebo inak poškodenú. Vitamín E zase podporuje elasticitu pokožky, vyhladzuje vrásky a zvyšuje jej odolnosť.

Hodí sa obzvlášť pre suchú a citlivú pleť, osvedčil sa aj na ošetrovanie pokožky postihnutej ekzémom. Pokožku premastí, hydratuje a vyživí a pokožka po ňom ostane hebká, jemná a hladká.

Luxusný mandľový olej

Mandľový olej patrí medzi tie najluxusnejšie oleje. Používali ho už lekári v starovekej Číne, Egypte a Indii pre ošetrovanie suchej, drsnej a podráždenej pokožky. Obsahuje totiž lipidy, ktoré posilňujú jej obrannú funkciu.

Preto ho aj dnes používame v kozmetike, v prípravkoch, ktoré ošetrujú pleť. Nespôsobuje alergické reakcie, obsahuje množstvo dôležitých minerálov ako je vápnik, draslík a horčík, nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny A a E. Intenzívne sa stará o suchú a citlivú pokožku celého tela, chráni ju pred dehydratáciou.

Mandľový olej je vhodný pre všetky typy pokožky – od suchej cez citlivú so sklonom k začervenaniu až po zrelú a detskú pokožku. Môžete ho pokojne použiť aj na pleť namiesto pleťového krému. Vďaka vysokému podielu vitamínu E zjemňuje vrásky a navracia pleti mladosť.

Pleť je po použití mandľového oleja vypnutá, hebkejšia a mladšia. Je výborným pomocníkom aj na spálenú pokožku či na podráždenú pokožku po holení, pretože má silné upokojujúce účinky a dokáže utíšiť svrbenie. Ak máte podráždenú pleť, mandľový olej jej určite pomôže.

Skin Food Face Care

Nechtíkový olej aj pre najmenšie deti

Nechtíkový olej má v kozmetike viacero účinkov. Vďaka nim je veľmi vyhľadávaný a obľúbený. Vyznačuje sa svojimi regeneračnými, protizápalovými, antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami. Hodí sa na ošetrenie a skrášlenie všetkých typov pokožky, avšak najviac na precitlivenú, podráždenú až mierne začervenanú pokožku.

Ako pleťový olej na tvár pôsobí nechtíkový olej omladzujúco a navracia pokožke vitalitu a zdravý vzhľad. Pre svoje upokojujúce  a regeneračné účinky je dokonca vhodný aj na pokožku novorodeniatok a detí.

Všestranný jojobový olej

Jojobový olej je taký malý zázrak, ktorý používali už Indiáni, hlavne indiánske ženy, na hojenie rán a jaziev po pôrode. Tento olej patrí medzi najkvalitnejšie a najvšestrannejšie oleje pri starostlivosti o pokožku tela a vlasov.

Obsahuje vitamín E, ktorý prispieva k ochrane kožných buniek a jeho protizápalový účinok je ideálny na ošetrenie pleti s akné, na hojenie rán a jaziev a vyhladenie pleti. Zmierňuje začervenanie a je výrazne pomáha pri pigmentových škvrnách.

Jojobový olej ma taktiež silné dezinfekčné aj protizápalové vlastnosti a je účinný pri liečbe mnohých kožných ochorení. Vyskúšať by ho mali osoby, ktoré trápia aj ekzémy. Skrýva v sebe nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky aj stopové prvky.

Dokonca má prirodzený UV filter 2 – 4. Jojobový olej môžeme zaradiť medzi najkvalitnejšie oleje, ktoré majú zároveň všestranné použitie pri starostlivosti o pokožku, vlasy aj nechty.  

Upokojujúci levanduľový olej

Levanduľový olej je považovaný za jeden z najvšestrannejších a najbezpečnejších olejov. Má veľa prospešných účinkov a je vhodný aj pre deti aj pre dospelých. 

Jeho priaznivé účinky objavili ľudia už pred viac ako 2500 rokmi. Vďaka tomu, že patrí medzi silné antioxidanty a zároveň má antimikrobiálne a upokojujúce vlastnosti, je levanduľový olej využívaný ako v kozmetike, tak aj vo farmakológii.

Už stáročia sa používa na prevenciu rôznych infekcií a v boji proti bakteriálnym a plesňovým ochoreniam. Vďaka týmto schopnostiam levanduľový olej urýchľuje hojenie popálenín, škrabancov a rôznych rán. Priaznivé účinky levanduľového oleja sa preukázali aj pri bolestiach kĺbov či na alergické reakcie, akné a starecké škvrny. 

Ďalším problémom, ktorý levanduľový olej môže vyriešiť, je nespavosť. Jeho sedatívne a upokojujúce vlastnosti skvalitňujú spánok a liečia tak aj samotnú nespavosť.

Viac článkov o kráse čítajte na https://andawell.sk/

Podobné články

1 Komentár

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články