sobota, 27 apríla, 2024
DomovAktuálneStukovatená pečeň - čo jej môže pomôcť?

Stukovatená pečeň – čo jej môže pomôcť?

Určite ste sa už stretli s rôznymi prípravkami či kúrami na očistu alebo detox stukovatenej pečene. Pravdou je, že existuje niekoľko bylín, výživových doplnkov a liekov, ktoré sa považujú za prospešné na pečeň. S akými sa na trhu stretávame najčastejšie? Čo našej pečeni naozaj pomáha?

Nealkoholové stukovatenie pečene (NAFLD) je známe ako hepatálny znak metabolického syndrómu. Extra tukové zásoby najmä vo viscelárnych oblastiach, vytvárajú inzulínovú rezistenciu v dôsledku miernej oxidácie a zápalu.

Inzulínová rezistencia vyvoláva lipolízu a uvoľňuje mastné kyseliny do obehu. Tie sa transportujú do pečene.

Nealkoholové stukovatenie pečene nebolí, no je prvým štádiom ochorenia pečene.
Nealkoholové stukovatenie pečene nebolí, no je prvým štádiom ochorenia pečene.

V nej sa premieňajú na triglyceridy a hromadia sa. To spôsobuje jednoduchú steatózu, ktorá, ak sa nelieči, môže viesť k steatohepatitítde a následne nekróze pečene a cirhóze.  

Na chorú pečeň zomierajú aj mladí ľudia

V súčasnej dobe prevalencia ochorení pečene rastie po celom svete a v dôsledku rakoviny pečene zomiera stále viac ľudí – aj mladších ročníkov.

Tzv. westernové stravovanie (fast food) si našlo po celom svete veľké množstvo fanúšikov bez toho, aby si uvedomili, že jeho obrátenou stranou je nadváha, obezita a nezdravý životný štýl.

V posledných rokoch sa aj z tohto dôvodu hlási stále viac o slovo popularizácia zdravej pečene a s tým súvisiaci obrat na zdravé stravovanie a dostatok pohybovej aktivity.

Na ochorenia pečene zomiera stále viac aj mladých ľudí.
Na ochorenia pečene zomiera stále viac aj mladých ľudí.

 

Stukovatená pečeň – nájde si zdravá pečeň svoju fanúšikovskú základňu?

Prvým štádiom ochorenia pečene je nealkoholová stukovatená pečeň. Prevalencia tohto ochorenia je na úrovni 20 – 30 %. Lekári pri ňom odporúčajú najmä systémové opatrenia.

Základným pilierom manažmentu NAFLD (stukovatená pečeň) je kombinácia diétnych úprav a zvýšenej fyzickej aktivity. Doplnok k liečbe môžu tvoriť bylinky, výživové doplnky alebo voľnopredajné lieky.

Tu prichádza pre mnohých z nás dilema, čo si vybrať. Ideálne je poradiť sa so svojim lekárom. Pozná váš zdravotný stav a presnú diagnózu.

Navyše je každý organizmus individuálny, a preto niektoré prípravky môžu byť vhodné pre niekoho a pre iného nie.

A na čo určite nezabudnite, detoxikácia pečene by mala byť súčasťou celkového zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa zdravú stravu a dostatočnú pohybovú aktivitu.

Detoxikácia pečene by mala byť súčasťou celkového zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa zdravú stravu a dostatočnú pohybovú aktivitu.
Detoxikácia pečene by mala byť súčasťou celkového zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa zdravú stravu a dostatočnú pohybovú aktivitu.

Stukovatená pečeň. Predtým, ako sa rozhodnete. Lieky, bylinky alebo výživové doplnky?

Voľnopredajné lieky sú pre človeka najbezpečnejšie. Prešli dlhú klinickú cestu od svojho vývoja až po ich schválenie Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (alebo Európskou liekovou agentúrou). 

Pri výživovom doplnku sa nezisťuje farmakokinetika (spôsob, vstrebávania do tela, distribúcia látky v tele a podobne), ani farmakodynamika (účinnosť ako taká) a toxikológia.

Pozrime sa niektoré prípravky, bylinky, či potraviny (je ich oveľa viac), ktoré sa spájajú s podporou zdravia pečene.

Stukovatená pečeň - azda najznámejším pomocníkom je Pestrec mariánsky.
Stukovatená pečeň – Pestrec mariánsky.

Hľadanie rovnováhy v liečbe

Asi najznámejším prípravkom z bylinnej ríše je Pestrec mariánsky alebo Silymarín (extrakt z pestreca). Nedávne štúdie sa zamerali na úlohu ostroperca mariánskeho pri liečbe NAFLD.

Výsledkom je fakt, že v súčasnosti neexistuje konsenzus, pokiaľ ide o liečbu nealkoholovej stukovatenej pečene. Väčšina lekárov pristupuje k tomuto ochoreniu tak, že kladie dôraz na úpravu životného štýlu, vrátane stravovania, úpravy váhy a obmedzenia príjmu alkoholu.

Štúdie naznačujú, že pestrec mariánsky môže mať priaznivé účinky u pacientov s NAFLD.

Liečba silymarínom kolerovala so znížením inzulínovej rezistencie a významným znížením inzulínu nalačno.

Výsledkom je, že pestrec mariánsky predstavuje životaschopnú alternatívu pre pacientov, u ktorých štandardná liečba zlyhala.

Názvy silymarín (extrakt z pestreca mariánskeho) a silybín (hlavná bioaktívna zložka pestreca mariánskeho) sú často zamieňané. 

Každý z nich má však iný klinický účel, ale neexistujú žiadne definitívne výsledky z hľadiska klinickej účinnosti. Rovnako ako väčšina rastlinných produktov, FDA neschvaľuje ani neodporúča pestrec mariánsky ako liečbu akéhokoľvek zdravotného stavu.


Červená repa pomáha predchádzať oxidačnému stresu

Červená repa obsahuje látku betain, ktorá môže pomôcť pri detoxikácií pečene. Môžete ju jesť v surovej forme alebo piť čerstvú šťavu.

Niektoré lekárske štúdie (na zvieratách) preukázali viaceré zdravotné prínosy na čele s jej silnými hypoglykemickými, antioxidačnými a protizápalovými účinkami.

Metanolový extrakt z červenej repy tiež dokáže predchádzať oxidačnému stresu pečene, jej zápalu, steatóze a dyslipidémií.

Dyslipidémia a poškodenie hepatocytov sú pritom hlavné dôsledky spojené s nealkoholových stukovateným pečene (stukovatená pečeň).

Stukovatená pečeň - pomôcť môže aj červená repa.
Stukovatená pečeň – pomôcť môže aj červená repa.

Terapia pri ochorení pečene

Zlúčeninu nazývanú kurkumín obsahuje Kurkuma. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Kurkuma sa používa v tradičnej indickej (ajurvédskej) medicíne na liečbu porúch trávenia, infekcie horných dýchacích ciest a ochorenia pečene.

Kurkuma a kurkumín sa používajú pri liečbe cukrovky a hyperlipidémie a ako terapia pri ochorení pečene, vrátane nealkoholovej steatohepatitídy (NASH). Vedecké základy pre účinky kurkumy nie sú dobre zavedené.

KKurkuma. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
Kurkuma. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

Chýbajú presné dôkazy o jej účinkoch pri akomkoľvek zdravotnom stave.

Progresiu NAFLD podporuje oxidačný stres

Vitamín E je antioxidant, ktorý môže pomôcť chrániť bunky pečene pred poškodením voľnými radikálmi.

Vzhľadom nato, že výskyt ochorení NAFLD a NASH rastie obrovským tempom, existujú aj početné štúdie s cieľom nájsť čo najlepšiu liečbu.

V jednej z nich upozornili nato, že vitamín E vo vysokých dávkach vykazoval určitý účinok u pacientov s NASH, ale po ukončení liečby došlo k relapsu zápalových markerov.

Na základe toho došlo k obavám o bezpečnostný profil vitamínu E, ak sa stále užíva vo vysokej dávke.

Stukovatená pečeň - vitamín E je antioxidant, ktorý môže pomôcť chrániť bunky pečene pred poškodením voľnými radikálmi.
Stukovatená pečeň – vitamín E môže pomôcť chrániť bunky pečene pred poškodením voľnými radikálmi.

Čo je oxidačný stres?

Oxidačný stres predstavuje nerovnováhu medzi antioxidačnou kapacitou bunky a množstvom voľných radikálov.

Predpokladá sa, že za vznik oxidačného stresu sú zodpovedné reaktívne kyslíkové častice (ROS). Tieto látky sú produktom normálneho bunkového metabolizmu v každom živom organizme, ktorý získava energiu oxidáciou.

Vznik oxidačného stresu je výsledkom poruchy rovnováhy na rôznych úrovniach v bunke.

Keď sa v tele nahromadí viac voľných radikálov ako antioxidantov, voľné radikály začnú byť opäť reaktívne. A napádajú bunky a ich genetickú informáciu.

Proteíny, lipidy a DNA sú neoddeliteľnou súčasťou nášho tela a ich poškodenie môže viesť k rôznym ochoreniam. 

Spotreba Omega 6 mastných kyselín poráža príjem Omega 3 mastných kyselín

Omega 3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom patria do rodiny polynenasýtených mastných kyselín, o ktorých je známe, že majú priaznivé účinky na metabolizmus a zápaly.

Takéto účinky môžu byť prínosom pri špecifických chronických ochoreniach, vrátane NAFLD. Pri tzv. westernovej strave je spotreba Omega 6 mastných kyselín s dlhým reťazcom výrazne vyššia ako spotreba Omega 3 mastných kyselín.

Potenciálnymi dôsledkami zmeny pomeru spotreby Omega 6 a Omega 3 mastných kyselín, je zvýšená produkcia prozápalových eikosanoidov.

Liečba omega 3 mastnými kyselinami môže mať priaznivé účinky pri regulácií metabolizmu lipidov v pečeni, funkcie tukového tkaniva a zápalu.

Štúdie, ktoré testujú účinky omega 3 mastných kyslín pri NAFLD sú sľubné. Nato, aby sa stanovila dávka omega 3 mastných kyselín ako liečba je potrebný ďalší výskum.

Stukovatená pečeň - liečba omega 3 mastnými kyselinami môže mať priaznivé účinky pri regulácií metabolizmu lipidov v pečeni, funkcie tukového tkaniva a zápalu.
Stukovatená pečeň – liečba omega 3 mastnými kyselinami môže mať priaznivé účinky pri regulácií metabolizmu lipidov v pečeni, funkcie tukového tkaniva a zápalu.

Zelený čaj a dobrá správa pre kávičkárov

Pochádza z Číny a juhovýchodnej Ázie a stal sa jedným z najpopulárnejších nápojov na svete.

Zelený čaj má určitý stupeň preventívnych aj liečebných účinkov na ochorenia pečene a akumuláciu lipidov v pečeni.

Zelený čaj má určitý stupeň preventívnych aj liečebných účinkov na ochorenia pečene a akumuláciu lipidov v pečeni.
Zelený čaj má určitý stupeň preventívnych aj liečebných účinkov na ochorenia pečene a akumuláciu lipidov v pečeni.

Ak ste milovníkom kávy, táto správa vás poteší. Existuje stále viac dôkazov o tom, že káva pomáha pečeni v rámci prevencie a aj vtedy, keď už máte NAFLD.

Okrem kofeínu obsahuje káva viac ako 1000 chemikálií. Keď vaše telo trávi kofeín, vytvára chemickú reakciu, nazývanú paracantín, ktorá spomaľuje rast jazvového tkaniva, ktoré sa podieľa na fibróze.

To môže pomôcť v boji s rakovinou pečene, cirhóze, hepatitíde C a nealkoholovou stukovatenou pečeňou. Dve chemikálie v káve – kahweol a cafestol, môžu pomôcť v boji proti rakovine.

Lekári si nie sú istí, aký silný je účinok, ale niektorí si myslia, že mierne množstvo nesladenej kávy by mohlo fungovať popri hlavnej liečbe rakoviny pečene – hepatocelulárneho karcinómu.

Kyseliny v káve môžu pôsobiť proti vírusu, ktorý spôsobuje hepatitída B. Štúdie zistili, že káva pomáha mužom aj ženám. A je jedno, ako je pripravená – filtrovaná, instantná, alebo espresso.

Stukovatená pečeň -káva sa môže stať dôležitou zbraňou proti ochoreniam pečene.
Stukovatená pečeň -káva sa môže stať dôležitou zbraňou proti ochoreniam pečene.

Káva sa môže stať dôležitou zbraňou proti ochoreniam pečene. Stále je však otázne množstvo kávy a tiež je dôležité vedieť, že káva nie je pre každého. Niektoré látky v nej totiž môžu zvýšiť hladinu cholesterolu alebo krvný tlak. 

Stukovatená pečeň – ako jej môžu pomôcť flavonoidy?

Flavonoidy sú sekundárne rastlinné látky, ktoré chránia rastliny pred žiarením a patogénmi. A to isté platí aj pre ľudí.

Tieto rastlinné zlúčeniny majú neuveriteľné biologické vlastnosti. Flavonoidy zabraňujú hepatosteatóze zvýšeným oxidácie mastných kyselín v pečeni.

Môžu tiež znížiť príjem kalórií a znížiť telesnú hmotnosť a ukladanie tuku vo viscelárnych tkanivách.

Sú to unikátne antioxidanty, ktoré uplatňujú svoje priaznivé účinky prostredníctvom inhibície jadrového faktora kB, čím tlmia uvoľňovanie zápalových cytokínov, ktoré sú spúšťačmi inzulínovej rezistencie.

Ukázalo sa tiež, že zvyšujú adiponektín, zlepšujú citlivosť na inzulín a glukózovú toleranciu, upravujú dyslipidémiu a znižujú krvný tlak u pacientov s NAFLD.


Kde ich nájdete? Napríklad vo fazuli, bobuľovom ovocí, brokolici, orechoch, jablkách, horkej čokoláde, ale aj v červenom víne, zelenom či čiernom čaji.

Esenciálne fosfolipidy zlepšujú schopnosť pečene sa regenerovať

Podávajú sa ľuďom so stukovatenou pečeňou od roku 1988 kvôli ich antioxidačným a protizápalovým účinkom.

Obsahujú extrakt molekúl zo sóje a vysoký obsah viazaných polynenasýtených mastných kyselín.

Tvoria dvojitú vrstvu bunkových a subcelulárnych membrán a riadia ich tekutosť a biologickú aktivitu.

Účinnosť esenciálnych fosfolipidov pri liečbe ochorení pečene bola potvrdená schopnosťou niektorých jej molekulárnych zložiek integrovať sa do poškodených častí membrán pečeňových buniek (hepatocytov).

Tým sa zlepšuje schopnosť pečene regenerovať sa a tiež sa zvyšuje tekutosť a funkcia hepatocytov. Esenciálne fosfolipidy majú antioxidačné, anticholestatické, protizápalové, antifibrotické a regeneračné vlastnosti.

Autorka článku: Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články