piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálneVegánstvo je životný štýl

Vegánstvo je životný štýl

Popularita vegánstva rastie. Je za tým viac dôvodov, no dve z nich sú viac ako vypuklé. Klimatické zmeny a zdravý životný štýl. Vegánstvo sa odporúča aj pri nealkoholovej stukovatenej pečeni.

Klimatické zmeny vnímajú mladší ľudia oveľa viac, ako tomu bolo kedysi. Dokonca poznáme už aj termín klimatická úzkosť. Sprevádzajú ju nepríjemné pocity, ako sú hnev, strach či smútok. Vtieravé nutkavé myšlienky sú plné obáv z budúcnosti. Jednou z možností, ako žiť v súlade s čistejšou planétou, je prechod na rastlinnú stravu. Ďalším dôvodom pre vegánstvo je diétne stravovanie. A tiež zdravotné benefity. Vegánska strava sa odporúča napríklad pri nealkoholovej stukovatenej pečeni. Viac si o tom prečítajte tu: Cukrovka likviduje pečeň. A platí to aj naopak

Foto: http://www.pexels.com

Veganuár oslavuje vegánstvo

Zdá sa vám, že vegánske jedlá a vegánske menu vidíte v reštauráciách takmer na každom rohu? Je to tak preto, že január sa stal oficiálnym “vegánskym mesiacom”. A to vďaka celosvetovej výzve, do ktorej sa každoročne zapája viac ako 620 000 ľudí z viac ako 220 krajín. Preto môžete v obchodoch počas tohto mesiaca vidieť napríklad aj rozšírený sortiment vegánskych výrobkov. Okrem toho prieskumy ukazujú, že 21 % respondentov plánuje postupne prejsť na vegánsku stravu.

Ako efektívne prejsť na vegánsku stravu?

Vegánstvo obmedzuje všetky potraviny živočíšneho pôvodu, a to z etických, enviromentálnych alebo zdravotných dôvodov. Vegánstvo je spojené s odporom k vykorisťovaniu a týraniu zvierat. Je to striktnejšia forma vegetariánstva. Ľudia, ktorí sa venujú vegánstvu preto odmietajú nielen mäso. V ich jedálničku nemajú priestor ani ani mliečne výrobky, vajcia. A tiež niektoré ďalšie produkty živočíšneho pôvodu, ako je med, želatína alebo srvátka.

Väčšina ľudí sa však stretáva s rovnakým problémom. Nevedia, ako efektívne prejsť na vegánsku stravu. Často sa ponáhľajú s drastickými obmedzeniami, ktoré ich na začiatku odrádzajú od zmeny životného štýlu.

Pokiaľ ide o vegánske stravovanie, aj malé zmeny prinesú ovocie. Už len mierne zvýšenie rastlinnej stravy vám pomôže cítiť sa lepšie,” radí Dr. Richard Allison, odborník na výživu zo spoločnosti Herbalife Nutrition a člen Britskej dietetickej asociácie.

Postupujte pomaly a skúšajte nové veci

Neočakávajte, že zo dňa na deň zmeníte svoje celoživotné stravovacie návyky. Kľúčom k prechodu na vegánsku stravu sú malé, postupné zmeny a dôslednosť. “Na začiatok si vyhraďte dva dni v týždni, počas ktorých budete jesť len rastlinné bielkoviny,” hovorí Allison.

Rastlinná strava môže byť rôznorodá

Zmena stravy je tiež skvelou príležitosťou na vyskúšanie nových receptov. Popustite uzdu svojej fantázii a vyskúšajte veci a kombinácie, ktoré ste ešte neskúšali. Čo tak vymeniť klasickú kašu za lahodný tapiokový puding s mandľovým mliekom a ovocím? Alebo nahraďte hovädzí burger jeho alternatívou zo strukovín a repy. Verte, že v chuti nepocítite až taký veľký rozdiel, ale budete sa cítiť skvele.

Stanovte si ciele a držte sa ich

Pred prechodom na vegánsku stravu je dobré stanoviť si realistické ciele a vytvoriť si stravovací plán.

“Kľúčom k úspechu je príprava. Vytvorte si konkrétny plán a zostavte si jedálny lístok na celý týždeň. Ak si veci zapíšete do kalendára, je pravdepodobnejšie, že ich dodržíte,” hovorí Allison. Navyše môžete celé toto obdobie využiť na to, aby ste sa naučili niečo nové. Veď vegánstvo je skvelá príležitosť dozvedieť sa viac o zdraví, výžive a životnom prostredí.

Vegánstvo – dopĺňajte potrebné živiny

Dajte pozor nato, aby boli rastlinné bielkoviny, ktoré nahrádzate klasickými živočíšnymi, bohaté na esenciálne aminokyseliny. Vaše telo musí dostať správnu dávku všetkého, čo potrebuje. Ak si nie ste istí, doplňte potrebné živiny proteínovými nápojmi, ktoré sú vhodné pre vegánov.

K úbytku váhy pri vegánskej diéte nie je potrebné sledovať kalorický príjem a výdaj. Keďže ide o diétu chudobnú na tuky, ale bohatú na vlákninu, dochádza k dlhšiemu pocitu sýtosti. Človek preto je menej a schudne.

Čo hovorí výživová špecialistka Monika Rychlovská Tělupilová, Ketomix

„Vegánsky je určite možné žiť zdravo a prirodzene chudnúť. Problém tu však vidím v potrebe strážiť si dôsledne vyváženosť jedálnička. Keď sa človek vzdá mliečnych výrobkov, mäsa, rýb a morských plodov, ochudobní sa o významný zdroj bielkovín a o množstvo dôležitých vitamínov. Čiastočne to nahradia orechy, strukoviny a ďalšie rastlinné produkty. Množstvo je však potrebné denne sledovať. Iba vyvážená vegánska strava dokáže telu dodať všetko potrebné. Avšak, toto už môže byť pre mnoho ľudí pomerne náročná veda.“

Vegánstvo podporuje Lidl

Vegánsku kategóriu v Lidli zastrešuje privátna značka Vemondo. Potraviny Vemondo patria k obľúbenej a vyhľadávanej značke najmä medzi ľuďmi, ktorí sa usilujú o to, aby zdravo žili. Majú intolerancie na laktózu a vyhýbajú sa jedlu a výrobkom, pri spracovaní ktorých výrobcovia vykorisťujú a zle zaobchádzajú so zvieratami. Nadšenci Vemonda ekologicky zmýšľajú, no niekedy skúšajú takúto alternatívu len a len kvôli tomu, že chcú vyskúšať niečo nové a chcú sa stravovať zdravo, ľahko a chutne.

Suroviny, ktoré Lidl svojim zákazníkom ponúka, nájdete v rôznych podobách – predpripravených alebo nespracovaných. Vyberte si vegánsku 15% alternatívu smotany, biely alebo ovocný vegangurt bez cukru, exotický kokosový jogurt, rôzne druhy tofu či rastlinných nátierok a z tekutín napríklad bio organic mandľový alebo ovsený nápoj.

Prepojenie tela, duše a emócií

Duchovnu, vyváženému životného štýlu, pohybu ale aj strave sa na Slovensku venuje niekoľko odborníkov, medzi ktorých patrí aj skúsená jogínka, terapeutka a koučka Nina Menkynová. Nina odborne vysvetľuje zmysel fyzickej aktivity, pozitívneho nastavenia mysle a dôležitosť vyváženej stravy:

„Prepojenie tela, duše, emócií nie je výmysel ezoteórií. Jednoducho všetko v prírode hľadá vyváženosť, stred, rovnováhu. Konár stromu nemôže byť pridlhý, ani leto nemôže trvať celý rok. Vyváženosť je ukrytá práve v ĽAHKOSTI. Keď sa cítime ľahkí, energia prúdi, všetko v našej mysli, v srdci i v tele môže plynúť, bez blokov, obmedzení či chorôb. Pohyb v kombinácii s kvalitnou stravou je cesta, liek aj brána k pocitom ľahkosti. Novoročnej tematike Lidla „Veganuary” veľmi fandím. Oceňujem najmä čerstvosť a výber ovocia a zeleniny.“

 

Podobné články

1 Komentár

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články