Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene. A týka sa to aj mladších ročníkov. Mnoho ľudí pritom ani netuší, že má problém s týmto veľmi dôležitým orgánom. Pečeň a jej ochorenie totiž v skorých štádiách nebolí, ani nedáva iným spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku.
Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením. Vo vyspelých krajinách postihuje približne tretinu obyvateľov. Ako na toto ochorenie vplýva zápalový potenciál potravín?
Prvým štádiom je tzv. steatóza – stukovatenie pečene. Z NAFLD môže vzniknúť cirhóza pečene. Vzťah s NAFLD majú aj ďalšie civilizačné choroby – cukrovka, vysoký krvný tlak alebo ischemická choroba srdca.

Pečeňové testy
A keďže chorá pečeň najmä v začiatkoch „nebolí“, dobrou správou je, že od januára tohto roka vám lekár v rámci preventívnej prehliadky urobí tzv. pečeňové testy, ktoré signalizujú poškodenie pečene.
Podľa slov MUDr. Jany Bendovej, PhD, MPH, MBA, všeobecnej lekárky pre dospelých, bola z preventívnej prehliadky vylúčená sedimentácia krvi, ktorú nahradil krvný obraz a vyšetrenie CRP. Namiesto toho pribudlo vyšetrenie GMT, ktoré patrí medzi tzv. „pečeňové testy“ a signalizuje možné poškodenie pečene.
GMT (gama-glutamyltransferáza) je enzým, ktorý môže byť zvýšený v dôsledku poškodenia pečene pri užívaní niektorých liekov. No najčastejšou príčinou jeho zvýšenia je nadužívanie alkoholu.
Zvýšený býva aj u ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením pľúc alebo obličiek.
„V krajine s tak vysokou spotrebou alkoholu a tradičnou „ťažkou“ a pečeň zaťažujúcou stravou nám veľmi chýbala možnosť vyšetriť tento dôležitý test.
Zo všetkých pečeňových testov sme mali doteraz možnosť vyšetrovať len jediný a to bolo pre diagnostiku ochorení pečene málo.
Preto sme uvítali rozšírenie o tento test. V pátraní po ochoreniach pečene tak budeme o krok ďalej.“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD, MPH, MBA.
Zápalový potenciál potravín – viete, aké potraviny nakupujete?
Kedysi bol hrozbou pečene najmä alkohol. Ten stále zostáva metlou ľudstva a obrovským ničiteľom pečene, no aj keď alkohol neužívate, vaša pečeň môže trpieť.
Aj preto v posledných rokoch stále viac skloňuje nealkoholové stukovatenie pečene. Prečo ho môžete mať, aj keď nepijete alkohol?
Za touto diagnózou sa skrýva v prevažnej miere nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu, teda realita dnešných dní. Ak premýšľate nad tým, čo je to nezdravé stravovanie, pozrite sa pri najbližšom nákupe v potravinách na to, čo kupujete.

Ak sú to potraviny tzv. shelf life, ktoré dlho vydržia na poličke, máte problém. Je podľa vás normálne, že potravina vydrží tak dlho? No, zrejme je v nej niečo, čo bráni jej rozkladu. A práve táto látka alebo látky sú také, s ktorými si pečeň nevie poradiť.
Riziko rozvoja NAFLD spočíva v strave
Nealkoholové stukovatenie pečene sa stalo najčastejším chronickým ochorením pečene u dospelých a v niektorých krajinách dosahuje prevalenciu 30 – 40 %.
Spektrum NAFLD siaha od rôznych stupňov jednoduchej steatózy po nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) s rôznym množstvom fibrózy, pričom najmenej jedna tretina pacientov s NAFLD prejde do NASH, ktorý je charakterizovaný akumuláciou tuku v pečeni súbežne so zápalom a potenciálom pokročilej hepatickej fibrózy.
Vzhľadom na vysokú prevalenciu a potenciálne dôsledky ochorenia sa uskutočnilo mnoho výskumov na identifikáciu prediktorov NAFLD.
Existujúce dôkazy podporujú súvislosť medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD.
Štúdie, ktoré hodnotili makro a mikroživiny potravín a ich metabolické účinky ukazujú, že konzumácia červeného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, vyprážaných zemiakov a stravy bohatej na omega- 6 a jednoduché sacharidy, sú spojené s vyšším rizikom NAFLD.

Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny (napr. stredomorská strava) sú spojené s nižším rizikom NAFLD.
Predpokladá sa, že účinok rôznych potravín a stravovacích návykov na riziko NAFLD je sprostredkovaný prozápalovými a protizápalovými markermi. Je teda logické, že zápalový potenciál rôznych potravín a stravovacích návykov môže ovplyvniť šancu na rozvoj NAFLD.

Zápalový potenciál potravín
Výsledky kohortovej štúdie Fasa PERSIAN, ktorá skúmala vzťah medzi zápalovým potenciálom rôznych potravín a pravdepodobnosťou NAFLD vyplýva, že vyšší diétny zápalový index je významne spojený s výskytom/pravdepodobnosťou NAFLD.
Konzumácia potravín s vyšším zápalovým potenciálom sa spája s väčším rizikom rozvoja NAFLD.
Okrem toho metabolické ochorenia, vrátane dyslipidémie, diabetes mellitus a hypertenzie, môžu tiež predpovedať výskyt NAFLD. Tieto riziká vyplývajú najmä z BMI, ktorý je ďalším rizikovým faktorom vzniku NAFLD.
NAFLD je medzistupeň, ktorý vedie k zápalovým procesom a závažným následkom. Čo máme robiť inak? Žiť pomalšie, jesť kvalitnú stravu, hýbať sa. Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri stukovatenej pečeni.

Tip redakcie
Pečeni môžete pomôcť aj s esenciálnymi fosfolipidmi. Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale® 300 mg, voľnopredajného lieku.
Tento liek obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii.
Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. Trvanie liečby môže tiež určiť individuálne lekár na základe zdravotného stavu pacienta.
Foto: http://www.canva.com
Mohlo by vás zaujímať:
- Stredomorská strava podporuje imunituStredomorská strava je už 8 rokov zahrnutá do zoznamu UNESCO ako nehmotné kultúrne dedičstvo. Nejde v nej len o diétu, ale celkovo o úpravu životného štýlu. Okrem zdravého jedálnička sa odporúča pridať aj vhodnú a primeranú pohybovú aktivitu, dostatok spánku, aspoň 6 hodín denne, relaxáciu a minimalizovať stres. Zdravá a vyvážená strava znižuje nadváhu a… Čítať viac: Stredomorská strava podporuje imunitu
- 10 000 krokov denne: Výzva pre zlepšenie vášho zdraviaKeď počítate svoje denné kroky, stačí vám 10 000 – alebo je to príliš veľa? Zistite, ako môže chôdza pomôcť zlepšiť vaše zdravie a ako si stanoviť správny cieľ. Priemerný človek prejde 3 000 až 4 000 krokov denne. Na začiatok je dobré zistiť, koľko krokov denne prejdete teraz, ako svoj vlastný základ. Potom sa… Čítať viac: 10 000 krokov denne: Výzva pre zlepšenie vášho zdravia
- Ako ovplyvňuje horúčava a vysoké teploty fungovanie pečene?Pečeň plní stovky funkcií – od detoxikácie až po spracovanie živín. V horúčavách však musí spolu s ostatnými orgánmi zvládať náročnejšiu termoreguláciu.
- Svetový deň alergii 2025: Všetko, čo potrebujete vedieť o anafylaxiiDnes, 8. júla, si pripomíname Svetový deň alergií. V roku 2025 sa zdravotnícke organizácie zameriavajú na anafylaxiu – život ohrozujúcu alergickú reakciu, ktorá môže nastať náhle a vyžaduje okamžitú pomoc. Mnohí o nej počuli, no len málokto skutočne rozumie, čo je to anafylaxia, ako vzniká a ako na ňu reagovať.
- Zdravie pod palcom: Ktoré znamenia si v júli oddýchnu a koho telo si vypýta spomalenie?Letný horoskop zdravia na júl vás možno prekvapí. Niektoré znamenia si budú užívať novonadobudnutú silu, iné si konečne priznajú, že niečo nie je v poriadku. Pozrite si, čo vaše telo potrebuje najviac – a nezabudnite si prečítať ani afirmáciu pre svoju dušu.