štvrtok, 23 mája, 2024
DomovAktuálneZápalový potenciál niektorých potravín môže ovplyvniť rozvoj NAFLD

Zápalový potenciál niektorých potravín môže ovplyvniť rozvoj NAFLD

Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene. A týka sa to aj mladších ročníkov. Mnoho ľudí pritom ani netuší, že má problém s týmto veľmi dôležitým orgánom. Pečeň a jej ochorenie totiž v skorých štádiách nebolí, ani nedáva iným spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku.

Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením. Vo vyspelých krajinách postihuje približne tretinu obyvateľov. Ako na toto ochorenie vplýva zápalový potenciál potravín?

Prvým štádiom je tzv. steatóza – stukovatenie pečene. Z NAFLD môže vzniknúť cirhóza pečene. Vzťah s NAFLD majú aj ďalšie civilizačné choroby – cukrovka, vysoký krvný tlak alebo ischemická choroba srdca.

Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením.

Pečeňové testy

A keďže chorá pečeň najmä v začiatkoch „nebolí“, dobrou správou je, že od januára tohto roka vám lekár v rámci preventívnej prehliadky urobí tzv. pečeňové testy, ktoré signalizujú poškodenie pečene.

Podľa slov MUDr. Jany Bendovej, PhD, MPH, MBA, všeobecnej lekárky pre dospelých, bola z preventívnej prehliadky vylúčená sedimentácia krvi, ktorú nahradil krvný obraz a vyšetrenie CRP. Namiesto toho pribudlo vyšetrenie GMT, ktoré patrí medzi tzv. „pečeňové testy“ a signalizuje možné poškodenie pečene.

GMT (gama-glutamyltransferáza) je enzým, ktorý môže byť zvýšený v dôsledku poškodenia pečene pri užívaní niektorých liekov. No najčastejšou príčinou jeho zvýšenia je nadužívanie alkoholu.

Zvýšený býva aj u ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením pľúc alebo obličiek.

„V krajine s tak vysokou spotrebou alkoholu a tradičnou „ťažkou“ a pečeň zaťažujúcou stravou nám veľmi chýbala možnosť vyšetriť tento dôležitý test.

Zo všetkých pečeňových testov sme mali doteraz možnosť vyšetrovať len jediný a to bolo pre diagnostiku ochorení pečene málo.

Preto sme uvítali rozšírenie o tento test. V pátraní po ochoreniach pečene tak budeme o krok ďalej.“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD, MPH, MBA.  

Zápalový potenciál potravín – viete, aké potraviny nakupujete?

Kedysi bol hrozbou pečene najmä alkohol. Ten stále zostáva metlou ľudstva a obrovským ničiteľom pečene, no aj keď alkohol neužívate, vaša pečeň môže trpieť.

Aj preto v posledných rokoch stále viac skloňuje nealkoholové stukovatenie pečene. Prečo ho môžete mať, aj keď nepijete alkohol?

Za touto diagnózou sa skrýva v prevažnej miere nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu, teda realita dnešných dní. Ak premýšľate nad tým, čo je to nezdravé stravovanie, pozrite sa pri najbližšom nákupe v potravinách na to, čo kupujete.

Ak sú to potraviny tzv. shelf life, ktoré dlho vydržia na poličke, máte problém. Je podľa vás normálne, že potravina vydrží tak dlho?

Ak sú to potraviny tzv. shelf life, ktoré dlho vydržia na poličke, máte problém. Je podľa vás normálne, že potravina vydrží tak dlho? No, zrejme je v nej niečo, čo bráni jej rozkladu. A práve táto látka alebo látky sú také, s ktorými si pečeň nevie poradiť.  

Riziko rozvoja NAFLD spočíva v strave

Nealkoholové stukovatenie pečene sa stalo najčastejším chronickým ochorením pečene u dospelých a v niektorých krajinách dosahuje prevalenciu 30 – 40 %.

Spektrum NAFLD siaha od rôznych stupňov jednoduchej steatózy po nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) s rôznym množstvom fibrózy, pričom najmenej jedna tretina pacientov s NAFLD prejde do NASH, ktorý je charakterizovaný akumuláciou tuku v pečeni súbežne so zápalom a potenciálom pokročilej hepatickej fibrózy.

Vzhľadom na vysokú prevalenciu a potenciálne dôsledky ochorenia sa uskutočnilo mnoho výskumov na identifikáciu prediktorov NAFLD.

Existujúce dôkazy podporujú súvislosť medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD.

Štúdie, ktoré hodnotili makro a mikroživiny potravín a ich metabolické účinky ukazujú, že konzumácia červeného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, vyprážaných zemiakov a stravy bohatej na omega- 6 a jednoduché sacharidy, sú spojené s vyšším rizikom NAFLD.

Existujúce dôkazy podporujú súvislosť medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD.

Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny (napr. stredomorská strava) sú spojené s nižším rizikom NAFLD.

Predpokladá sa, že účinok rôznych potravín a stravovacích návykov na riziko NAFLD je sprostredkovaný prozápalovými a protizápalovými markermi. Je teda logické, že zápalový potenciál rôznych potravín a stravovacích návykov môže ovplyvniť šancu na rozvoj NAFLD.

Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny (napr. stredomorská strava) sú spojené s nižším rizikom NAFLD.

Zápalový potenciál potravín

 Výsledky kohortovej štúdie Fasa PERSIAN, ktorá skúmala vzťah medzi zápalovým potenciálom rôznych potravín a pravdepodobnosťou NAFLD vyplýva, že vyšší diétny zápalový index je významne spojený s výskytom/pravdepodobnosťou NAFLD.

Konzumácia potravín s vyšším zápalovým potenciálom sa spája s väčším rizikom rozvoja NAFLD.

Okrem toho metabolické ochorenia, vrátane dyslipidémie, diabetes mellitus a hypertenzie, môžu tiež predpovedať výskyt NAFLD. Tieto riziká vyplývajú najmä z BMI, ktorý je ďalším rizikovým faktorom vzniku NAFLD.

NAFLD je medzistupeň, ktorý vedie k zápalovým procesom a závažným následkom. Čo máme robiť inak? Žiť pomalšie, jesť kvalitnú stravu, hýbať sa. Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri stukovatenej pečeni.

Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale® 300 mg, voľnopredajného lieku.
Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale® 300 mg, voľnopredajného lieku.

Tip redakcie

Pečeni môžete pomôcť aj s esenciálnymi fosfolipidmi. Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale® 300 mg, voľnopredajného lieku.

Tento liek obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii.

Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. Trvanie liečby môže tiež určiť individuálne lekár na základe zdravotného stavu pacienta.

Foto: http://www.canva.com

Mohlo by vás zaujímať:

  • Svetový deň hypertenzie
    Kardiovaskulárne ochorenia sú príčinou 40 percent úmrtí v Európe, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V Európe má každý tretí dospelý vo veku medzi 30 až 79 rokov hypertenziu (vysoký krvný tlak). Často je spôsobený nadmernou konzumáciou soli. Pritom až 51 z 53 krajín v regióne má priemerný denný príjem soli vyšší ako odporúča WHO. Päť… Read more: Svetový deň hypertenzie
  • Choroby s číslami. Aké to sú?
    Každý rok o takomto čase sa skloňujú alergie. Majú svoju sezónu a rastú medzimesačne aj medziročne. Rastie aj počet infekčných ochorení, ako je piata, šiesta a siedma choroba u detí a mladých ľudí. Čo robiť, ako si posilniť imunitu a aké choroby sa skrývajú pod číslami? “Obzvlášť opatrné musia byť tehotné ženy. A ľudia so… Read more: Choroby s číslami. Aké to sú?
  • Hemoroidy – ako ich liečiť?
    Hemoroidálne ochorenie (ľudovo nazývané hemoroidy alebo zlatá žila), respektíve príznaky s ním súvisiace, sú na Slovensku veľmi rozšírené. Výsledky nedávneho prieskumu ukazujú, že za posledných dvanásť mesiacov týmto ochorením trpela dokonca až jedna tretina slovenskej populácie. Hemoroidálne ochorenie si nevyberá – postihuje dospelých ľudí bez ohľadu na ich vek či pohlavie. Včasná a komplexná liečba… Read more: Hemoroidy – ako ich liečiť?
  • Aké príznaky si treba pri cukrovke všímať?
    Epidémia 21. storočia. Aj tak nazývajú odborníci globálny rast ochorenia diabetes. K najrozšírenejším civilizačným chorobám patrí aj na Slovensku, a to u dospelých aj detí. Neliečený diabetes môže viesť k závažným zdravotným problémom. Preto je dôležité včas rozpoznať jeho príznaky. Diabetes, známy aj ako cukrovka, je chronické, metabolické ochorenie, ktoré sa spája s vysokou hladinou… Read more: Aké príznaky si treba pri cukrovke všímať?
  • Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk
    Májová bryndza je bezpochyby tá najlepšia. Vďaka blahodarným a zdraviu prospešným účinkom sa bryndza nazýva aj „bielym zlatom“. Počas prvých jarných mesiacov sa začínajú pásť ovečky na lúkach, ktorým sa po zimnom období mení pestrá strava. Práve preto májová bryndza nadobúda nezameniteľnú krémovú chuť! Okrem lahodnej chuti obsahuje probiotiká, vitamíny, minerály a množstvo ďalších prospešných… Read more: Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články