Slovensko patrí ku krajinám s najväčšou úmrtnosťou na cirhózu pečene. A týka sa to aj mladších ročníkov. Mnoho ľudí pritom ani netuší, že má problém s týmto veľmi dôležitým orgánom. Pečeň a jej ochorenie totiž v skorých štádiách nebolí, ani nedáva iným spôsobom najavo, že niečo nie je v poriadku.
Nealkoholové stukovatenie pečene, známe pod skratkou NAFLD je najrozšírenejším pečeňovým ochorením. Vo vyspelých krajinách postihuje približne tretinu obyvateľov. Ako na toto ochorenie vplýva zápalový potenciál potravín?
Prvým štádiom je tzv. steatóza – stukovatenie pečene. Z NAFLD môže vzniknúť cirhóza pečene. Vzťah s NAFLD majú aj ďalšie civilizačné choroby – cukrovka, vysoký krvný tlak alebo ischemická choroba srdca.
Pečeňové testy
A keďže chorá pečeň najmä v začiatkoch „nebolí“, dobrou správou je, že od januára tohto roka vám lekár v rámci preventívnej prehliadky urobí tzv. pečeňové testy, ktoré signalizujú poškodenie pečene.
Podľa slov MUDr. Jany Bendovej, PhD, MPH, MBA, všeobecnej lekárky pre dospelých, bola z preventívnej prehliadky vylúčená sedimentácia krvi, ktorú nahradil krvný obraz a vyšetrenie CRP. Namiesto toho pribudlo vyšetrenie GMT, ktoré patrí medzi tzv. „pečeňové testy“ a signalizuje možné poškodenie pečene.
GMT (gama-glutamyltransferáza) je enzým, ktorý môže byť zvýšený v dôsledku poškodenia pečene pri užívaní niektorých liekov. No najčastejšou príčinou jeho zvýšenia je nadužívanie alkoholu.
Zvýšený býva aj u ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením pľúc alebo obličiek.
„V krajine s tak vysokou spotrebou alkoholu a tradičnou „ťažkou“ a pečeň zaťažujúcou stravou nám veľmi chýbala možnosť vyšetriť tento dôležitý test.
Zo všetkých pečeňových testov sme mali doteraz možnosť vyšetrovať len jediný a to bolo pre diagnostiku ochorení pečene málo.
Preto sme uvítali rozšírenie o tento test. V pátraní po ochoreniach pečene tak budeme o krok ďalej.“ hovorí všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD, MPH, MBA.
Zápalový potenciál potravín – viete, aké potraviny nakupujete?
Kedysi bol hrozbou pečene najmä alkohol. Ten stále zostáva metlou ľudstva a obrovským ničiteľom pečene, no aj keď alkohol neužívate, vaša pečeň môže trpieť.
Aj preto v posledných rokoch stále viac skloňuje nealkoholové stukovatenie pečene. Prečo ho môžete mať, aj keď nepijete alkohol?
Za touto diagnózou sa skrýva v prevažnej miere nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu, teda realita dnešných dní. Ak premýšľate nad tým, čo je to nezdravé stravovanie, pozrite sa pri najbližšom nákupe v potravinách na to, čo kupujete.
Ak sú to potraviny tzv. shelf life, ktoré dlho vydržia na poličke, máte problém. Je podľa vás normálne, že potravina vydrží tak dlho? No, zrejme je v nej niečo, čo bráni jej rozkladu. A práve táto látka alebo látky sú také, s ktorými si pečeň nevie poradiť.
Riziko rozvoja NAFLD spočíva v strave
Nealkoholové stukovatenie pečene sa stalo najčastejším chronickým ochorením pečene u dospelých a v niektorých krajinách dosahuje prevalenciu 30 – 40 %.
Spektrum NAFLD siaha od rôznych stupňov jednoduchej steatózy po nealkoholickú steatohepatitídu (NASH) s rôznym množstvom fibrózy, pričom najmenej jedna tretina pacientov s NAFLD prejde do NASH, ktorý je charakterizovaný akumuláciou tuku v pečeni súbežne so zápalom a potenciálom pokročilej hepatickej fibrózy.
Vzhľadom na vysokú prevalenciu a potenciálne dôsledky ochorenia sa uskutočnilo mnoho výskumov na identifikáciu prediktorov NAFLD.
Existujúce dôkazy podporujú súvislosť medzi stravovacími návykmi a rizikom rozvoja NAFLD.
Štúdie, ktoré hodnotili makro a mikroživiny potravín a ich metabolické účinky ukazujú, že konzumácia červeného mäsa, vajec, mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku, vyprážaných zemiakov a stravy bohatej na omega- 6 a jednoduché sacharidy, sú spojené s vyšším rizikom NAFLD.
Naopak, konzumácia rýb, nízkotučných mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny, celozrnných obilnín a jedla bohatého na antioxidanty a vitamíny (napr. stredomorská strava) sú spojené s nižším rizikom NAFLD.
Predpokladá sa, že účinok rôznych potravín a stravovacích návykov na riziko NAFLD je sprostredkovaný prozápalovými a protizápalovými markermi. Je teda logické, že zápalový potenciál rôznych potravín a stravovacích návykov môže ovplyvniť šancu na rozvoj NAFLD.
Zápalový potenciál potravín
Výsledky kohortovej štúdie Fasa PERSIAN, ktorá skúmala vzťah medzi zápalovým potenciálom rôznych potravín a pravdepodobnosťou NAFLD vyplýva, že vyšší diétny zápalový index je významne spojený s výskytom/pravdepodobnosťou NAFLD.
Konzumácia potravín s vyšším zápalovým potenciálom sa spája s väčším rizikom rozvoja NAFLD.
Okrem toho metabolické ochorenia, vrátane dyslipidémie, diabetes mellitus a hypertenzie, môžu tiež predpovedať výskyt NAFLD. Tieto riziká vyplývajú najmä z BMI, ktorý je ďalším rizikovým faktorom vzniku NAFLD.
NAFLD je medzistupeň, ktorý vedie k zápalovým procesom a závažným následkom. Čo máme robiť inak? Žiť pomalšie, jesť kvalitnú stravu, hýbať sa. Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri stukovatenej pečeni.
Tip redakcie
Pečeni môžete pomôcť aj s esenciálnymi fosfolipidmi. Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale® 300 mg, voľnopredajného lieku.
Tento liek obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii.
Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. Trvanie liečby môže tiež určiť individuálne lekár na základe zdravotného stavu pacienta.
Foto: http://www.canva.com
Mohlo by vás zaujímať:
- Päť druhov potravín, ktoré pomáhajú znižovať cholesterolNiektoré potraviny nie sú len súčasťou zdravej stravy, ale môžu aj pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Príliš veľa nasýtených tukov v strave môže zvýšiť hladinu cholesterolu, zatiaľ čo zdravá a vyvážená strava ju môže pomôcť znížiť. Niektoré potraviny dokonca pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Tu je päť najlepších, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Skôr ako začneme,… Čítať viac: Päť druhov potravín, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol
- Imunita – ako ju podporiť?Imunita je slovo o ktorom v poslednom období počúvame zo všetkých strán. V poslednom období to bolo najmä v súvislosti s pandémiou COVID – 19. Teraz sa nám opäť “prebúdza” chrípka a zdá sa, že má namierené na nás udrieť v plnej sile. Ako si v jesenných a zimných mesiacoch posilniť imunitu? Čo je to… Čítať viac: Imunita – ako ju podporiť?
- Máte problémy s rovnováhou? Tento jogový tip vyrieši váš problémPozícia stromu (Vrksasana) je jednou z najznámejších a základných balančných pozícií v joge. Symbolizuje stabilitu, silu a uzemnenie. Jej názov je odvodený od slova “vrksa,” čo v sanskrte znamená strom. Cieľom tejto pozície je posilniť koncentráciu, rovnováhu a harmóniu tela i mysle. Pozícia strom a jej význam Stabilita a uzemnenie: Rovnako ako strom pevne zakorenený… Čítať viac: Máte problémy s rovnováhou? Tento jogový tip vyrieši váš problém
- Vláknina pomáha udržať zdravú váhuViete, prečo je vláknina dôležitá? V akých potravinách je vlákniny najviac? Koľko jej naše telo potrebuje? Čo je to vláknina? Vláknina je nevyhnutnou zložkou nášho jedálnička. Nájdeme ju predovšetkým v celozrnných obilninách, strukovinách, ovocí a zelenine. Najviac je spájaná so správne fungujúcim zažívaním. Dokáže predchádzať zápche, ale aj uľaviť pri nej. A nielen to! Potraviny obsahujúce vlákninu majú… Čítať viac: Vláknina pomáha udržať zdravú váhu
- Bolesti chrbta. Ako mu pomôcť?Problémy chrbta zažil aspoň raz v živote snáď každý z nás. Za bolesťami v krčnej, hrudnej alebo bedrovej oblasti je nedostatok kvalitného pohybu. Je to jeden z najčastejších problémov, ktorý sa radí do skupiny takzvaných „civilizačných ochorení“. Čo je teda pre naše telo najlepšie? Ak už trpíte akútnou či dokonca chronickou bolesťou, navštívte odborníka, ideálne… Čítať viac: Bolesti chrbta. Ako mu pomôcť?