utorok, 7 mája, 2024
DomovAktuálneBylinky nie sú lieky

Bylinky nie sú lieky

MojaLekáreň.sk, predala od mája tohto roka 3-krát viac voľnopredajných liekov a doplnkov stravy na podporu imunity ako vlani. Lieky na teplotu pre deti idú na dračku. Podľa lekárnikov z jej online poradne sa ľudia snažia často liečiť rôznymi cestami choroby, na ktoré sa obvykle podávajú antibiotiká.

Alarmujúce je, že pri tomto prístupe pacienti vôbec neriešia riziká neuváženého užívania bylinných produktov.

V Česku nie sú antibiotiká

V susednom Česku pacienti bojujú s akútnym nedostatkom antibiotík. Rovnakej situácie sa evidentne boja aj Slováci. Dokazuje to aktuálny zvýšený  záujem o voľnopredajné lieky najmä na teplotu a posilnenie imunity.

 Lieky na teplotu detí sa dokonca tiež predávajú od mája tohto roku, v porovnaní s minulým rokom, trojnásobne viac. V online poradni sa zákazníci čoraz viac pýtajú na bylinné produkty, ako na alternatívu liečenia zdravotných problémov.

Bylinky nie sú lieky. Nie pri každom ochorení je vhodná alternatívna medicína.

Bylinky sú zdraviu prospešné, ale….

Podľa lekárnika Ondřeje Pleskota, sú bylinky a bylinné produkty všeobecne zdraviu prospešné. Voliť ich však ako náhradu za antibiotiká môže byť hazardovanie s akútnymi ťažkosťami. „K bylinám treba pristupovať s odbornosťou a prihliadnutím na zdravotný stav danej osoby. Zohľadniť iné lieky a ďalšie zdravotné problémy a ochorenia,” vysvetľuje.

Hitom “náhradných riešení” medzi zákazníkmi je často kapucínka, orech čierny, tymián, oregano, extrakty z cudzokrajných cesnakov. Alebo peruánske byliny muňa-muňa, wira-wira, dračia krv.

Nie vždy je vhodné liečiť sa len bylinkami

Neberte antibiotiká za každú cenu

Ak sa vyskytne  problém s dostupnosťou antibiotík, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk Pavla Horáková odporúča urobiť si najprv CRP test.

„Nie vždy je choroba bakteriálneho pôvodu a potrebuje antibiotiká, tie na vírusy nezaberajú. Následne sa liečba zameriava na symptómy, ako napríklad horúčka, nádcha, kašeľ či hnačka ktoré sa u pacienta prejavujú, ” hovorí.

Klasickou ochranou organizmu vitamínmi, minerálmi či bylinkami na podporu imunity, ako vitamíny C a D, selén, zinok, echinacea, rakytník, nič nepokazíme.

Výrazný problém s nedostatkom voľnopredajných liekov MojaLekáreň.sk nemá. Pokiaľ má výpadok Panadol alebo Nurofen, majú zákazníci alternatívne náhrady.

Z liekov pre deti je aktuálne výpadok Nurofen Sirupov s príchuťami, dostupné sú ale alternatívne produkty alebo forma čapíkov a tabliet. Z voľnopredajných liekov je najväčší záujem o Paralen, Acylpyrin, Olynth ale aj Magnézium.

Na problémy s trávením je hitom Imodium.

Foto: http://www.pexels.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články