sobota, 20 apríla, 2024
DomovAktuálneDiabetes mellitus - základné fakty

Diabetes mellitus – základné fakty

Diabetes Mellitus teda cukrovka trápi stále viac ľudí. Je to chronické metabolické ochorenie s vysokou morbiditou a mortalitou. Hlavným a spoločným prejavom je hyperglykémia, ktorá vzniká v dôsledku nedostatku inzulínu. V posledných desaťročiach sa v súvislosti s diabetes mellitus hovorí doslova o pandémií cukrovky. Príčinou je nezdravý životný štýl, ktorý tkvie v nadmernom energetickom príjme a nízkej fyzickej aktivite.

 

Diabetes Mellitus – Glukóza je základným zdrojom energie pre naše telo. Bunky využívajú energiu, ktorá vzniká pri spaľovaní glukózy – nepotrebná glukóza získaná z jedla sa ukladá v pečeni a tá ju medzi jednotlivými dennými jedlami „spaľuje“, t. j. uvoľňuje do krvi.

Inzulín je látka (hormón), ktorý produkujú špeciálne bunky (beta bunky) pankreasu (podžalúdkovej žľazy). Je nevyhnutný na to, aby bunky v organizme mohli vstrebať glukózu, ktorá cirkuluje v krvi.
Čítajte tiež: Infarkt myokardu – mám ho? A čo teraz?

Inzulín v podstate „otvára“ bunku na príjem glukózy, preto jeho nedostatok znemožňuje normálne fungovanie buniek. Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele prestane vytvárať inzulín alebo sa ho netvorí dostatok, prípadne ho organizmus nedokáže správne využiť.

Ak sa glukóza správne nespotrebuje, začne sa hromadiť a jej hladina v krvi sa zvyšuje. Nadmerné množstvo glukózy v krvi pomaly ničí krvné cievy, nervový systém, ale aj iné orgány a tkanivá. Práve toto je príčinou neskorších komplikácií, ktoré so sebou diabetes prináša.
Čítajte tiež: Dobrý cholesterol podporuje aj turistika

Diabetes mellitus 1. typu

Zvyčajne sa vyskytuje u mladých ľudí a u detí. Pri tomto type ochorenia ide o poruchu funkcie pankreasu, ktorý stráca schopnosť produkovať inzulín. Väčšinou je spôsobená autoimunitným ochorením. Náchylnosť na diabetes 1. typu je do určitej miery dedičná.

Určité faktory prostredia (vírusy, chemikálie) môžu aktivovať reakciu tela, ktorá môže viesť k vzniku cukrovky. Pacienti s diabetom 1. typu sú odkázaní na každodennú liečbu inzulínom, inak by im hrozilo úmrtie.
Čítajte tiež: Sklerodermia – máte tvrdú kožu na rukách?

Diabetes mellitus 2. typu

Vyskytuje sa obyčajne u starších ľudí. Je tiež vyvolaný poškodením pankreasu, hoci proces vývinu trvá oveľa dlhšie než pri diabete 1. typu. U diabetikov 2. typu síce pankreas tvorí inzulín, ale nedokáže ho produkovať v dostatočnom množstve alebo ho organizmus nedokáže správne využiť.
Čítajte tiež: Chrípka alebo nachladnutie? Hlavné rozdiely

Gestačný (tehotenský) diabetes mellitus

Týmto názvom sa označuje akýkoľvek stupeň intolerancie glukózy, ktorá sa po prvýkrát zistí počas tehotenstva. Celosvetovo sa vyskytuje pri jednom z 25 tehotenstiev a prináša komplikácie pre budúcu mamičku i jej dieťa.

Po skončení tehotenstva diabetes obyčajne vymizne, avšak deti žien, ktoré ním počas tehotenstva trpeli, majú v budúcnosti vyššie riziko rozvoja cukrovky 2. typu. Asi u polovice žien, ktoré trpeli gestačným diabetom mellitus, vznikne diabetes 2. typu v priebehu 5 – 10 rokov po pôrode.

Iné špecifické typy diabetu

Iné špecifické typy diabetu môžu byť spôsobené napríklad genetickou poruchou, ochorením pankreasu, užívaním niektorých liekov či niektorými infekciami. Do tejto skupiny sa zaraďujú dedičné poruchy B-buniek (MODY – cukrovka dospelých, vyskytujúca sa u mladých ľudí) a dedičné poruchy účinku inzulínu.

Ďalej sem patria choroby podžalúdkovej žľazy. Ako sú zdĺhavé zápaly pankreasu, nádory pankreasu a stavy po operácii pankreasu. A tiež cukrovka pri poruchách žliaz s vnútornou sekréciou, cukrovka vyvolaná liekmi (vysoké dávky glukokortikoidov, vysoké dávky tiazidových diuretík) alebo niektorými chemickými látkami, infekcie (vrodená rubeola, cytomegalovírus). A tiež iné zriedkavé dedičné syndrómy s výskytom cukrovky.

Rizikové faktory vzniku diabetes mellitus

Poznáme viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky. Patria medzi ne najmä:

  • dedičnosť
  • vek
  • obezita a sedavý spôsob života
  • vysoký krvný tlak
  • nedostatok fyzickej aktivity
  • chyby v životospráve matky počas tehotenstva, nevhodná výživa dieťaťa vo včasnom období života
  • stres a/alebo depresia
  • fajčenie

Rizikové faktory ešte neznamenajú, že cukrovka skutočne prepukne, avšak zvyšujú pravdepodobnosť prepuknutia ochorenia.

Príznaky ochorenia

Medzi najčastejšie varovné príznaky patria:

  • nadmerné močenie
  • nadmerný smäd
  • nadmerný príjem tekutín
  • svrbenie
  • vyčerpanosť, slabosť
  • pretrvávajúci pocit hladu
  • nižšia výkonnosť
  • chudnutie bez známej príčiny
  • poruchy ostrosti zraku
  • kožné infekcie alebo infekcie pohlavných orgánov a mykózy
  • plesňové ochorenie chodidiel
  • nedostatok záujmu a koncentrácie
  • pocit brnenia či pálenia v končatinách
  • pomalé hojenie rán
  • zvracanie a bolesť žalúdka

Niekedy môže ochorenie pretrvávať aj niekoľko rokov takmer bez príznakov, takže jedinou šancou na odhalenie je vyšetrenie krvi. Diabetici majú hladinu cukru nalačno (po minimálne osemhodinovom nejedení) viac ako 7,0 mmol/l.

Diagnostika cukrovky

Kvôli zdravotným rizikám, ktoré so sebou diabetes prináša, je včasné odhalenie a správna diagnostika ochorenia dôležitá. U dospelých ľudí, ktorí nemajú na cukrovku predispozíciu, treba kontrolovať hladinu cukru aspoň každých päť rokov.

Vo veku nad 45 rokov treba robiť vyšetrenie častejšie – každé tri roky. Pokiaľ však ide o pacienta nad 40 rokov, ktorý má zároveň jeden alebo viacero rizikových faktorov cukrovky, je nevyhnutné kontrolovať ho aspoň raz za dva roky.

Diabetes mellitus patrí do rúk diabetológa

Diagnostiku cukrovky vykonáva špecialista – diabetológ. K súčasným rutinným vyšetreniam používaným pri stanovení diagnózy patrí vyšetrenie glukózy v krvnej plazme nalačno. Lekár však môže použiť aj hodnotu glykovaného hemoglobínu alebo OGTT (orálny glukózový tolerančný test), t. j. stanovenie dvoch hodnôt krvného cukru po vypití sladkej vody. Krvný cukor sa vyšetruje nalačno po 8-hodinovom hladovaní (voda je povolená). A 120 minút po vypití sladkého glukózového roztoku.

Hladina glykémie

U ľudí bez cukrovky sa glykémia nalačno pohybuje v rozmedzí 3,3 mmol/l až 5,5 mmol/l. Krátko po jedle môže byť hodnota glykémie vyššia, ale do dvoch hodín klesne pod 7,8 mmol/l. Potvrdená (t. j. opakovane zistená) hodnota glukózy nalačno 7 mmol/l alebo vyššia znamená diagnózu diabetes mellitus.

Pri vyšetrení, ktoré nie je vykonané nalačno, je pre potvrdenie diagnózy stanovená hodnota glukózy v plazme 11 mmol/l alebo vyššia.

U tehotných žien sú pri zistení prítomnosti tehotenského diabetu odlišné kritériá.

Liečba cukrovky

Liečba cukrovky závisí od typu a štádia ochorenia. Všetkým pacientom sa odporúča najmä zmena životného štýlu, ktorá zahŕňa:

Racionálne stravovanie – pacient s diabetom si musí správne vyberať potraviny a tiež správne odhadnúť množstvo sacharidov. Ďalším dôležitým parametrom potravy pre diabetika je glykemický index, teda rýchlosť uvoľňovania glukózy z konkrétnej potraviny.

Pravidelná fyzická aktivita – na priaznivý efekt stačí 30 – 45 minút miernej fyzickej aktivity denne. Pomáha pri kontrole glykémie, zlepšuje citlivosť organizmu na inzulín, pomáha znížiť telesnú hmotnosť i krvný tlak, zlepšuje spektrum krvných tukov a pod.

Úprava telesnej hmotnosti – obezita a diabetes spolu veľmi úzko súvisia. Už zníženie hmotnosti o 5 percent pomôže znížiť riziko vzniku cukrovky, ale aj kardiovaskulárnych ochorení u obéznych ľudí. Zníženie hmotnosti zlepšuje glykemickú kontrolu, upraví krvný tlak i krvné tuky.

Viac zaujímavých článkov čítajte na https://andawell.sk/

Podobné články

1 Komentár

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články