piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálnePohánka - prečo ju zaradiť do kuchyne?

Pohánka – prečo ju zaradiť do kuchyne?

Pohánka – zrejme ste o nej už počuli. Možno ste ju ešte neochutnali, alebo si ju nedokážete spojiť so žiadnym konkrétnym jedlom. Kedysi patrila pohánka k bežne používaným surovinám. Jej význam však časom klesol. Teraz si k nej však opäť hľadáme cestu.

Pohánka by vás mohla zlákať svojím množstvom vitamínov a cenných živín. Neobsahuje dokonca ani lepok. Nájdete v nej veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať vaše črevá zdravé. Takisto pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje ochoreniam srdca.
Čítajte tiež: Stredomorská strava podporuje imunitu

Foto: http://www.pexels.com

Prečo pohánka?

Pohánku radíme medzi tzv. pseudoobilniny. Čo to znamená? V našej strave hrajú podobnú rolu ako obilniny, len botanicky do tejto skupiny nepatria. Pohánka obsahuje množstvo dôležitých živín, vrátane bielkovín, vlákniny, železa, zinku a fosforu. Táto strukovina taktiež obsahuje niektoré vitamíny a minerálne látky, ako je napríklad vitamín B1 a horčík. Konkrétne zloženie živín sa môže líšiť v závislosti od pestovania a spracovania tej ktorej pohánky.

Výživová hodnota pohánky (na 100 g pohánky):

10 g bielkovín,
74 g sacharidov,
2 g tuku.

Okrem iného, obsahuje 100 g nasledovné:

12 g vlákniny,
12 g vody. 

Prospešné látky, ktoré pohánka obsahuje

Pohánka je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo môže pomôcť pri chudnutí  a udržaní zdravej hmotnosti. Jej vysoký obsah železa môže pomôcť pri predchádzaní anémie, a obsah fosforu pomáha posilniť vaše zuby a kosti.

Pohánka taktiež obsahuje niektoré dôležité vitamíny a minerálne látky, ako je napríklad vitamín B1 a horčík. Okrem toho je pohánka ľahko stráviteľná. Môže byť dobrým zdrojom energie.

Nájdete v nej tieto vitamíny: vitamín B, B1, B2, B3, B5, A, C, E.

V pohánke sa skrývajú tieto minerálne látky: fosfor, zinok, horčík, draslík, vápnik, mangán, molybdén, železo. 

Pohánka si zaslúži vašu pozornosť pre svoj obsah nenasýtených mastných kyselín. Vďaka vyššiemu obsahu rutínu by po tejto pseudoobilnine mali siahnuť osoby, ktoré majú cievne problémy, hemoroidy alebo kŕčové žily.

foto: http://www.pexels.com

Pomáha organizmu v zahrievaní

Je vhodná aj pre podporu psychiky a pri fyzickej námahe. V zime sa odporúča je užívanie, pretože organizmu pomôže v zahrievaní. Pohánka  môže mať podľa spôsobu spracovania svetlo zelenú alebo hnedú farbu. Hnedá prešla pri čistení vysokým teplom, ktoré čiastočne ničí obsiahnuté pozitívne látky.

Vhodnejšia je preto pohánka svetlo zelená, ktorá sa čistila mechanicky. V oboch prípadoch je potrebné pohánku najskôr dôkladne prepláchnuť. Svetlo zelenú následne ešte uvariť.

Tip! Svetlo zelenú pohánku môžete použiť na klíčkovanie aj fermentovanie. Stačí ju namočiť do slaného roztoku a nechať ju fermentovať počas niekoľkých dní. Keď začne mať zľahka kyslastú chuť, je hotová a môžete ju použiť ako prílohu k jedlám alebo ju pridať do šalátov či iných pokrmov.

Tipy na spracovanie pohánky

Chcete si pohánku pridať do jedálnička vďaka jej pozitívnym účinkom? Pozrite sa na naše tipy, ako na to:

Pridajte si pohánku do polievky alebo iného teplého pokrmu. Napríklad do zemiakovej polievky či kulajdy. Pohánka dodá pokrmu sladkastú chuť, Okrem toho získate v nej aj vlákninu a bielkoviny.

Urobte si pohánkové lievance alebo pohánkový nákyp. Keď pridáte ešte orechy, maximalizujete nutričné hodnoty.

Na pohánkový šalát ju namočte pohánku, orestujte ju a následne zmiešajte s ovocím, zeleninou a dresingom podľa chuti.

Použite pohánku ako náhradu bežnej múky pri príprave pečiva alebo dezertov. Pokrmy získajú ľahko sladkastú chuť.

Dajte si ju namiesto prílohy – namiesto ryže alebo zemiakov. Ak by nebola pohánka, rozhodne neurobíte chybu ani konjakovými cestovinami.

Tip! Chuť pohánky je veľmi špecifická. Niekto si na ňu zvykne a má ju rád. Ak chcete pohánku konzumovať pre jej pozitívne vlastnosti, ale nechutí vám, maskujte jej chuť cesnakom, cibuľkou alebo majoránom.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články