piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálneČo robiť, ak vám problémy s očami bránia si naplno vychutnať príchod...

Čo robiť, ak vám problémy s očami bránia si naplno vychutnať príchod jari?

Teplé jarné počasie, ktoré sa čoskoro určite naplno prejaví vo svojej celej kráse a sile, konečne vytvára ideálne podmienky na zábavu a relax v exteriéri. Bežné očné ochorenia, ktoré sa v tomto období pomerne často vyskytujú, vám však môžu brániť v užívaní si slnka a čerstvého vzduchu.

Nielen alergici preto môžu pre svoje pohodlie podľa odborníkov urobiť niekoľko jednoduchých opatrení, s ktorými sa môžete zoznámiť aj v našom článku.

Noste slnečné okuliare

Na jar si môžete užiť množstvo aktivít bez obmedzení, ako napríklad grilovanie a pikniky tak, že budete nosiť slnečné okuliare. V dnešnej dobe sú pre naše oči dôležité takmer počas celého roka, pretože sila slnka a jeho škodlivých lúčov sa neustále zvyšuje. Slnečné okuliare vám preto pomôžu chrániť oči pred škodlivým UV žiarením. Kvalitné sklá s ochranným filtrom sú pre váš dokonale chránený zrak v tomto období základom.

Naplánujte si návštevu u očného lekára

Spôsobuje vám príchod jari a kvitnutie kvetov i stromov problémy, ktoré nedokážu odstrániť ani tie najlepšie slnečné okuliare? Potom by možno nebolo na škodu navštíviť dobrého očného lekára Nitra. Už po jednom stretnutí a odbornej konzultácii so skúseným lekárom môžete dostať nepríjemné príznaky pod kontrolu.

Obmedzte čas, ktorý trávite vonku

Hoci ste možno nadšení, že trávite čas vonku, v tomto ročnom období je v atmosfére vysoký počet peľov. Ak vaše oči ich vplyvom sčervenajú, slzia a svrbia, najlepšie by bolo tento čas obmedziť. Tých pár dní to predsa vydržíte.

Rýchlym objednaním k lekárovi sa môžete tiež dostať k očným kvapkám. Ak by nezabrali, pomôcť môžu kortikosteroidy, dekongestanty alebo antihistaminiká.

Nezabudnite žmurkať

Mnohí tejto základnej činnosti očí pozornosť vôbec nevenujú, čo je chyba. Mnoho ľudí má tendenciu zabúdať žmurkať, najmä ak sú pred obrazovkami počítačov v práci alebo mobilov.

Minimum žmurkania pri dlhodobom používaní obrazoviek však prispieva k suchým očiam. Žmurkanie tiež pomáha predchádzať vysychaniu vašich očí a distribuuje oleje, čo je dobré pre zdravý zrak.

Pravidelne si čistite ruky

Dôkladne si umývajte ruky tak často, ako je to možné. Mať čisté ruky znižuje množstvo peľu a iných alergénov, ktoré sa veľmi ľahko prenášajú z rúk do očí.

Dodržiavajte zdravú výživu

Ak vás trápia problémy s očami, príjemnou zmenou k lepšiemu by mohla byť aj lepšia, presnejšie zdravšia strava. Jedzte napríklad viac citrusových plodov a listovej zelenej zeleniny, ktoré sú prospešné pre zdravie vašich očí.

Okrem toho znížte príjem sodíka, aby ste znížili zadržiavanie vody pod očami. Namiesto toho jedzte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, D a E. To všetko sú nevyhnutné doplnky pre zdravé oči. 

Zdroj obrázka: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články