piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálneKomplikujú vám zuby konzumáciu jedál? Precitlivenosť dentínu sa dá znížiť

Komplikujú vám zuby konzumáciu jedál? Precitlivenosť dentínu sa dá znížiť

Nielen vo vyššom veku, ale aj v mladosti sa neraz mnohí z nás stretnú s problémom konzumácie obľúbených jedál, ktorý zapríčiňuje veľmi citlivý dentín. Najmä zmrzlina a horúce nápoje spôsobujú nepríjemné pocity v zuboch veľkej časti populácie všetkých vekových kategórií.

Hypersenzitivita zubov alebo precitlivenosť dentínu, ktorú môžu spôsobiť aj sýtené nápoje a potraviny s vysokým obsahom cukru a soli, sa však dá odstrániť, k čomu môžete využiť niekoľko nasledujúcich spôsobov.

Zuby musia byť v poriadku

Aby ste sa zbavili precitlivenosti zubov, musíte ich mať v poriadku. To znamená, že plánovaná návšteva u dobrého zubára Žilina má zmysel a je prvým správnym krokom k lepšiemu stavu vašej ústnej dutiny.

Práve ľudia, ktorí trpia paradentózou alebo zápalom ďasien, majú veľmi často aj citlivé zuby. Vysoká akumulácia baktérií zvyčajne vedie k zápalu celého zubného aparátu, čo následne vedie k citlivým zubom. Zlá ústna hygiena a z toho vyplývajúce zubné ochorenia zaisťujú aj postupné ustupovanie ďasien, ktoré odhaľuje citlivé zubné krčky.

Používajte správnu techniku čistenia zubov

Ak sa o záchranu vašich zubov u spomínaného zubára postaral proces úspešnej endodoncie, neznamená to ešte, že máte vyhraté. Dôležitá je aj pravidelná ústna hygiena.

Možno sa snažíte silnejším tlakom na zubnú kefku nečistoty dôkladne odstrániť, zuby si tak ale môžete zároveň aj poškodiť. Opotrebovanie skloviny vedie k citlivosti zubov, ktoré majú potom problém takmer s každým chuťovo aj teplotne výrazným pokrmom alebo nápojom. Správna technika čistenia zubov s minimálnym tlakom je základ. Ak o nej veľa neviete, vyrieši to za vás veľmi efektívna sonická zubná kefka.

Správna zubná kefka môže pomôcť

Keď už sme pri tej kefke, správna zubná kefka pre zuby citlivé na bolesť by mala mať mäkké až stredne tvrdé štetiny. Používanie zubných kefiek s tvrdými štetinami môže poškodiť ďasná a zubnú sklovinu. Vhodné sú spomínané sonické zubné kefky s reguláciou tlaku.

Vyskúšajte fluoridovú liečbu

Riešením na citlivosť zubov môže byť aj adekvátna liečba, ktorá spočíva v aplikácii špeciálnej zmesi s obsahom fluoridu na vaše citlivé zuby. Táto látka „zapečatí a obalí obnažené zubné krčky a citlivé zuby, čím sa výrazne znižuje pocit bolesti a predchádza sa iným zubným ochoreniam. Tento postup však treba riešiť iba na základe konzultácie a pod dohľadom zubného lekára.

Zaobstarajte si špeciálnu zubnú pastu

Zmierniť citlivosť vašich zubov môže aj špeciálna zubná pasta. Aj tá je špeciálne prispôsobená potrebám odhalených zubných krčkov a skloviny. Obklopuje všetky dôležité a zároveň postihnuté časti ústnej dutiny, čím vytvára akýsi štít. Veľmi obľúbené sú tieto pasty aj pre obsah zložky, ktorá citlivosť zubov znižuje.

Gély a pasty s obsahom fluoridu podporujú zníženie citlivosti zubov, spevňujú sklovinu a krčky zubov, takže reagujú menej citlivo. Zo svojho životného štýlu treba tiež odstrániť rôzne bieliace zubné pasty a bielidlá, pretože na zubnú sklovinu útočia tak, že ju zoslabujú. Abrazíva, ktoré tieto prípravky obsahujú, poškodzujú zuby a zubné krčky, a preto by sa nikdy nemali používať na zuby citlivé na bolesť.

Zdroj obrázka: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články