štvrtok, 25 apríla, 2024
DomovAktuálneNemáte čas ani chuť na posilňovňu? Vyberte sa na túru

Nemáte čas ani chuť na posilňovňu? Vyberte sa na túru

Zdravé telo nie je len o správnej strave, ale aj cvičení. Donútiť sa však k tejto činnosti a nájsť si na jej vykonávanie čas, priestor aj chuť však nie je pre zaneprázdnených ľudí jednoduché. A možno to ani nie je nutné, ak cvičenie nahradíte pobytom v prírode a jej špecifickom teréne, ktorý sa postará o kompletné prekrvenie tela, jeho okysličenie a precvičenie.

Turistika je navyše zdravá nielen pre vaše telo, ale aj myseľ. Takýto jednoduchý a zároveň atraktívny pohyb, pri ktorom môžete obdivovať prírodu, posilňuje veľké svaly vo vašom tele a zároveň stimuluje chemické hormóny adrenalínu a endorfíny, ktoré zvyšujú vašu náladu a energiu.

Prečo je turistika pre vaše telo tak prospešná?

Chodenie hore a dole kopcom rozbúši srdce a vytvorí skvelé kardio cvičenie, ktoré praktizujete v prostredí s čerstvým a tým najkvalitnejším vzduchom. Ak si navyše včas rezervujete nielen na tento účel aj pohodlné ubytovanie v Tatrách, budete si môcť užívať výhody tohto tréningu a cvičenia dlhšiu dobu.

Ako väčšina kardio cvičení, turistika pomáha znižovať riziko srdcových ochorení, mŕtvice, vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.

Takáto forma turistiky je aj cvičením so záťažou, ktoré buduje svalovú hmotu a pomáha predchádzať osteoporóze. Dobrá túra v horách vám môže pomôcť korigovať aj vašu telesnú hmotnosť. Je to forma cvičenia šetrná ku kĺbom, ktorá môže udržať ľudí trpiacich artritídou pohyblivejšími a šťastnejšími.

Najkrajšie túry v Tatrách vám dodajú silu a energiu

V čase pandémie sa riešilo potrebné množstvo vitamínu D, ktoré mohlo podporiť našu imunitu a zdravie. A práve pobyt vonku na slnku dodával telu vitamín D, čo platí aj dnes. Stačí tráviť viac času na čerstvom vzduchu, kde sa slnečné lúče aj cez mraky postarajú o doplnenie potrebných hladín tohto vitamínu. Správne plánované najkrajšie túry v Tatrách vám tak dodajú silu, energiu aj dobrú náladu.

Pre tých, ktorí majú cukrovku, môže turistika znížiť alebo dokonca eliminovať potrebu inzulínu. Pešia turistika ponúka vášmu telu aj viaceré psychologické výhody, často prispieva k pocitu uvoľnenia a zlepšenej pohody.

Samozrejme, aj turistika predstavuje pre telo určitú mieru námahy. Ak teda trpíte chronickými ochoreniami a máte iné zdravotné problémy, mali by ste sa poradiť s odborným lekárom a mať v neznámom a náročnom teréne spoločnosť.

Zdroj obrázka: Angelito de Jesus/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články