piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálneCítite sa psychicky zle? Pomoc existuje!

Cítite sa psychicky zle? Pomoc existuje!

Medzi bežné príznaky depresie patrí strata záujmu o činnosti, ktoré vás zvyčajne bavia, zvýšený alebo znížený spánok, podráždenosť, zmena chuti do jedla, častý plač, vyhýbanie sa sociálnym situáciám a myšlienky na ublíženie si.

Ak trpíte nejakým chronickým ochorením, musíte vedieť, že je normálne mať z vašej choroby obdobia frustrácie a hnevu. Keď sa však väčšinu času cítite nahnevane a nešťastne, potom sa vaša emocionálna reakcia prekríži od normálnej zdravej reakcie k neprispôsobivej a nezdravej reakcii. V tejto chvíli musíte vyhľadať pomoc odborného lekára.
Čítajte tiež: Diabetes mellitus – základné fakty

Aké sú príznaky depresie?

Čo môžete robiť, aby sa necítili depresívne?

Po prvé, je dôležité pochopiť, že v tom nie ste sami. Pocit depresie nie je prejavom slabosti. Neznamená to, že ste blázon.

 Stratégie na zvládnutie depresie

• Porozprávajte sa o terapii s poradcom, terapeutom alebo psychiatrom, alebo aspoň s blízkym priateľom alebo členom rodiny. Vyhnite sa stiahnutiu sa od svojich priateľov a rodiny. Dovoľte ľuďom, aby boli vo vašej blízkosti.

• Začnite cvičiť. Dokonca aj pomalá prechádzka môže pomôcť uvoľniť endorfíny (chemické látky v mozgu, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie).

• Pripojte sa k podpornej skupine. Spojenie s inými pacientmi s vašim ochorením vám môže pomôcť cítiť sa menej izolovaný.

Liečba depresie

Lieky sú dôležité, keď je depresia viac ako mierna. Súhlas s užívaním antidepresív neznamená, že ste neúspešný. Neznamená to ani, že ho budete potrebovať navždy. Antidepresíva sú bezpečné a pacienti ich dobre tolerujú. Všetky lieky majú vedľajšie účinky. Zvyčajne sú mierne. Môžu zahŕňať určité žalúdočné ťažkosti alebo veľmi prechodné zhoršenie úzkosti v prvom týždni alebo dvoch.

Lieky neúčinkujú okamžite. Mnohým trvá 2-6 týždňov, kým sa naplno prejavia. Vaši priatelia a rodina si môžu všimnúť zlepšenie vašej nálady niekoľko týždňov pred vami.

Depresia – ako dlho ju treba liečiť?

Vo všeobecnosti sa depresia lieči najmenej šesť mesiacov a zvyčajne rok alebo dlhšie. Pokiaľ sú sú symptómy po tomto období lepšie, liečba sa postupne znižuje.

Kedy je depresia naliehavá?

Depresia môže byť naliehavá, ak máte myšlienky na to, že si ublížite, alebo uvažujete o ukončení užívania liekov. Ak máte tieto myšlienky, mali by ste okamžite kontaktovať svoj ošetrujúci tím a nechať sa vidieť. Ak sa nemôžete dostať k svojmu ošetrujúcemu tímu, zavolajte lekárovi primárnej starostlivosti alebo choďte na pohotovosť.

Zdroj: https://pulmonaryfibrosismd.com/depression-and-pulmonary-fibrosis/

Foto: http://www.pexels.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články