sobota, 20 apríla, 2024
DomovAktuálnePrečo je ranná hypertenzia nebezpečná?

Prečo je ranná hypertenzia nebezpečná?

Krvný tlak v priebehu dňa kolíše. Zvyčajne je najnižší v noci počas spánku. Keď sme v pokojnom stave, srdce sa počas minúty stiahne 60 – 90x, aby vytlačilo potrebné množstvo krvi do ciev. Vytlačená krv putuje tepnami, artériami a vlásočnicami k jednotlivým orgánom a odovzdáva im potrebné živiny a kyslík. 

Krvný tlak totiž začína stúpať nadránom, ešte pred prebudením. Zvyšujúci sa krvný tlak pomáha organizmu, aby sa po nočnom spánku prebudil do nového dňa plný energie.

Viacero lekárskych štúdií potvrdilo, že ranný nárast krvného tlaku, môže byť dôležitý pre výskyt kardiovaskulárnych príhod.
Čítajte tiež: Čo dokáže váš tlakomer?

Ranná hypertenzia je definovaná ako týždenná priemerná hodnota ranného krvného tlaku, ktorý sa meria 1 – 2 hodiny po prebudení a presahuje 135/58 mmHg (pri ambulantnom aj domácom monitorovaní).

Hypertenzia.Svoj krvný tlak si merajte pravidelne

Existujú dva typy rannej hypertenzie: 


1. Pacienti, ktorí majú konštantne vysoký krvný tlak počas noci, alebo sa im krvný tlak zvyšuje počas spánku.

2. Pacienti s extrémnym poklesom krvného tlaku v noci a extrémnym nárastom ráno.

V každom prípade je veľmi ťažké zistiť rannú hypertenziu. Do času ako pacienti navštívia lekára, sa ich krvný tlak zníži – čím sa znemožní správna diagnóza.

Prečo by mali pacienti rozlišovať všeobecnú a rannú hypertenziu? 

Je všeobecné známe, že kardiovaskulárne príhody a mŕtvice sú častejšie ráno.

A obe majú súvis s rannou hypertenziou. Zdá sa, že s rannými výkyvmi krvného tlaku sú úzko spojené aj poškodenia orgánov a diabetické komplikácie.

Ranná hypertenzia – zopakujme si

Optimálne hodnoty krvného tlaku u zdravého človeka sú do 120/80 mmHg. Hodnoty nad 140/90 mmHg namerané v pokoji znamenajú vysoký krvný tlak.

Pre väčšinu liečených pacientov je cieľový tlak krvi pod 130/80 mmHg. Ani u starších pacientov nad 65 rokov by nemal presiahnuť hodnoty 140/80 mmHg.

Pri meraní tlaku si zmerajte aj srdcovú frekvenciu. Optimálna je okolo 60 úderov za minútu. Za rizikovú sa u hypertonikov považuje srdcová frekvencia nad 80 úderov za minútu v pokoji, bez ohľadu na vek.

Foto: Omron

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články