utorok, 7 mája, 2024
DomovAktuálneOsteoporóza má stúpajúci trend

Osteoporóza má stúpajúci trend

Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť, ale aj ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kostí a teda ich zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju zdiagnostikovali kvôli zlomeninám.

Osteoporóza sa nazýva aj tichou epidémiou a to z toho dôvodu, že nemá príznaky. Tou prvou je často až zlomenina.

Častejšie sa vyskytuje u žien, no nevynecháva ani mužov. Je to ochorenie najmä starších ľudí, ale spozornieť by mali aj ženy v postmenopauzálnom období. Dobrou správou je, že pri včasnej a správnej diagnostike sa dá osteoporóza zastabilizovať a viesť s ňou normálny a naplnený život.

Pri osteoporóze sú kosti slabé a krehké a už pri minimálnom páde alebo nesprávnom pohybe sa môžu zlomiť. Nepríjemné je, že osteoporóza nemá príznaky, ktoré by nás upozornili na toto ochorenie. 

Osteoporóza sa týka najmä žien v postmenopauze

„V jej prvých fázach pacient nevie o tom, že trpí na toto ochorenie a teda, že má zvýšenú náchylnosť na zlomeniny. Často sa osteoporóza diagnostikuje až pri prvej zlomenine. A tá už môže zmeniť kvalitu života. Spôsobuje bolesť, stratu nezávislosti a rôzne zdravotné postihnutia.

Osteoporóza je najmä ochorenie starších ľudí a je veľmi dôležité jej predchádzať.“ hovorí MUDr. Soňa Tomková, popredná slovenská reumatologička, vedúca lekárka Osteocentra a prednostka internej kliniky Nemocnice Košice – Šaca.

Prečo osteoporóza vzniká?

Aj keď sú kosti tvrdé, sú to živé tkanivá, v ktorých neustále prebiehajú dva deje: odbúravanie starého a vytváranie nového tkaniva.


Kým v detskom a mladšom veku (do 35 rokov) prevažuje novotvorba kostnej hmoty, vo vyššom veku začína prevládať odbúravanie a kostná hmota postupne ubúda.

Hlavným rizikovým faktorom vzniku osteoporózy je vek – čím je vyšší, tým viac prevyšuje odbúravanie tkanív na úkor novotvorby.

Vtedy hovoríme o takzvanej senilnej osteoporóze.

Pokles hladiny estrogénov v menopauze tiež spôsobuje rednutie kostí. Vzniká postmenopauzálna osteoporóza. V jej dôsledku sa kosť môže stať taká krehká, že sa zlomí aj bez zjavnej príčiny – bez pádu alebo úderu. postmenopauzálna osteoporóza sa však vyvíja roky, určite nenastane z večera do rána po vynechaní prvej menštruácie.

Ako sa osteoporóza rozvíja?


Narodením človeka sa jeho kosti vyvíjajú a rastú. Okolo 20. roku života dosiahne kostná hmota svoje vrcholové štádium – kosti sú najhustejšie a je najmenej pravdepodobné, že sa zlomia. Kosť sa počas života neustále obnovuje a nová kosť nahrádza starú.

To pomáha udržiavať našu kostru pevnú. „Pri osteoporóze sa odbúravanie kostí zrýchli, pričom sa nestihne nabudovať nová kosť, až postupne redne a vznikajú zlomeniny. Najčastejšie zlomeniny z osteoporózy zasahujú bedrový kĺb, stavce a zápästia.“ hovorí MUDr. Soňa Tomková.

Neovplyvniteľné rizikové faktory


Prvým faktorom pre vznik osteoporózy je vek.
 Čím sme starší, tým je vyššia pravdepodobnosť, že budeme mať osteoporózu. „Približne 75 percent osteoporotických zlomenín sa vyskytuje u ľudí vo veku 65 rokov a viac. Osteoporóza je častejšia u žien, ako u mužov a to v pomere 80:20 percent.

Neovplyvniteľným rizikovým faktorom jej vzniku, je aj genetika. Niektoré štúdie uvádzajú, že ak mal rodič zlomeninu z osteoporózy, bude ju mať aj dieťa, čo však môže a nemusí byť pravda. Veľkým rizikovým faktorom je tiež predchádzajúca zlomenina (zlomenina v anamnéze).

A kedy by žena určite mala spozornieť? V období postmenopauzy. Vtedy už vaječníky neprodukujú dostatok estrogénu, ktorý má ochranný účinok na kosti. Jeho nedostatok spôsobuje, že kosti ženy strácajú kostnú hmotu rýchlejšie. Rizikové je aj dlhodobé užívanie liekov s vedľajšími účinkami, ktoré súvisia s osteoporózou alebo zvýšeným rizikom zlomenín.“ hovorí MUDr. Soňa Tomková.

Ovplyvniteľné rizikové faktory


Na vznik osteoporózy nepriaznivo vplýva konzumácia alkoholu. Takmer všetci pacienti, ktorí majú chorú pečeň, trpia aj na osteoporózu a trápia sa so zlomeninami.
 

„Takisto je dokázané, že na kostné tkanivo toxicky vplýva fajčenie. Fajčenie takmer zdvojnásobuje riziko zlomeniny bedrového kĺbu v porovnaní s rizikom nefajčiarov. Ovplyvniteľným rizikovým faktorom je aj predchádzanie častých pádov. Ľudia, ktorí majú sklon padať, sú vystavení vyššiemu riziku zlomenín.

Čo tiež môžeme ovplyvniť, je výživa. Strava bohatá na vápnik, bielkoviny, ovocie a zeleninu, prospieva zdraviu kostí.

„Podvýživa“ je hlavným problémom u seniorov, ktorým zároveň hrozí aj väčšie riziko pádov a zlomenín.

Aj poruchy ako anorexia alebo bulímia, môžu mať za následok extrémne chudnutie, ktoré je nebezpečné pre zdravie kostí. U mladých žien dochádza k nedostatku estrogénu (podobne ako v postmenopauze) a spolu s nízkym príjmom vápnika redne kostná hmota.

Aj veľmi nízke a chudé ženy sú v potenciálnom ohrození – tie s BMI pod 19 sú oveľa náchylnejšie na vznik osteoporózy. hovorí MUDr. Soňa Tomková

Veľmi dôležitý pre zdravie kostí, je vitamín D. Jeho nízka hladina je bežná najmä u seniorov, ktorí nechodia na čerstvý vzduch. S tým súvisí aj nedostatok pohybu, čo spôsobuje úbytok kostí a svalov.

Dospelí ľudia, ktorí sú neaktívni, majú väčšiu pravdepodobnosť na vznik zlomeniny bedrového kĺbu, ako tí aktívnejší. Je tiež potrebné si dávať pozor na príjem vápnika v potrave.

Pre zdravie kostí je to veľmi dôležitá živina. S vekom klesá schopnosť tela vstrebávať vápnik, čo je jeden z dôvodov, prečo seniori potrebujú vyššie množstvá.

Foto: http://www.pexels.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články