piatok, 18 októbra, 2024
DomovZdravieReumatoidná artritída negatívne oplyvňuje pacientom život

Reumatoidná artritída negatívne oplyvňuje pacientom život

Reumatoidná artritída (RA) je nevyliečiteľné autoimunitné  ochorenie, ktoré na Slovensku postihuje približne 30-tisíc ľudí. Včasná diagnostika  a optimálne zvolená liečba môžu významne spomaliť progresiu ochorenia u pacientov  a pozitívne ovplyvniť ich kvalitu života.

Reumatoidná artritída (RA) je časté chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje najmä kĺby. Prejavuje sa bolesťou, opuchom a stuhnutosťou kĺbov a únavou, ale môžu sa vyskytnúť aj iné  príznaky.

Včasný záchyt ochorenia, nastavenie správnej liečby, jej dodržiavanie a ochota upraviť svoj životný štýl pomôžu dosiahnuť remisiu. Teda stav, keď sa príznaky ochorenia  zmiernia alebo úplne vymiznú. 

Reumatoidná artritída (RA) je časté chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje najmä kĺby. 

Aký je život s reumatoidnou artritídou? 

Pacientske združenie Liga proti reumatizmu na Slovensku zisťovalo v rámci online prieskumu, do ktorého sa zapojilo takmer 350 pacientov, ako reumatoidná artritída ovplyvňuje kvalitu ich života.

A tiež schopnosť vykonávať bežné aktivity a ako im v tom pomáha liečba. Z výsledkov  prieskumu vyplýva, že u veľkej časti pacientov má reumatoidná artritída výrazne negatívny dopad na kvalitu ich života.

Znamená to, že stále nie sú liečení adekvátnou liečbou.  

Výsledky prieskumu ukazujú, že pacienti s RA vo väčšine prípadov zodpovedne pristupujú  k dodržiavaniu liečby.

Pacienti s reumatoidnou artritídou sú disciplinovaní 

Výsledky prieskumu ukazujú, že pacienti s RA vo väčšine prípadov zodpovedne pristupujú  k dodržiavaniu liečby. Až 85 % opýtaných užíva liečbu pravidelne a len 10 % priznáva, že  z času na čas na to zabudnú.

Viac než polovica pacientov konštatovala, že počas posledného  mesiaca ani raz nezabudli užiť liek. Tretina respondentov nikdy nepochybila v užívaní liečby. Až 90 % respondentov na každej kontrole konzultuje svoju liečbu s lekárom.

„Výsledky prieskumu potvrdili, že väčšina pacientov s reumatoidnou artritídou je disciplinovaná a k liečbe pristupuje zodpovedne,“ hovorí PhDr. Jana Dobšovičová Černáková, predsedníčka LPRe SR.  

Záťaž ochorenia na pacienta je stále vysoká 

Napriek tomu množstvo pacientov nie je na súčasnej liečbe dostatočne kompenzovaných. Bolesti či iné symptómy im výrazne zasahujú do ich bežného života.

Reumatoidná artritída ovplyvňuje  schopnosť vykonávať každodenné činnosti či pracovať u viac než 90 % pacientov. Veľké bolesti pri fyzických aktivitách, pravidelnom pohybe alebo športe uvádza až 20 % respondentov.

Reumatoidná artritída ovplyvňuje  schopnosť vykonávať každodenné činnosti či pracovať u viac než 90 % pacientov.

„Ak má pacient výrazné ťažkosti, mal by o tom hovoriť so svojím lekárom. Našim cieľom je nastaviť pacienta na optimálnu liečbu, ktorá mu uľaví od záťaže  ochorenia,“ uviedla prof. MUDr. Želmíra Macejová, PhD., MPH, prezidentka Slovenskej  reumatologickej spoločnosti. 

V liečbe reaumatoidnej artritídy sa v súčasnosti používajú nesteroidné protizápalové lieky, glukokortikoidy či lieky  modifikujúce chorobu – tzv. DMARD, biologická liečba a cielená liečba malými molekulami.

„Pri správne nastavenej liečbe možno dosiahnuť hlavný cieľ liečby, a teda remisiu ochorenia. Predísť závažnému nezvratnému poškodeniu kĺbov a strate ich funkčnej  schopnosti,“ dodáva profesorka Macejová. 

„Pokiaľ je liečba podávaná správne a včas, na prvý pohľad nemusí byť na pacientovi  reumatické ochorenie ani viditeľné.

Dobrá starostlivosť o pacientov s RA sa vyplatí. A to nielen pacientovi, ale aj spoločnosti a ekonomike,“ zdôrazňuje Jana Dobšovičová Černáková. 

V liečbe reaumatoidnej artritídy sa v súčasnosti používajú nesteroidné protizápalové lieky, glukokortikoidy či lieky  modifikujúce chorobu – tzv. DMARD, biologická liečba a cielená liečba malými molekulami.

Chcú pacienti urobiť pozitívnu zmenu k zmierneniu ochorenia? 

Dôležitou súčasťou manažmentu reumatoidnej artritídy sú pohyb a zdravý životný štýl. Takmer tretina  respondentov pravidelne cvičí, 36 % sa snaží minimalizovať stres a 42 % sa usiluje o kvalitný  spánok.

Avšak vzdať sa nezdravých zvykov, akými sú nezdravá strava, fajčenie či konzumácia  alkoholu, je ochotných len 40 % respondentov. Vylúčiť aktivity, ktoré príznaky RA zhoršujú, by bolo ochotných iba 54 % opýtaných.

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články