piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálneLymfatický systém - ako funguje?

Lymfatický systém – ako funguje?

Lymfatický systém je základom nášho imunitného systému. Môžete si ho predstaviť ako rad kanálov, ktoré odvádzajú odpadové látky z tela. Eliminuje toxíny z buniek a ich prenos do krvného riečišťa, do obličiek a čriev. Tu sa ďalej spracovávajú a odstraňujú z tela.

Pokiaľ lymfatický systém nefunguje správne, telo sa udusí vo svojom vlastnom odpade. Je preto dôležité tento systém udržiavať čistý a priechodný. Najlepším spôsobom je účinná a prirodzená detoxikácia. Tým sa myslí podpora tých orgánov tela, ktoré sa starajú o jeho čistotu.

Črevá (najmä hrubé črevo vylučuje nepotrebné látky, toxické zvyšky, parazity a baktérie). obličky (filtrujú krv).

Pečeň (tiež filtruje krv, odbúrava jedovaté látky a odstraňuje prebytočné baktérie).

Pľúca (vylučujú plyny, napr. oxid uhličitý).

Pokožka (cez póry potením vylučuje z tela toxíny).
A takmer zabudnutý orgán – lymfa, ktorá vylučuje toxíny z buniek.
Čítajte tiež: Pečeň – ako jej škodíme a ako môžeme pomôcť

Výživový doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ , ktorý obsahuje za studena lisovaný olej z Pestreca mariánskeho a Žihľavy dvojdomej. KÚPTE TU:

Príroda pomôže

Ale ako ich podporiť? Odstraňovať chémiu chémiou? Klin klinom? To bude mať zrejme taký účinok, ako keď si po prežúrovanej noci dáme dvojku vína. Telo sa jedu nezbaví, iba ho otupíme, aby nám to nedávalo tak bolestne najavo.

Príroda nás obdarovala množstvom byliniek, ktoré podporujú samoočistu organizmu. Rastliny, ktoré pred rokmi používal už Hippokrates, sú dodnes základom pre moderné lieky. Ich význam sa nestratil ani po rokoch. A ak viete, ako ich správne kombinovať tak, aby jedna podporila účinok druhej, vznikne synergický efekt. A ten pomôže organizmu zbaviť sa toxínov a parazitov prírodnou cestou.
Čítajte tiež: Bylinky, výživové doplnky alebo lieky?

Lymfatický systém je filtračná stanica

Pri odbúravaní škodlivín z tela hrá dôležitú úlohu aj lymfatický systém. Iste ste už počuli napríklad o masážach, ktoré majú podporiť jeho fungovanie, aby sa telo ľahšie prirodzene zbavovali toxínov. No pri detoxikácii sa naň často zabúda.

„Pokiaľ lymfatický systém nefunguje správne, zlyhávajú transportné a filtračné schopnosti lymfy. Organizmus je zaťažovaný pôsobením škodlivých látok, ktoré mali byť z tela vylúčené. Splodiny metabolizmu sa ukladajú do medzibunkových priestorov a lymfatický systém nezvláda plniť svoju funkciu. Dochádza k hromadeniu vody, solí, tuku a odpadových látok v podkoží. Veľmi dôležitá je preto prevencia, posilňovanie lymfatického systému pomocou lymfatickej drenáže alebo prírodných bylín . Tým nielen posilníte svoju imunitu, ale aj napr. zmiernite prejavy celulitídy.“, vysvetľuje jeho význam MUDr. Dana Gogová,  Amb. Všeob. lekára, Topoľčany.

Odvádza medzitkaninové tekutiny

 Lymfe sa inak hovorí aj miazga – tekutina, ktorá preteká lymfatickými cievami. Tie sa v niekoľkých miestach zbiehajú a  vytvárajú  lymfatických uzliny – filtračné  stanice. Sú súčasťou imunitného systému. Okrem detoxikácie má tento uzavretý systém na starosti aj filtrovanie medzibunkových a medzitkanivových tekutín, ich odvádzanie. Tým sa predchádza opuchom, výmenu protilátok, transport bielych krviniek do kostí a absorbciu a prenos mastných kyselín a tukov z tráviaceho systému. Naozaj veľa úloh. Preto si tento systém zaslúži našu pozornosť a starostlivosť.

Lymfatický systém – aké bylinky pomôžu?

Z tých, ktoré rastú u nás, môžeme spomenúť prasličku, listy čiernych ríbezlí, bodliak, túžobník brestový, žihľavu, rozmarín, lopúch väčší, jaseň štíhly, fenikel, štiav lúčny, púpavu lekársku, borievku obyčajnú, rumanček pravý, čiernu reďkovku, chlpánik obyčajný, turanec kanadský, ostružinu, višňu, jahodu, pamajorán, záhradný petržlen, voňavý zeler a cesnak kuchynský aj cibuľový. Zo vzdialenejších krajín či vôd sú účinnými  podporovateľmi detoxikácie manayupa, chaluha, zelený čaj, ananásovník chocholnatý, citrónová kôra či artičoka bodliaková.

Fakt krásna nádielka prírody na detoxikáciu a podporu lymfatického systému. „Treba však vedieť, v akom pomere prospešné látky z nich skombinovať, aby bol ich synergický  účinok maximálny. To je alchýmia detoxu“, uzatvára Mudr. Dana Gogová.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články