piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálneZdravé trávenie. 7 tipov, ako nato.

Zdravé trávenie. 7 tipov, ako nato.

Na trávenie vplýva skladba jedla, ktoré konzumujeme. A tiež čas, kedy jedlo prijímame. Vďaka rôznym signálom, ktoré nám telo posiela, s ním vieme komunikovať. Poznáte signály typu “povoľ si opasok?”, či “daj mi jesť”? Tak to s vami komunikuje tráviaca sústava.

Mnohí z nás jedia príliš veľa alebo jedlo hlcú príliš rýchlo, nejedia dostatočný objem vlákniny a podobne. V prípade nepravidelného stravovania vystavujú svoj tráviaci systém obrovskej porcii jedla. V súvislosti s trávením najčastejšie ľudí trápi plynatosť, pocit nafúknutia či zápcha.


Produkujete plyn, máte nepravidelnú stolicu?

Produkcia plynu je normálnou súčasťou tráviaceho procesu. Pokiaľ nie je nadmerná, zvyčajne to znamená, že prijímate primerané množstvo vlákniny a tráviaci trakt funguje dobre. Väčšinu potravín, ktoré obsahujú uhľohydráty – čokoľvek od fazule po rožky – nedokážeme počas trávenia v žalúdku úplne rozložiť.

Na rad sa tak dostávajú črevné baktérie, ktoré pri procese trávenia produkujú plyn. Priemerný človek si uľaví okolo 14-krát za deň a uvoľňuje pri tom dohromady asi pol litra plynu.

Nepravidelná stolica je jednou z najbežnejších zažívacích ťažkostí – je takisto aj jednou z najmenej pochopených. Mnoho ľudí si myslí, že ak nenavštevujú toaletu každý deň, majú problém. Ak to však ide hladko – či už je to trikrát denne alebo trikrát týždenne – pravdepodobne sa nemusíte obávať.

7 tipov pre zdravé trávenie

1. Dostatok vlákniny v jedle

2. Príjem „dobrých“ baktérií

3. Dostatočné množstvo vody

Tekutiny pomáhajú vláknam v potravinách „napučať“, čo pomáha zväčšiť objem materiálu prechádzajúceho cez dolný tráviaci trakt. To udržuje aj hladký priebeh tráviaceho procesu. Ovocie či zelenina s vysokým obsahom vody sú takisto dobrou voľbou čo do príjmu tekutín, ale stále je dôležité piť tekutiny celý deň.

4. Pravidelné cvičenie

Cvičenie neprospieva len formovaniu vonkajších svalov. Prospieva aj hladkému svalstvu tráviaceho traktu. Stimuluje svaly tak, aby sa sťahovali, čo udržuje veci v pohybe. Je tiež skvelým antistresovým prostriedkom, čo je obzvlášť vhodné pre tých, ktorých tráviace systémy vystrájajú, najmä keď sú v strese.

5. Pravidelné stravovanie

Pokiaľ cez deň fungujete príliš dlho bez jedla, pravdepodobne sa stane niekoľko vecí: keď už sa pôjdete najesť, budete jesť prirýchlo, pretože ste fakt hladní a budete jesť priveľa, pretože ste vyhladnutí. V oboch prípadoch hrozia tráviace ťažkosti. Váš tráviaci systém vám poďakuje najmä vtedy, ak budete jesť pravidelne počas celého dňa.

6. Stravovacie návyky

Ak ľudí obťažuje plynatosť, často si myslia, že im pomôže jednoducho škrtnúť „plynaté“ potraviny ako strukoviny či brokolica. Avšak namiesto ich úplného vyškrtnutia z jedálnička ich skúste jesť v malých množstvách. Po dobu niekoľkých dní, aby sa tomu váš tráviaci systém prispôsobil.

Podobne to funguje aj v prípade, keď sa snažíte pridať viac vlákniny do svojho jedálnička, postupne navyšujte ich objem, až kým nezdoláte odporúčanú hranicu 25-30 gramov vlákniny denne.

7. Čas na jedenie aj trávenie až do finále

Ak budete jesť príliš rýchlo, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že sa prejete. Žalúdku totiž trvá asi 20 minút, kým dokáže vyslať mozgu signál, že je už plný. Vedie to aj k ďalším zažívacím ťažkostiam. A nesmieme zabúdať ani na finále. Jednoducho, keď príroda volá, nezabudnite ju vypočuť a poslúchnuť.

Príliš veľa ľudí odkladá návštevy toalety, ak nutkanie „ísť na veľkú“  príde v nevhodnom čase. Iste, nutkanie môže pominúť, ale ak ho odložíte, pravdepodobne budete mať neskôr ťažkosti s vykonaním potreby.

Autorom článku je Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články