piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálneSvalovica - čo s ňou?

Svalovica – čo s ňou?

Dali ste si dlhšiu prechádzku ako obvykle alebo ste s kamarátkou odcvičili tabatu? Cvičíte nepravidelne? Tak vás pravdepodobne navštívila svalovica. Nepravidelný pohyb totiž bolí. Svalovica alebo svalová horúčka sa dostavuje pri vyššej námahe, než na akú ste zvyknutí. Ideálne je cvičiť pravidelne, no aj svalovici sa dá pomôcť.

Šport je dobrý vtedy, ak je pravidelný. Lenže ťažko je niekoho presviedčať, aby si našiel nejakú pohybovú aktivitu, keď nechce. Ak bude chcieť, zistí, že okrem mnohých benefitov, pravidelný šport produkuje aj endorfíny.

Človek je šťastný. Navyše, aj pri individuálnom športe vo väčšine prípadov existujú kluby. Nájdete si tak spriaznené duše a iné témy rozhovorov, než čo tragické sa zase stalo a čo katastrofálne nás čaká.
Čítajte tiež: Cvičenie v zrelom veku? Poďte do toho

Svalovica prichádza neskôr

Pokiaľ ide o svalovicu, kedysi sa o nej hovorilo najmä v súvislosti s kyselinou mliečnou. Tento mýtus sa zakladal na tom, že pri pohybe dochádza k prekysleniu organizmu, v čoho dôsledku sa v svaloch hromadí kyselina mliečna.

Nie je to tak. Pravdou je, že svalovica je pocit stuhnutosti a bolesti svalov. Počas cvičenia ju necítite, dostavuje sa deň alebo dva po tréningu alebo zvýšenej fyzickej aktivite. Na jeseň to môže byť aj veľa práce na záhrade.

Svalovicu spôsobuje cvičenie s vysokou intenzitou, kedy vznikajú mikroskopické trhliny vo svalových vláknach. Telo reaguje na poškodenie zápalom, čo vedie k oneskorenej svalovej bolesti.
Čítajte tiež: Nízkosacharidová strava – čo môžete jesť?

Nárazové cvičenie prináša zranenia

Myslíte si, že len vtedy ste dobre cvičili, keď máte na druhý deň svalovicu? Nie je to tak. Svalovica, či svalová horúčka sa dostavuje pri extrémnej záťaži alebo pri vyššej záťaži, než na akú je telo zvyknuté.

Znamená to, že ak necvičíte vôbec, a zrazu si idete “vyčistiť” hlavu a na “šupu” zabehnete 10 kilometrov, môžete si ublížiť.

Svalovica je najmenej, čo sa vám môže stať. Kam smerujem? Nárazové cvičenie má okrem všeobecných úskalí aj niekoľko, ktoré nie sú až tak známe. Tie môžu byť nebezpečnejšie. Vplyvom nepravidelného „pohybu“ a veľkého nasadenia dochádza často k zraneniam.

Tieto sú často formou natiahnutia svalu, natrhnutia. Okrem výraznej svalovice a únavy je zranenie väčšia hrozba.

Ako si pomôcť pri svalovici?

Acylpilín riedi krv, takže áno, toto je ako prvá pomoc fajn. Nie je však lekársky podložené, ani neexistuje relevantná štúdia, ktorá by toto tvrdenie podporovala. Lokálne môžete užiť analgetiká a to priamo na postihnuté miesta. Sú vo forme gélov alebo mastí.

V prípade svalových kŕčov, môžete užiť prípravky s obsahom magnézia, alebo aj samotné magnézium. Vo všeobecnosti vám však pomôže najmä regenerácia, oddych a ľahká pohybová aktivita.

To môže byť strečing, jóga, plávanie, chôdza alebo bicyklovanie.

Veľmi dôležitá je správna strava, ideálne stredomorská a kvalitný, regeneračný spánok.

Svalovica
Foto: http://www.pixabay.com Pri svalovici voľte jemnejšie a ľahšie cvičenia, ako strečing alebo jógu.

Bavte sa

Vyberte si šport, ktorý vás bude baviť. Nie je to totiž len o tom, že schudnete a budete sa cítiť lepšie, aj keď aj to je dôležité. 

Šport nás učí, posúva, so športom prekonávame samých seba, posúvame svoje hranice, vystupujeme z komfortnej zóny. Nájdite si šport, pri ktorom stretnete nových ľudí a budú vás posúvať ďalej.

Niet nad kolektívnu energiu, aj keď nemusí ísť práve o kolektívny šport. Šport nás učí vyhrávať, ale aj čestne prehrávať, jednať fér. Vďaka športu sa naučíme disciplíne (alebo si ju doladíme), zvýši sa naša koncentrácia a zníži hladina stresu.
Čítajte tiež: https://andawell.sk/vyberte-si-sport-ktory-vas-bude-bavit/

Andrea Hinková – Tarová

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články