sobota, 27 júla, 2024
DomovAktuálneThai-chi - pohyb pre myseľ

Thai-chi – pohyb pre myseľ

Čo je to Thai -chi? Že to na počutie pôsobí náročne? Prečítajte si článok a zistíte, že toto cvičenie je ideálne práve pre vás.

Ak sa pozrieme na počiatky Thai – chi, tak je to staré čínske bojové umenie a jeho poslaním bola obrana pred útočníkom (sebaobrana). Patrí medzi bojové umenia z kategórie kung fu, čo je označenie nielen dokonalosti, ale aj majstrovstva.

Keď staviteľ postaví dokonalý chrám, dosiahol svoje kung-fu. Kvalitne odcvičené Thai-chi je kung -fu. Za tvorcu zostavy Thai -chi, je od trinásteho storočia považovaný taoistický filozof Chan San Feng.  

Podobne ako tradičná čínska medicína, vychádza Thai -chi z princípov taoistickej filozofie a jeho podstatou je splynutie s prírodou.
Čítajte tiež: Cvičenie v zrelom veku? Poďte do toho

Thai-chi prináša harmóniu tela a mysle


Thai-chi a jeho podoby a štýly

To bolo krátko o Thai – chi a teraz prejdime k praxi. Ak by ste sa opýtali, čo to je, dostali by ste viac odpovedí. Keď by ste niekedy navštívili Čínu, mohli by ste zažiť Thai – chi a jeho viac podôb a rôznych štýlov. Čo ich však spája je prepojenie mysle a tela cez energiu Qi. Myseľ vedie Qi a Qi vedie telo.

Thai – chi je komplex psychofyzických umení, ktorých účinnosť preverila stáročná prax. Toto bojové umenie sa časom pretvorilo na zdravotné cvičenie a gymnastiku.
Čítajte tiež: Nemáte čas ani chuť na posilňovňu? Vyberte sa na túru

Thai-chi je meditácia v pohybe

Je to séria pomalých, harmonických pohybov, s dôrazom na správne držanie tela, dýchanie a súlad pohybu tela a mysle. Thai -chi býva označované aj ako meditácia v pohybe, pretože navodzuje hlboký pocit uvoľnenia, sústredené vnímanie a utíšenie vnútra.

Je to aj zdravotné cvičenie spolu s dynamickou meditáciou. Kúsok bojového umenia a energetického cvičenia. Ako vidíte, vysvetliť Thai – chi nie je jednoduché.

Pri Thai-chi ste tu a teraz

Toto je cvičenie, pri ktorom sa musíte maximálne sústrediť, aby ste mohli koordinovať všetky svoje končatiny, ktoré robia nezvyčajné pohyby, každá v inej ose. Všetky myšlienky, ktoré prídu, musíte hneď poslať preč.

Mozog vypne a telo sa uvoľní sa začne pracovať na trochu inom princípe. Hlboké uvoľnenie v Thai -chi pozitívne ovplyvňuje centrálnu nervovú sústavu a uvoľňuje fyzický a emocionálny stres. Pravidelným cvičením sa zvyšuje telesné uvedomenie, intuícia, rozvíja sa sila a pružnosť.

Thai – chi cvičia všetky vekové skupiny. Nepozná pohlavie ani vek, prináša uvoľnenie všetkým, ktorí hľadajú harmóniu.

Foto: http://www.pexels.com

Autorka článku: Andrea Hinková – Tarová

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články