štvrtok, 25 apríla, 2024
DomovAktuálneStálice slovenskej kuchyne, ktoré disponujú mixom zdravých minerálov

Stálice slovenskej kuchyne, ktoré disponujú mixom zdravých minerálov

Rovnako ako vitamíny, ani minerály si ľudské telo nedokáže vyrobiť samo. Nakoľko sú ale pre naše zdravie veľmi dôležité, musíme ich telu dodať. Moderné výživové doplnky však nie sú jediná možná cesta. Naopak, oveľa prirodzenejšiu formu doplnenia vitamínov a minerálov pre naše telo predstavuje strava. Nemusíte mať ale žiadne obavy a zásobiť kuchyňu exotickým ovocím a zeleninou, pretože máme vlastné stálice slovenskej kuchyne, ktoré človeku ponúkajú mimoriadne zdravý mix dôležitých minerálov.

Ktoré to sú a patria medzi hviezdy našej tradičnej kuchyne už veľmi veľa rokov, vám prezradíme v našom článku.

Chutné a zdravé strukoviny

Šošovica a iné podobné strukoviny majú v našom jedálničku svoje stále miesto. Profesionálni kuchári ju už niekoľko rokov kombinujú s rovnako zdravými rybami či ovocím. Avšak, bez ohľadu na spôsob vašej obľúbenej prípravy, by mala byť šošovica a iné zdravé strukoviny súčasťou vašej pravidelnej stravy.

Šošovica sama o sebe je jednou z najvýživnejších potravín vôbec. Nielenže má vysoký obsah železa (8 miligramov na 100 gramov), ale obsahuje aj väčšie množstvo draslíka, medi, horčíka, mangánu a zinku.

Ryby

Mnohí o tom ani nevedia, no práve minimálne množstvo jódu v našej strave je dôvodom vzniku viacerých ochorení a oslabenia imunity. A pritom si hladiny tohto minerálu môžete doplniť veľmi jednoduchou a chutnou cestou.

Veľký obsah jódu majú čerstvé ryby a kuchynská soľ. Tento stopový prvok je pre ľudské telo životne dôležitý, pretože jód je potrebný na tvorbu hormónov štítnej žľazy. Jeho nedostatok môže viesť k vážnym poruchám. Čerstvé ryby navyše obsahujú okrem jódu aj veľké množstvo selénu a fluóru.

Hríby

Aj hríby patria v našej krajine k veľmi obľúbenej potravine, z ktorej je možné si pripraviť množstvo chutných pokrmov. Sú dostupné len sezónne, no pri správnom uskladnení si ich chuť a vysoký obsah minerálov môžete vychutnávať počas celého roka.

Lesné hríby majú najvyšší obsah minerálov zo všetkých jedlých druhov. 100 gramov hríbov obsahuje okrem iného 187 mikrogramov selénu a 1500 mikrogramov zinku. Zinok je okrem iného dôležitý pre rast v detstve a dospievaní, ale zohráva dôležitú úlohu aj v našom imunitnom systéme.

Orechy

Do zoznamu stálic našej tradičnej kuchyne rozhodne patria aj orechy. Sú plné cenných vitamínov, ale tiež bohaté aj na minerály. Keďže však chrumkavé maškrty obsahujú aj pomerne veľké množstvo kalórií, oriešky by ste mali jesť len v malom množstve. Napríklad 100 gramov lieskových orieškov má už vyše 600 kalórií.

100 gramov lieskových orechov ale obsahuje aj 5700 mikrogramov prospešného mangánu. Rovnaké množstvo vlašských orechov zasa obsahuje 680 mikrogramov fluoridu.

Proso

Na rozdiel od iných základných potravín, ako sú zemiaky, ryža alebo kukurica, sa proso v Európe používa na varenie len zriedka. Zrno je ale pritom plné cenných ingrediencií.

100 gramov žltých zŕn obsahuje napríklad takmer sedem miligramov železa, čo je viac ako mäso alebo zelenina bohatá na železo. Mimochodom, železo je okrem iného dôležité pre transport molekúl kyslíka v tele.

Avšak, zlatožlté zrná prosa ponúkajú okrem vysokého obsahu železa ešte viac. Obsahujú horčík, mangán, meď a zinok. Preto pri ďalšom jedle namiesto ryže použite ako prílohu proso a doplníte telu všetky potrebné hladiny dôležitých minerálov.

Zdroj obrázka: stockcreations/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články