piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálneManuka med: Čím sa tento zlatistý nektár líši od toho bežného

Manuka med: Čím sa tento zlatistý nektár líši od toho bežného

Klasický med, ktorého vlastnosti a účinky na naše zdravie sú už od nepamäti overené, patrí k základným položkám v našej kuchyni aj pre svoju lahodnú sladkú chuť. V posledných rokoch si však rovnako veľkú pozornosť a množstvo fanúšikov získava tiež špeciálny manuka med. Čím sa ale tento zlatistý nektár líši od toho nášho bežného?

Pokračujte v čítaní a o manuka mede sa toho dozviete rozhodne viac.

Jedinečné chemikálie, ktoré dodávajú medu silu

Manuka med pochádza z nektáru kvetov Leptospermum scoparium, nenáročnej teplomilnej dreviny, ktorá pôvodne rástla v Austrálií, na Novom Zélande a Tasmánii. Postupom času sa tento pôvodne okrasný kvet či krík dostal aj do južnejších častí Európy.

Pokiaľ však chcete od tohto nektáru získať tie najlepšie účinky, je dobré, ak si zaobstaráte (aj z pohodlia domu a cez internet) pravý manuka med priamo z Austrálie.

Výhodou tohto medu je, že sa môže pochváliť vyšším počtom jedinečných chemikálií, ktoré priaznivo pôsobia na vaše telo. V podstate je to hlavne metylglyoxal (MGO), ktorý má silný antibakteriálny účinok.

Práve obsah MGO v Manuka mede môže byť až 100-krát vyšší ako v iných surových medoch. Obsah MGO sa preto stal aj dôležitým meradlom čistoty a sily Manuka medu. Tento údaj by ste mali zistiť priamo z obalu. Čím je obsah metylglyoxalu vyšší, tým je med pre vaše telo prospešnejší.

Pôsobí antibakteriálne, antisepticky a protizápalovo

Schopnosť manukového medu liečiť rany sa už nepovažuje len za alternatívnu medicínu. V skutočnosti je Manuka rastlina dokonca schválená na klinické použitie v Austrálii, na Novom Zélande, v Európe, USA, Kanade a Hong Kongu.

Aj samotný manuka med má množstvo výhod, pokiaľ ide o liečbu rán. Vďaka vysokému obsahu cukru, ktorý odčerpáva tekutinu z rany, pôsobí veľmi rýchlo. Aplikácia manukového medu na rany pomáha odstrániť chorý materiál a zbaviť ranu nečistôt a zvyškov.

Zistilo sa tiež, že manukový med má niektoré jedinečné výhody pri liečbe popálenín. Okrem toho, že med pôsobí antibakteriálne, antisepticky a protizápalovo, vytvára fyzickú bariéru a vlhké prostredie. To je obzvlášť dobré na hojenie popálenín, pretože popáleniny sa budú hojiť rýchlejšie, ak ich budete udržiavať vlhké.

Dokonca aj starí ľudia vedeli o výhodách používania medu na pokožku. Bežný med používali ako skrášľovací prostriedok a na liečbu závažných kožných ochorení. Výskum účinkov manuka medu ukázal, že množstvo kožných ochorení na tento nektár veľmi dobre reaguje.

Niektoré štúdie dokonca potvrdili, že manukový med a jeho príbuzný kanuka med sú účinné aj pri liečbe rosacey, v čom pravdepodobne zohrávajú úlohu antibakteriálne, antiseptické a protizápalové vlastnosti medu.

Antifungálne (antimykotické alebo protiplesňové) vlastnosti manukového medu z neho robia účinnú liečbu plesňových ochorení, ako je lišaj a infekcie tinea. Vedci to pripisujú komplexnej povahe antimikrobiálnych účinkov medu, o ktorých, ako aj o jeho lahodnej chuti sa môžete presvedčiť aj vy.

Zdroj obrázka: Liga Cerina/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články