piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálneOmega-3 mastné kyseliny: Prečo ich naše telo potrebuje?

Omega-3 mastné kyseliny: Prečo ich naše telo potrebuje?

Už dlho je známe, že omega-3 mastné kyseliny sú dobré pre mozog a duševnú výkonnosť. Vedeli ste však, že dobrý prísun omega-3 je rovnako dôležitý pre vašu pohodu a náladu?

V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o funkcii a spôsobe účinku tejto esenciálnej mastnej kyseliny a ako ju môžete pre seba optimálne využiť.

Čo sú a kde nájdeme omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré vaše telo musí prijímať z potravy, čiže si ich nevie samo vyrobiť.

V prípade omega-3 mastných kyselín sa zásadne rozlišuje medzi kyselinami ALA , EPA a DHA. ALA je skratka pre kyselinu alfa-linolénovú, ktorá sa nachádza takmer výlučne v rastlinách. Ďalšie dve, EPA (kyselina eikozapentaénová) a DHA (kyselina dokosahexénová) sa nachádzajú najmä v rybách a kvalitnom rybom tuku.

Pôsobia ako antioxidanty, ktoré môžu dokonca prekonať hematoencefalickú bariéru. Zvyšujú hladinu dobrého HDL cholesterolu, normalizujú alebo zlepšujú krvný obeh. Zmierňujú procesy starnutia a môžu zvýšiť citlivosť tela na inzulín.

Omega 3 mastná kyselina je aj základným stavebným kameňom pre štruktúru a tým aj pre funkčnosť mozgu . Ak je v mozgu príliš málo omega-3 kyselín, znižuje sa pružnosť a priepustnosť buniek mozgovej membrány a znižuje sa rýchlosť komunikácie medzi mozgovými bunkami.

Omega-3 okrem iného podporujú metabolizmus a ovplyvňujú zdravie srdca. Okrem toho, rovnako ako kvalitné Aloe Vera, pomáhajú telu budovať obranyschopnosť a sú nevyhnutné pre tvorbu hormónov.

Ktoré potraviny obsahujú omega-3 mastné kyseliny?

Aktívna kyselina DHA sa nachádza v tučných studenovodných rybách. Mastné kyseliny však môžu využiť aj vegetariáni. Rastlinné tuky a oleje obsahujú takzvanú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá je prekurzorom kyseliny DHA a v tele sa na ňu premieňa.

Potraviny, ktoré obsahujú kyselinu alfa-linolénovú, zahŕňajú chia semienka, ľanový olej, repkový olej alebo olej z vlašských orechov.

Ak teda chcete svojmu telu prospieť a dodať túto základnú látku, spôsobov je niekoľko.

Zdroj obrázka: Evan Lorne/Shutterstock.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články