piatok, 18 októbra, 2024
DomovAktuálneKomplikuje vám život reuma? Tieto spúšťače bolestí môžu váš stav zhoršiť

Komplikuje vám život reuma? Tieto spúšťače bolestí môžu váš stav zhoršiť

Reuma je autoimunitné ochorenie charakterizované chronickým zápalom kĺbov a iných tkanív, ktorý vedie k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohybu. Pre mnohých pacientov je život s touto chorobou bolestivý a náročný, a to najmä v dôsledku určitých spúšťačov, ktoré môžu zhoršiť ich stav. Včasnou diagnostikou a liečbou sa dá mnohým nepríjemným stavom súvisiacim s reumou predísť. Okrem toho je dôležité brať do úvahy aj životný štýl a faktory prostredia, ktoré môžu ovplyvniť priebeh ochorenia.

Vyhýbať by ste sa mali aj možným a najčastejším spúšťačom bolestí ochorenia reumatoidnej artritídy, medzi ktoré patria.

Fajčenie

Fajčenie je dobre zdokumentovaným rizikovým faktorom pre rozvoj a zhoršenie reumatoidnej artritídy, ktorá vám bráni v plnohodnotnom pohybe.

Viaceré štúdie ukázali, že táto činnosť môže zvyšovať závažnosť príznakov reumy a spomaliť odpoveď na liečbu. Nikotín a ďalšie toxické látky obsiahnuté v cigaretách môžu zhoršovať zápalové procesy v tele a zvyšovať riziko poškodenia kĺbov.

Ak sa teda chcete vyhnúť zhoršeniu priebehu ochorenia, aby neboli pre vás bezpečné samonosné schody žiadnou prekážkou, prestať fajčiť je ideálne riešenie.

Nedostatok Omega-3 mastných kyselín

Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť pri zmiernení príznakov bolestivej reumy.

Nedostatok týchto živín môže naopak zvýšiť zápal a zhoršiť bolesť kĺbov. Dôležité je teda zahrnúť do stravy potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú losos, sardinky, ľanové semienka a orechy.

V prípade nedostatku je možné uvažovať aj o užívaní doplnkov stravy, vždy však pod dohľadom lekára.

Odkladanie liečby

Často sa stáva, že pacienti s reumou, ktorá sa môže prejavovať aj silnou bolesťou kolena, odkladajú alebo ignorujú liečbu tohto ochorenia, čo môže mať vážne následky.

Včasná diagnóza a agresívna liečba sú kľúčové pre zmiernenie zápalu, spomalenie progresie reumy a minimalizáciu poškodenia kĺbov. Neodkladajte teda návštevu u lekára a dodržiavajte jeho odporúčania týkajúce sa liečby.

Sedavý životný štýl

Aj nedostatok pohybu a sedavý životný štýl môžu spôsobiť zhoršenie príznakov reumy. Pravidelná fyzická aktivita je dôležitá pre udržanie flexibility, sily a zlepšenie celkového zdravia kĺbov.

Vyhnite sa tiež dlhodobému sedeniu a snažte sa zahrnúť do svojho dňa aspoň krátke cvičenie alebo prechádzky.

Stres a nadváha

Stres a nadváha môžu tiež prispievať k zhoršeniu príznakov reumy. Snažte sa preto minimalizovať stresové situácie a vyhýbajte sa emocionálnemu a fyzickému preťaženiu.

Udržiavajte si zdravú váhu a vyváženým, výživným stravovaním, aby ste minimalizovali zaťaženie kĺbov.

Napriek tomu, že je reuma ochorenie, ktoré môže váš život v mnohých smeroch skomplikovať, existujú spôsoby, ako ju efektívne riadiť a minimalizovať jej vplyv na naše fungovanie.

Dodržiavanie zdravého životného štýlu, pravidelná lekárska starostlivosť a včasná liečba sú pre zvládanie tohto chronického ochorenia nevyhnutné.

Zdroj obrázka: Yura Yarema/AdobeStock.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články