piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálnePočet diabetikov stále rastie

Počet diabetikov stále rastie

Na svete žije podľa údajov IDF atlasu 537 miliónov diabetikov. Odhaduje sa, že do roku 2045 tento počet narastie na 784 miliónov. Vlani zomrelo na dôsledky diabetu 6,7 milióna ľudí. Podľa údajov WHO a OECD zomrelo za posledné dva roky na COVID -19 približne toľko isto ľudí. A COVID 19 zasiahol veľa diabetikov.

Diabetici. Na Slovensku máme diagnostikovaných (v roku 2021) cez 355 tisíc ľudí s diabetom. Okolo 330 tisíc z nich má ochorenie 2 typu. Keď sa pozrieme na medziročný nárast roku 2020, tak v porovnaní s rokom 2009, išlo o najvyšší nárast vo výške 31,3 %. Dobrou správou pre diabetikov je, že diabetológia ide míľovými krokmi vpred.

Ak si doposiaľ musel diabetik aplikovať 4 x za deň inzulín, teraz ho nahradí prípravok, ktorý zníži aplikáciu inzulínu na 1 x denne. Horšou správou je, že nie každý diabetik si môže dovoliť modernú liečbu.
Čítajte tiež: Revolúcia v diabete. 4 dávky inzulínu nahradí 1

MUDr. Viera Doničová. Foto: Desana Dudášová

Diabetici – nárast nie je rovnaký vo všetkých častiach sveta

Nárast počtu diabetikov nie je rovnaký vo všetkých častiach sveta. Ak bolo vlani na svete 537 miliónov diabetikov, v Európe sa očakáva do roku 2045 13 percentný rast. V strednej a južnej Amerike narastie počet diabetikov o 50 % a v Afrike o 147 %. „Keď by sme postavili vedľa seba 1 000 ľudí, tak 100 z nich má diabetes a z tých 900, má každý 9 tzv. prediabetes. Už má teda našliapnuté na diabetes. Celosvetové dáta nám teda hovoria o tom, že v bezprostrednom vzniku diabetu je približne 20 % ľudí.

Diabetes zasahuje do života každého človeka s týmto ochorením, všetkých jeho blízkych a je to aj ekonomické tsunami.

Toto nie sú obyčajné čísla, diabetes je ohňostroj smrti. Títo pacienti majú troj až štvornásobne vyššie riziko kardiovaskulárnych komplikácií, obličkových komplikácií, osteoporózu a zníženú imunitu,“ hovorí doc. MUDr. Viera Doničová, PhD, MBA, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.
Čítajte tiež: Diabetes mellitus – základné fakty

Ochorenie COVID-19 si vyberalo medzi diabetikmi

Podľa jej slov aj na ochorenie COVID-19 zomierali vo zvýšenej miere práve diabetici. „V roku 2021 zomrelo podľa IDF atlasu na diabetes 6,7 milióna ľudí. Podľa WHO a OECD zomrelo na COVID -19 približne toľko isto ľudí. Keď teda napočítate do 5, zomrie jeden diabetik. A to ešte nie je všetko.

Diabetes zasahuje do života každého človeka s týmto ochorením, všetkých jeho blízkych a je to aj ekonomické tsunami. Každý rok narastajú náklady na liečbu o približne 20 % a tieto náklady za obdobie 15 rokov narástli o 316 %. Ten nárast sa vzhľadom na nové lieky, lepšiu diagnostiku a liečbu diabetikov a najmä vzhľadom na ich nárast, neustále zvyšuje a nevieme ho zastaviť.“ hovorí doc. MUDr. Viera Doničová, PhF, MBA, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti.)
Čítajte tiež: Byť diabetikom je „drahý špás“

Diabetes je ekonomické tsunami – priame a nepriame náklady na liečbu

Keď sa pozrieme na čísla na Slovensku, ročenka NCZI hovorí, že v roku 2021 bolo na Slovensku diagnostikovaných cez 355 tisíc diabetikov. Z nich má približne 330 tisíc diabetes typu 2. Vlani pribudlo 24 tisíc pacientov s diabetom typu 2. Odhaduje sa tiež, že približne každý tretí pacient s diabetom, nie je diagnostikovaný. Diagnóza diabetes mellitus so sebou prináša okrem sociálnych a psychologických problémov aj ekonomické.

„Dáta z roku 2017 hovoria, že 24 % nákladov na liečbu diabetu, tvoria tzv. priame náklady a 76 % sú sekundárne (sociálne poistenie, hospitalizácia kvôli komplikáciám a podobne). V roku 2017 tvorili priame náklady na liečbu viac ako 550 miliónov euro. V prepočte to bolo v oblasti priamych nákladov okolo 375 euro na jedného pacienta a 1 220 euro tvorili nepriame náklady.

Diabetici a úmrtnosť

Úmrtnosť diabetikov vieme ovplyvniť len tým, že ich budeme edukovať, opakovane edukovať, dobre a kvalitne liečiť, a eliminujeme tak vznik komplikácií. Pokiaľ ide o komplikácie, je zaujímavé vedieť, že podľa údajov NCZI klesol počet komplikácií u retinopatie o 36 % a v prípade nefropatie je to pokles o 31 %,“ hovorí Doc. MUDr. Viera Doničová, PhF, MBA.

Autorka článku: Andrea Hinková-Tarová

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články