piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálne10 mýtov a faktov o zraku

10 mýtov a faktov o zraku

Jedz veľa mrkvy, je dobrá na oči.” – toto je jedna z najznámejších rád, s ktorou sme sa stretli asi všetci. Či už nám to hovorili rodičia, starí rodičia, učitelia v škôlke alebo neskôr v škole. Čo je na tom však pravdy? Zrak

Odborníci zo siete očných optík FOKUS sa pozreli na najznámejšie polopravdy a mýty o zraku, aby potvrdili či ide o vedecky podložený fakt alebo o číry nezmysel. 

Zrak sa totiž dá považovať za jeden z najvýznamnejších zmyslových orgánov. Až 80 % informácií totiž získavame prostredníctvom našich očí. Možno preto o ňom máme toľko skreslených predstáv, ktoré sa predávajú z generácie na generáciu.
Čítajte tiež: Suchá pokožka. Ako jej pomôcť?

1. Konzumácia mrkvy zlepšuje zrak = MÝTUS

Väčšina z nás už určite niekedy jedla mrkvu s vedomím, že bude mať lepší zrak. S dioptrickými vadami oka však konzumácia tejto zeleniny nijako nesúvisí. Mrkva je bohatá na betakarotén, z ktorého v ľudskom tele vzniká vitamín A. Ten vyživuje očnú sietnicu, ale podobné množstvo vitamínu A obsahujú tiež marhule alebo orechy.
Čítajte tiež: Mýty o cukre

2. Pozeranie na zelenú farbu upokojuje oči = MÝTUS

Počuli ste, ako dôležité je mať okolo pracovného stola postavené kvety? Aby ste v prípade potreby mohli na malú chvíľku odvrátiť zrak od svietiaceho monitora smerom k zeleni a uľaviť tak očiam? Čo je na tom vlastne pravda?

Práca s elektronikou oči samozrejme namáha. A aj keď je zelená farba ukľudňujúca, zrak nám nespasí. Vyskúšať však môžete metódu 20-6-20, kedy budete vykonávať 20sekundové prestávky s pohľadom na predmet vzdialený aspoň šesť metrov vždy po 20 minútach práce.

Zaobstarajte si k tomu ešte úľavové šošovky alebo povrchovú úpravu okuliarov proti modrému svetlu, tzv. Bluefiltre,“ radí Martin Slaný, odborný garant optík FOKUS.

3. Zrak – nosením okuliarov oči zlenivejú = MÝTUS

Ďalšia ohraná pesnička. Dávate si dole okuliare, aby si vaše oči trochu potrénovali alebo odpočinuli? Márna snaha. Chvíľkovým odhodením okuliarov im neprospejete. Používanie korekcie totižto oči neoslabuje.

Práve naopak.

Pokiaľ si okuliare dáte dole, oči sa v dôsledku chýbajúcej korekcie namáhajú o to viac. Dioptrické vady zraku sa môžu zhoršovať s pribúdajúcim vekom alebo ako výsledok prekonanej choroby, avšak nosením okuliarov ich nijak neovplyvníte.

4. So šošovkami nesmiete zaspať = MÝTUS

Je pravda, že s niektorými kontaktnými šošovkami by ste nemali ísť spať. Zatiaľčo krátky šlofík nemusí spôsobiť vôbec nič, pri niekoľkohodinovom spánku si zarábate na pekný malér, ako je podráždenie, začervenanie či pálenie očí. Záleží však na konkrétnom type šošoviek.

Pokiaľ používate silikón-hydrogélové kontaktné šošovky odporúčané vašim kontaktológom aj na prespávanie, nie je potrebné ich každý večer z oka vyberať. Silikón-hydrogél je vysoko priepustný pre kyslík. A vydrží dlho hydratovaný, a preto je vhodný aj pre citlivé oči. Pre zdravé a bezpečné nosenie šošoviek je dôležitý výber materiálu a typu šošovky. A tiež správna a pravidelná starostlivosť.

Pri kontinuálnom nosení je odporúčané šošovky aspoň 1x za týždeň z očí vybrať a nechať cez noc vyčistiť v roztoku a pravidelne si nechať oči kontrolovať,“ tvrdí Adéla Holubcová, odborníčka na kontaktné šošovky zo siete FOKUS optik.

Má to ale malý háčik. „U kontinuálnych šošoviek si dajte pozor na dobu používania. Pokiaľ totiž nosíte 14-dňové kontaktné silikón-hydrogélové šošovky každý deň nonstop, teda cez deň aj v noci, ich doba nosenia sa skracuje na 7 dní a 6 nocí,“ upozorňuje odborníčka.

Foto: http://www.pexels.com

5. Modré oči sú náchylnejšie na ochorenie než tmavé = PRAVDA

Že na farbe očí nezáleží? Omyl – teda aspoň čo sa týka niektorých očných vád. Opakované zápaly či iné zdravotné problémy môžu postihnúť všetkých bez rozdielu. Je ale pravda, že vážnejšie ochorenia zraku v dôsledku vonkajších vplyvov sú podľa viacerých odborníkov výsadou svetlookých.

Tí totiž majú v očiach menej pigmentu, a tak do nich preniká oveľa viac potenciálne škodlivého svetla, ako je modré svetlo či UV žiarenie. Príkladom je ochorenie podmienené vekom – tzv. makulárna degenerácia, ktorá sa štatisticky vyskytuje častejšie práve u modrej dúhovky.

Foto: http://www.pexels.com

6. Slnečné okuliare noste len v lete = MÝTUS

Aj keď sa to nezdá, slnečné lúče dokážu pekne potrápiť aj v zime. Tým, že je slnko na oblohe v tomto ročnom období položené nižšie, je koncentrácia UV žiarenia vstupujúceho do oka omnoho intenzívnejšia. Je to dané snehom alebo námrazou, z ktorých sa svetlo odráža.

Podľa vedcov zvyšuje čerstvo napadnutý sneh hladinu UV žiarenia zhruba o 90%. V porovnaní so zeleným trávnikom, ktorý žiarenie odráža len v rámci 3%, je tak biely poprašok nenápadným nepriateľom nášho zraku, a to nielen v horských oblastiach.

7. Cukrovka je zabijakom zraku = PRAVDA

Áno, neliečená cukrovka je vo vyspelých krajinách veľmi častou príčinou slepoty. Pokiaľ sa od svojho praktického lekára dozviete, že máte cukrovku, na nič nečakajte a vyhľadajte svojho očného lekára. Cukrovka poškodzuje cievy v celom tele. Niekomu sa to prejaví na ľadvinách alebo nohách, inému zase na očiach.

Keď sú vinou cukrovky poškodené cievy vyživujúce očnú sietnicu. Znamená to, že sa postupne trhajú – dochádza nielen k zjazveniu sietnice, ale aj k jej možnému odchlípeniu. To vedie k trvalému poškodeniu zraku, v najhoršom prípade až k slepote. Rozhodne preto nepodceňujte pravidelné návštevy očného lekára či optometristu,“ upozorňuje Martin Slaný, odborný garant optík FOKUS.

8. Čítanie v šere kazí oči = PRAVDA

Dlhodobé štúdie potvrdzujú, že vysokoškolsky vzdelaní ľudia nosia okuliare častejšie. Či je to kvôli tomu, že celý večer v šere poctivo bifľujú novú látku, už výskumy neukazujú. Aj keď zvýšená námaha zaostrovacích svalov v oku pri čítaní môže spôsobiť zhoršenie dioptrií, týka sa to len ľudí vo veku do cca 25 rokov.

Nedostatočné osvetlenie pracovnej alebo čítacej plochy ale každopádne spôsobuje únavu, podráždenosť aj bolesť očí.

9. Pozeranie do priameho slnka môže trvalo poškodiť zrak = PRAVDA

Na svitaniach a západoch slnka je fascinujúca tá neskutočne príťažlivá paleta farieb, s ktorou sa minútu po minúte mení aj celá okolitá príroda. Pri týchto pozorovaniach je ale potrebné dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá. Aj kratší pohľad do ostrého svetla totiž spôsobuje krátkodobé oslepnutie.

Pri dlhšom pohľade do priameho slnka si koledujeme nielen o zápal spojiviek, zápal rohovky alebo spálené viečka, ale tiež o nenávratné poškodenie sietnice s trvalým oslabením zraku. Rovnako je tak tomu aj pri zatmení slnka, pri ktorom môžeme nadobudnúť mylný dojem, že sa nám nič nemôže stať. Opak je ale pravdou.

10. Zlé dioptrie môžu spôsobiť padanie vlasov = PRAVDA

Vypadávanie vlasov môže byť naozaj následkom nesprávnej korekcie zraku. Je to kvôli tomu, že sa naše oči musia pri zaostrovaní obrazu zbytočne namáhať, čím dochádza k dráždeniu veľkého množstva nervových vlákien.

Celý komplikovaný proces na úrovni mozgu potom smeruje k nadmernému vypadávaniu vlasov. Preto je nutné nosiť nielen okuliare či kontaktné šošovky, ale tiež chodiť na pravidelné vyšetrenia k optometristovi či očnému lekárovi, ktorý prípadné zmeny včas zachytí.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články