piatok, 19 apríla, 2024
DomovAktuálneRevolúcia v diabete. 4 dávky inzulínu nahradí 1

Revolúcia v diabete. 4 dávky inzulínu nahradí 1

Na Slovensku je podľa údajov NCZI viac ako 350 tisíc diabetikov. Typom 2 trpí približne 330 tisíc ľudí. Z toho si okolo 110 tisíc aplikuje inzulín a z tohto počtu si ho aplikuje 4 x denne asi 50 tisíc diabetikov. Okrem toho si diabetik musí pred každým podaním inzulínu odmerať glykémiu a celkovo je to 7 x denne. Ak to spočítame, diabetik si musí 11 x denne „do seba pichnúť“.

Aby toho nebolo málo, musí sa ešte vedieť stravovať. Naučiť sa vyvážiť si dávku inzulínu s počtom sacharidov a súčasne zladiť pohybovú aktivitu. A to ešte diabetikovi nezaručuje, že u neho nevznikne komplikácia v podobe srdcovo cievneho ochorenia, obličkových komplikácií a podobne.
Čítajte tiež: Diabetes mellitus – základné fakty

Začala sa nová éra diabetu

„Dobrou správou je, že máme k dispozícií prípravok, ktorý nahradí podanie štyroch dávok inzulínu. U väčšiny pacientov môžeme prejsť zo 4 dávok na 1 podanie. Tento prípravok obsahuje kombináciu bazálneho inzulínu a tzv. agonistu GLP -1 receptorov. Agonista je napodobenina alebo syntetická obdoba fyziologického hormónu, ktorý zabezpečí všetky účinky, ktoré mali podania inzulínu pred jedlom.

Inými slovami, pacient si bude podávať inzulín 1 x denne, a nie je nutný ani tak intenzívny self monitoring, nemusí tak úzkostlivo počítať sacharidy, ani obávať nárastu hmotnosti. A to ešte nie je všetko. Okrem toho, že má lepšiu glykemickú kontrolu, má aj nižšie srdcovo cievne riziko.“ hovorí Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. predseda Slovenskej diabetologickej asociácie.

MUDr. Emil Martinka. Foto: Desana Dudášová.

pacient si bude podávať inzulín 1 x denne, a nie je nutný ani tak intenzívny self monitoring, nemusí tak úzkostlivo počítať sacharidy, ani obávať nárastu hmotnosti.

Je tu teda niekoľko benefitov navyše, ktoré sa s touto revolučnou liečbou spájajú. V medicíne a diabetológií sme sa vďaka tomuto objavu posunuli o veľký kus ďalej. Čo bolo doposiaľ pre pacientov veľmi náročné, vyrieši jedna dávka inzulínu.

Aké sú kritériá pre túto liečbu?

Samozrejme, musia byť u pacienta, diabetika splnené kritériá. Iba tak bude môcť prejsť na túto liečbu. U väčšiny však podľa slov docenta Martinku sú, pretože ich organizmus ešte produkuje zvyškový inzulín.

Druhá zložka tohto kombinovaného prípravku stimuluje prirodzenú sekréciu inzulínu, ktorý sa takto využíva efektívnejšie a lepšie prechádza fyziologickými cestami. Problém by bol vtedy, keď by bola sekrécia inzulínu vyčerpaná. V takom prípade táto liečba nie je vhodná, pretože nemá čo stimulovať.

Zintenzívňovanie liečby

Intenzifikácia je zintenzívňovanie liečby, kedy už pôvodná liečba svojim účinkom nepostačuje. V prípade predošlej liečby bazálnym inzulínom bolo donedávna možné túto liečbu intenzifikovať iba pridaním prandiálnych bolusov inzulínu. Teda pridaním inzulínu, ktorý sa podáva pred jedlom. Pacient tak dospel k podávaniu inzulínu 4x denne.

V súčasnosti je omnoho efektívnejším a prijateľnejším spôsobom prechod  na fixnú kombináciu IDegLira či IGlarLixi, ktorý si pacient liek podáva naďalej iba raz denne, čo je predpokladom lepšej adherencie.

Inzulín

Lepšia glykemická kontrola

Dosahuje sa pritom porovnateľná alebo lepšia glykemická kontrola, súčasná redukcia telesnej hmotnosti, krvného tlaku a zlepšenie profilu krvných tukov a predchádza sa aj nežiadúcim dôsledkom liečby inzulínom, ktorými sú prírastok na hmotnosti a vysoké riziko hypoglykémie pri liečbe inzulínom vo viacerých podaniach.

Nižšia dávka inzulínu, nižší počet omylov, nižšie riziko hypoglykémie

Deintenzifikácia alebo tiež racionalizácia, znamená, že pacient, ktorý si už podával inzulín 4 či 5 krát denne, prejde na jedno podanie fixnej kombinácie IDegLira ale IGlarLixi. Okrem toho, že si pacient pichá menej injekcií, liečba vedie k efektívnejšej glykemickej kontrole a významnej redukcii hmotnosti, úprave krvného tlaku a krvných tukov.

Znižuje sa riziko hypoglykémie, redukuje sa potreba frekventných meraní glykémie z prsta, redukuje sa nutnosť striktného dodržiavania času podania injekcie či striktného prepočítavania sacharidov a časovania fyzickej aktivity. Nižšie sú dávky inzulínu a nižšie je aj riziko omylov či vynechania aplikácie lieku.

Slovenská štúdia Simplify, ktorú realizovala Slovenská diabetologická asociácia v spolupráci s Národným endokrinologickým a diabetologickým ústavom v Ľubochni. Prebehla na takmer 50tich ambulanciách na Slovensku ukázala, že prechod z komplexnej liečby inzulínom na fixnú kombináciu IDegLira je efektívna aj bezpečná.

Okrem lepšej glykemickej kontroly a redukcie telesnej hmotnosti pacienti oceňovali najmä lepšiu kvalitu života, menej limitácií v bežnom živote v súvislosti ochorením, menšie obavy súvisiace s liečbou ako aj jednoduchosť, čo významne ovplyvňovalo aj kvalitu ich života.

Napokon, pri IDegLira je dlhodobým benefitom aj potenciál spomalenia progresie aterosklerózy. Ďalej edukcia kardiovaskulárnych príhod a spomalenie progresie poškodenia obličiek, ktoré boli dokázané v randomizovanej medzinárodnej štúdii s liraglutidom, ktorý je jednou z dvoch zložiek lieku IDegLira. To všetko sú výhody, ktoré jednoznačne pomáhajú pacientovi a posúvajú možnosti diabetológie na úplne novú úroveň.

Vynález inzulínu

Svetový deň diabetu (WDD) si každý rok pripomíname 14.11., v deň narodením Sira Fredericka Bantinga, ktorý spolu s Charlesom Vestom objavil v roku 1922 inzulín. Za vznikom WDD stáli v roku 1991 International Diabetes Federation (IDF) a Svetová zdravotnícka organizácia v reakcií na rastúce obavy zo zvyšujúcej sa hrozby, ktorú predstavuje cukrovka. Svetový deň diabetu sa stal oficiálnym dňom Organizácie Spojených národov v roku 2006 prijatím rezolúcie OSN/225.   

Diabetológia ide míľovými krokmi vpred, mnohí pacienti si však túto liečbu nemôžu dovoliť. Ako sú na tom v oblasti preplácania liekov a zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní? Čítajte tu: Byť diabetikom je „drahý špás“

Autorka článku: Andrea Hinková – Tarová

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články