piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálneVačky a kruhy pod očami? Čo s tým?

Vačky a kruhy pod očami? Čo s tým?

Kruhy a vačky pod očami trápia mnohých ľudí. Tmavé kruhy a vačky pod očami väčšinou nevypovedajú o závažnom zdravotnom probléme, ale kazia náš vzhľad a spôsobujú, že vyzeráme staršie a unavenejšie. Príčina je pomerne jednoduchá. A odstrániteľná. Pokiaľ teda oplývame disciplinovanou a cieľavedomou povahou.

Toto nebude článok o tom, že ak ste málo spali, máte si na oči priložiť čajové sáčky. A nebude ani o tom, ktorý konkrétny krém na opuchnuté očné viečka či kruhy pod očami je najlepší a najúčinnejší (aj keď tejto témy sa trošku dotkneme).
Čítajte tiež: Prírodné oleje- poznáte ich využitie?

A dokonca ani o tom, aké chirurgické zákroky, lasery či výplne sú vám k dispozícii ako skratka či riešenie, ako sa zbaviť kruhov pod očami. Takých článkov sa dá nájsť už dosť.  Tentokrát sa pozrieme na vnútorné príčiny tmavých kruhov pod očami, či opuchnutých viečok a na to, ako to pomerne jednoducho napraviť.
Čítajte tiež: Bambucké maslo – zázrak z prírody

Fotostarnutie, alebo keď sa nám slnko pomáha starnúť

Koža pod očami je tenká a krehká a s pribúdajúcim vekom sa ešte stenčuje. Začnú cez ňu presvitať krvné cievy, čo spôsobuje tmavé kruhy pod očami. Navyše pod očnou guľou máme uloženú tukovú vrstvu, ktorú drží na mieste iba tenká membrána. Tá sa časom oslabuje a povoľuje a tak sa tento tuk začne akoby prelievať smerom von do „očných vačkov“. 
Čítajte tiež: Zhoršená pleť? Ako jej pomôcť?

K tomuto procesu môže výrazne prispieť aj UV žiarenie, takže oči chránime najmä v lete kvalitnými slnečnými okuliarmi a pokrývkou hlavy, ako je klobúk alebo šiltovka. Ochranným krémom s UV filtrami chránime aj pokožku tváre, krk a ruky. Ak milujete slnko a nadmerne sa mu vystavujete, je to zároveň najčastejší dôvod predčasného starnutia.

Kruhy pod očami a únava, stres a genetika

Ale ak to nie je vekom, únavou, stresom,  genetikou, alergiou či alkoholom,  čo  teda spôsobuje kruhy pod očami a ako môžeme zmeniť či upraviť náš životný štýl tak, aby sme sa ich zbavili, alebo ich aspoň zmiernili? Hneď sa k tomu dostaneme, zatiaľ však spomenieme ešte pár možných dôvodov tmavých kruhov pod očami či opuchov očných viečok.

Okysličte si krv

Tmavé kruhy môže mať na svedomí nedostatok železa. Tkanivá sú v dôsledku toho slabo okysličené. To sa potom javí ako tmavé kruhy pod očami. Ak hľadáte rastlinný zdroj , železo sa nachádza v tmavej listovej zelenine, ale veľa ho obsahuje aj málo známa huba Smrčok jedlý a napríklad aj pór.

Na dobré vstrebanie zaraďte do svojho jedálničku jedlá bohaté na vitamín C. Ďalšie zdroje železa sú z obilnín napríklad amarant a teff, zo živočíšnych husacia alebo kačacia pečeň, či morské plody, z ostatných napríklad sója, sezam, či čučoriedky. Ale aj keď prijímate v strave železa dosť, dôvodom jeho nedostatku môže u vás byť jeho zlé vstrebávanie z čriev do organizmu. To sa často deje pri potravinových intoleranciách, či inak narušenom trávení.

Kruhy pod očami – možno za to môžu tieto disharmónie

 Opuchy v tvárovej oblasti môže  spôsobiť aj oslabená štítna žľaza (Hypotireóza), kedy štítna žľaza neprodukuje dostatok špecifických hormónov, alebo Hashimotova  choroba (zápal štítnej žľazy). Takisto to môžu byť skoré príznaky vírusu Epstein – Barr.

Ale zdá sa, že  ani  toto všetko v skutočnosti ešte stále nie sú najčastejšie a najbežnejšie dôvody vačkov či kruhov pod očami.

Zľavy na wellness pobyty

Tmavé kruhy pod očami súvisia s obličkami

Ak máte poškodené obličky, budete mať takmer určite aj kruhy pod očami. Tu je príčinou zadržiavanie tekutín v tejto oblasti – odborne sa tomu povie vnútrotkanivové zadržiavanie tekutín (intersticial fluid retention).  V moči a taktiež v krvi je pritom veľa proteínov.

Zľavy na wellness, zdravie a krásu

A pretože tam naopak nemáme dosť proteínu albumínu, naše telo začne zadržiavať tekutinu a môžu sa objaviť opuchy na nohách aj  okolo očí. Takýto stav sa dokonca prejaví aj na nechtoch ako horizontálne čiarkovaný ružovo biely vzor.

Zľavy na pobyty na Slovensku

Najčastejšia príčina

Existuje stav nazývaný inzulínová rezistencia, ktorá núti náš pankreas produkovať príliš veľa inzulínu aby tento stav vykompenzoval. Toto je to, čo sa deje. Tento jav často vidno u pacientov s diabetom druhého typu v počiatočnom štádiu a takmer vždy u  prediabetických pacientov (typ 2). 

Ale aj veľká časť ostatnej populácie má často nejaký stupeň inzulínovej rezistencie, takže tento jav je pomerne často viditeľný medzi našimi známymi. Mierny opuch alebo tmavé kruhy pod očami znamenajú, že jeme veľa uhľohydrátov (sacharidov). Práve oni sú dôvodom zvýšených levelov inzulínu.

Tmavé kruhy pod očami a hyperpigmentačný problém

Ďalším dôvodom tmavých kruhov okolo očí môže byť stav s veľmi zložitým názvom „acanthosis nigricans“, alebo po slovensky akantóza, ktorá je vlastne hyperpigmentačný problém. Je tiež spojená so zvýšenou hladinou inzulínu v krvi. Stmavnuté sú záhyby na tele, typicky podpazušie, krk, slabiny. Čím viac inzulínu máme, tým viac melanínu naše telo produkuje a to sa môže prejaviť práve v hyperpigmentáciách.

Ak teda jeme veľa uhľohydrátov a cukrov, sme ako  špongia, ktorá zadržiava veľa vody. Viditeľné je to hlavne na členkoch a okolo očí – aj na hornom viečku. Väčšina z nás nemá ani najmenšie poňatie o tom, že práve priveľa uhlohydrátov v strave je príčinou tmavých kruhov pod očami a opuchov v okolí očí. 

Uhlohydráty spôsobujú aj zadržiavanie soli v tkanivách. A zároveň máme pravdepodobne nedostatok stopového prvku zvaného potásium.

Takže čo môžeme urobiť hneď teraz, aby sme sa zbavili vačkov pod očami a tmavých kruhov?

Prestať jesť toľko uhlohydrátov – chlieb, cestoviny, koláčiky, pizza atď. Uhlohydráty sú v strave veľmi dôležité, ale v dnešnej dobe ich konzumujeme často priveľa.

“Nedzobkať” každých 5 minút a počas celého dňa. Pretože každýkrát keď otvoríme chladničku a niečo si dzobneme, telo tvorí inzulín.

Očný krém, gél, či hydrogelové náplaste a vankúšiky?

 Riešenie je také jednoduché, ale také ťažké zároveň, že áno mlsné jazýčky ? Tmavým kruhom a opuchom v očnom okolí sa do istej miery dá pomôcť aj výberom správnej kozmetiky. Aj keď tá je iba náplasťou a nerieši skutočný pôvod problému. Na výber máme krémové alebo chladivejšie gélové konzistencie, podľa toho, kto čo preferuje.

Pomôcť kráse našich očí  treba všetkým spôsobmi, takže v očných krémoch a géloch hľadajte najmä antioxidanty ako zelený čaj či hroznový olej. A tiež rozjasňujúce a vyživujúce látky ako šťavu z divokých sliviek a bambucké maslo. Ďalej upokojujúce a zjemňujúce  zložky ako pupalkový olej, uhorkový extrakt a nakoniec aj napríklad výťažok z pagaštanu konského, ktorý pleť spevňuje, tonizuje a podporuje mikrocirkuláciu krvi.

Výborné ingrediencie pre oči

Výbornými ingredienciami v starostlivosti o očné okolie sú aj botanické peptidy – napríklad z ryžových proteínov. Redukujú jemné vrásky a kyselina hyaluronová chráni pokožku pred transepidermálnou stratou vody.

Vhodné sú aj výťažky z rias, napríklad z červenej riasy, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Výborne pôsobia aj  kmeňové bunky zo zeleného jablka a prírodné náhrady retinolu napríkad z čakankového koreňa alebo stromu Tara, ktoré podporujú tvorbu kolagénu a vyhladzujú a posilňujú pokožku.

Náplaste na oči

Všetky tieto ingrediencie nájdete aj v teraz veľmi populárnych náplastiach pod oči. Tieto mäkké hydrogelové vankúšiky sú vytvarované do tvaru kvapky, alebo lístočka tak, aby sedeli presne pod oči. Sú napustené rôznymi účinnými látkami ako je centella asiatica, zelený či biely čaj, kyselina hyaluronová, ceramidy či peptidy, aby očiam priniesli úľavu a starali sa a vyživovali  pokožku okolo očí. Okrem opuchov a tmavých kruhov pod očami môžete výberom správnych ingrediencií mieriť aj na vrásky a hydratáciu.

 Jediná moja výčitka voči týmto vankúšikom a náplastiam je ich neekologickosť. Maličké aj keď účinné vecičky v kope plastu. Ja osobne potom preferujem celotvárovú silikónovú znovupoužiteľnú masku, pod ktorú nanesiem séra a účinné ampulky podľa potreby a lokality.

S týmto okolo očí opatrne

Na sociálnych sieťach na nás môže vyskočiť reklama na „zázračné“ očné krémy, ktoré okamžite odstránia vačky pod očami. Obsahujú účinnú sťahujúcu látku serum albumin. Pomôže očiam instantne odpuchnúť, ale ide o dočasné riešenie. Nerieši koreň problému. Navyše takéto prípravky často nie sú dermatologicky testované ani nijako inak kontrolované. Môžu teda obsahovať agresívne konzervanty, ktoré môžu našim očiam veľmi ublížiť, takže pozor na ne.

Pozor na retinol

Opatrne aj s používaním retinolových pleťových krémov na očné okolie. Niektorí oftalmológovia ich dlhodobé používanie spájajú  s trvalým poškodením Meibomových žliaz – mazových  žliaz v očných viečkach. Vzniká  syndróm suchého oka (evaporatívny, keď nemáme v slzách dostatok olejovej zložky).

V súčasnosti na túto tému prebieha ešte veľa výskumov, preto si na očné okolie vždy nanášajte iba produkty priateľské k očiam a vyslovene formulované na aplikáciu do očného okolia.

Autorkou článku je Mirka Kysucká z Angelis SPA

Mirka a Angelis SPA

Aj u mňa v Angelis pri ošetrení pleti sa ma často pýtate, čo sa s tým dá urobiť. A keďže ja milujem pozerať sa na nedokonalosti našej pleti z holistického úhlu pohľadu, urobila som si malý prieskum o tom, čo je vnútornou príčinou kruhov a vačkov pod očami. K tomu, čo som už vedela sa vďaka niektorým naturopatickým lekárom a aj oftalmológom pridali ďalšie zaujímavé poznatky.

Ešte musím zdôrazniť, že nie som lekár, iba nadšený študent herbalizmu,  naturopatie a všetkých alternatívnych medicínskych smerov, ktoré hľadajú príčiny našich zdravotných problémov v našej životnom štýle a taktiež sa stále zdokonalujem vo  formulovaní organickej kozmetiky a poskytovaní účinných a inovatívnych kozmetických ošetrení. 

Všetky odborné tvrdenia v tomto článku, týkajúce sa fungovania nášho tela nie sú moje, ale lekárov, ktorých materiály som preštudovala. Aby ste vy už nemuseli.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články