piatok, 3 mája, 2024
DomovAktuálneAký je rozdiel medzi liekmi a doplnkami výživy?

Aký je rozdiel medzi liekmi a doplnkami výživy?

Hľadáte iné možnosti liečenia svojho ochorenia? Hľadáte na internete, komunikujete na sociálnych sieťach? Tam vám google lekári radia vysadiť lieky a začať alternatívnu liečbu? Nechcem vám v ničom odrádzať, napísala som sériu článkov na túto tému. Najprv sa na všetko pozrime pohľadu legislatívy.

Lieky. Aby sme podporili horeuvedené tvrdenia, prečítajte si, čím všetkým si musí prejsť liek, kým je uvedený na trh. Liek má klinické štúdie. Znamená to, že jeho účinné látky prešli tými najprísnejšími testami. Je registrovaný, určený na liečenie alebo prevenciu.

Pri výživovom doplnku sa nezisťuje farmakokinetika (spôsob, vstrebávania do tela, distribúcia látky v tele a podobne). Ani farmakodynamika (účinnosť ako taká) a toxikológia.
Čítajte tiež: Bylinky nie sú lieky

Aký je rozdiel medzi liekmi a výživovými doplnkami z pohľadu legislatívy?

Liek a jeho definícia

Ako definuje liek a výživový doplnok Štátny úrad na kontrolu liečiv. „Liek je liečivo alebo zmes liečiv a pomocných látok upravených technologickým procesom do liekovej formy. Je určený na ochranu pred chorobami, na diagnostiku chorôb, liečenie chorôb alebo na ovplyvňovanie fyziologických funkcií. 

Aby sa mohol liek uviesť na trh, musí byť zaregistrovaný prostredníctvom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (alebo Európskou liekovou agentúrou).
Čítajte tiež: Aké lieky si zbaliť na dovolenku?

Aby k takejto registrácii mohlo prísť, musí spĺňať množstvo podmienok. Prejsť všetkými fázami klinického skúšania. Vyžaduje sa potvrdenie účinnosti, bezpečnosti, nemennosti produktu, presný popis výrobných postupov a ich validáciu atď.

Takémuto lieku sa pridelí registračné číslo (ktoré nájdete na vonkajšom obale každého zaregistrovaného lieku) a ŠUKL kód. Liek má teda známe zloženie, účinky, nežiaduce účinky, dávkovanie, ktoré je potrebné na ovplyvnenie zdravotného stavu, všetko dôkladne overené.
Čítajte tiež: Bylinky, výživové doplnky alebo lieky?

Ako sa definujú výživové doplnky

Výživové doplnky sú potraviny na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín. Ako sú vitamíny a minerálne látky alebo iné látky s výživovým alebo fyziologickým účinkom, jednotlivo alebo v kombinácii.

Sú uvádzané do obehu v dávkovanej forme, ako sú kapsuly, tablety, tabletky, piluly a ostatné podobné formy.

Vrecúška s práškom, ampulky s tekutinami, fľašky s dávkovačom kvapiek a ostatné podobné formy tekutín a práškov navrhnuté tak, aby ich bolo možné užívať v odmeraných malých jednotkových množstvách.

Výživové doplnky spadajú pod Zákon o potravinách. Úradu verejného zdravotníctva musí jeho výrobca alebo distribútor doložiť len potvrdenie o zdravotnej nezávadnosti.

Foto: http://www.pexels.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články